Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16928224





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Elektrische installaties zullen gevaarlijk blijven omdat overheid in gebreke blijft.
28 oktober 2006
Elektrocuties en branden door kortsluiting zijn de oorzaak wegens gevaarlijke installaties.

Bezoekers website MM : 156.200

Betekom / Brussel 28 oktober ?06
Met een grote achterstand is de dienst FOD Energie van het Ministerie van Economische Zaken er enkele dagen geleden in geslaagd om een aantal items in het AREI aan te passen, ze liggen thans bij Minister MARC VERWILGHEN ter ondertekening.

Wetswijzigingen in elektrische installaties kunnen niet antidateert.
Sommige van de artikels worden gewijzigd, anderen zijn nieuw, zoals artikel 271 Bis, en worden reeds van kracht vanaf 1 oktober 2006, dat wil zeggen dat ze moeten worden toegepast v??r ze in het Staatsblad gepubliceerd werden, dat kan absoluut niet, maar dat is niet het ?nige probleem.

Controleorganismen niet te spreken over de gang van zaken.
De huidige wet op de elektrische installaties is vervat in het KB van 10 maart 1981 (AREI) dat op 10 oktober 1985 kracht van wet kreeg.
Het zeer belangrijke artikel 271 dat op 1 oktober ?06 op ongeveer 2 miljoen huishoudelijke installaties van toepassing zal zijn, voorziet dat particuliere elektrische installaties om de 25 jaar moeten gekeurd worden op conformiteit met dat elektrisch reglement , dat wil dus zeggen dat installaties die v??r 1981 werden gebouwd, uiterlijk in oktober 2006 opnieuw gekeurd hadden moeten worden.
Daarvoor zijn er in Belgi? een aantal keuringsorganismen die beschikken over een Gemeenschappelijk Technisch Overlegorgaan (GTO).


FOD Energie hoeft het G.T.O. niet te vrezen.
Er bestaan in Belgi? een 13- tal erkende keuringsorganismen die elektrische installaties mogen keuren, ze hebben een overkoepelend orgaan, het GEMEENSCHAPPELIJK TECHNISCH OVERLEGORGAAN , maar we moeten ons, zoals dat in Belgi? schering en inslag is, daar niet te veel van voorstellen.

Het voorzitterschap van dat GTO wordt elk jaar veranderd, telkens is het de verantwoordelijke van ??n van de respectievelijke keuringsorganismen die het GTO voorzit, maar de laatste jaren bleef het GTO qua activiteiten  inzake elektrische installaties een dode letter, ze kwamen niet meer bijeen, maar door de recente bewegingen in de reglementering is er druk van binnenuit.

Konhef Voorzitter GTO.
De firma KONHEF (liften) neemt thans, in een periode waarbij zoveel belangrijke dingen betreffende de elektrische installaties moeten besproken worden, het voorzitterschap waar, maar KONHEF houdt zich niet bezig met elektrische installaties, wel met liften !
Wanneer we informeren bij GTO Voorzitter Directeur GUY DECKERS van  KONHEF, dan steekt deze meteen de kop in het zand en verwijst naar de heer SMEEKENS van TECHNISCH BUREAU VERBRUGGHEN.

Niet wakker van, ten koste van.
Terwijl twee andere keuringsorganismen zich storen aan de wijze waarop FOD Energie de recente wijzigingen in het AREI laattijdig bekend maakte, waardoor er verwarring is gesticht, zegt de heer SMEEKENS laconiek aan de telefoon dat FOD Energie in november meer uitleg gaat geven en dat de keuringsorganismen toch geen aanvragen voor desbetreffende keuringen v??r november 2006 moeten verwachten.
We hebben het telefoongesprek beperkt omdat zo?n reactie van een Voorzitter van het GTO totaal ongepast en omdat  bovendien die verregaande nonchalance de veiligheid van de elektrische installaties niet ten goede komt, integendeel, maar goed dat deze redactie TBV wat beter kent.

Hopeloos.
Wanneer we de reactie van twee andere keuringsorganisme  ( Melsbroek en Bonheiden ) bekijken, dan klinkt de bel daar gelukkig anders.
E?n ervan stelde dat deze tendens al een tijdje aan de gang is;  dat er eerst wetten worden gemaakt om dan een overgangsperiode in te bouwen, er was dan in die overgangsperiode toch tijd om de uitvoeringsmodaliteiten vast te leggen, te overleggen en te bestuderen.
Nu zijn er ontwerpen maar er komt iets (of niets) in het Staatsblad, we zijn daar niet zo blij mee. ?Dat is niet elegant?, drukt deze verantwoordelijke van het keuringsorganisme zich nog beleefd uit, er is verwarring en dat speelt in niemand zijn voordeel, besluit man daar.

Opmerkingen.
Vanuit de ernstig werkende keuringsorganismen gaat men toch documenten opstellen waarbij opmerkingen worden gemaakt en vragen zullen gesteld worden, maar als het GTO niet snel van plan is om samen te komen zal dat weer op de lange baan geschoven worden en wat als de Minister ondertussen de wijzigingen ondertekend en deze in het Staatsblad verschijnen, komen er dan weer wijzigingen op de wijzigingen ?..

We stellen aan de Minister volgende vragen :

1. Hoe komt het, dat niettegenstaande ongeveer 2 miljoen huishoudelijke elektrische installaties op 1 oktober 2006 aan artikel 271 van het KB van 10 maart 1981 hadden moeten voldoen, de veiligheid van personen en goederen door overspanning, brand, kortsluiting en elektrocutie in gevaar is, uw diensten van FOD Energie nog geen enkele actie hebben ondernomen om de bevolking daarvoor te waarschuwen ?

2. Hoe komt het dat uw diensten pas op 13 oktober de keuringsorganismen hebben ingelicht en op uw Kabinet voorstellen tot wijziging van het A.R.E.I. hebben ingediend die betrekking hebben op voorgaande vraag en andere artikels in het A.R.E.I. (KB 10.03.1985) die al op 1 oktober 2006 van kracht worden ?

3. Is het gepast dat wijzigingen in de reglementering op elektrische installaties met terugwerkende kracht worden ingevoerd ?

4. Hoe ziet de Minister de keuring van de elektrische installaties door de erkende keuringsorganismen met terugwerkende kracht gebeuren ?

5. Het G.T.O. blijkt inzake elektrische installaties gedurende enkele jaren niet meer actief te zijn geweest. Is dat geen probleem voor de coördinatie van de keuringen van de elektrische installaties door de erkende keuringsorganismen, dreigt de desorganisatie niet nog groter te worden en de veiligheid van de elektrische installaties achteruit te boeren ?

6. Kan het voorzitterschap van het G.T.O. inzake elektrische installaties waargenomen worden door een bedrijf dat niet bedrijvig is in die branche ?

7. Hoeveel controleurs bezit de dienst FOD Energie om de conformiteit van de elektrische installaties in Belgi? na te gaan ?   

Laatste update ( 28 oktober 2006 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.