Nadat de voorbije vier jaar maandelijks de rubriek "Erfgoed spreekt" in het Genkse stadsmagazine 3600 verscheen brengt het Genkse stadsbestuur al deze verhalen nu gebundeld uit in een mooie publicatie.
Erfgoed spreekt De rubriek ‘Erfgoed spreekt’ zette maandelijks Genkenaren met hun verhalen centraal. Telkens was een voorwerp de aanzet om een persoonlijk verhaal te brengen van een herinnering of beleefde gebeurtenis. Het begrip erfgoed werd daardoor voor zowel de Genkse lezers als de personen in kwestie een tastbaar iets.
Geïllustreerd. Dienst Cultuur bundelde de meer dan veertig verhalen en het resultaat is een fraai uitgegeven boekje, waarin ontdekt kan worden hoe erfgoed een rol speelt in het leven van alledag. Het boek is mooi en sprekend geïllustreerd met foto’s van de verhalenvertellers, samen met het gekoesterde onderwerp waarover zij vertellen. De verhalenbundel is te verkrijgen in UiT in Genk voor slechts 3,00 euro.
Genk honderd jaar later. De rubriek "Erfgoed spreekt" werd in 2011 stopgezet en is in het stadsmagazine vervangen door de reeks ‘Spiegelbeeld’. Ook hierin wordt het Genkse erfgoed centraal gezet. Oude zichten op Genk worden naast het beeld van vandaag geplaatst. Deze beelden laten tegelijkertijd zien hoe Genk in de loop der jaren veranderd is, maar ook dat er nog heel wat elementen behouden bleven.
Armand Maclot. Bijzonder in deze reeks is bijvoorbeeld een tekening van Armand Maclot uit 1911, waarin hij zijn toekomstbeeld op Genk geeft in de periode dat de steenkoolnijverheid in volle ontwikkeling is. Dit sombere beeld geplaatst naast Genk vandaag, precies honderd jaar later, laat zien dat deze toekomst slechts voor een deel waar werd. Genk is de derde industriestad van het land, maar tegelijkertijd ook de groenste centrumstad.
Meer info te verkrijgen bij: Kristof Reulens, erfgoedcoördinator