Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936392





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Fundamenten voor Vlaams Energiebedrijf gelegd.
14 april 2011
Ontwerp van decreet, op voordracht van minister Lieten, goedgekeurd.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 825.200
Brussel / Lanaken 14 april 2011

Op 8 april 2011 heeft de Vlaamse Regering, op voordracht van viceminister-president en minister van Overheidsinvesteringen Ingrid Lieten, en na advies van de SERV, de Minaraad en de Raad van State  het ontwerp van decreet voor de oprichting van het Vlaams Energiebedrijf definitief goedgekeurd. Er rest nu nog enkel een goedkeuring door het Vlaams Parlement vooraleer het Vlaams Energiebedrijf effectief van start kan gaan.

Energiebesparing.
Minister Lieten verwoordt het als volgt : "De eerste hoofddoelstelling van het Vlaams Energiebedrijf is energiebesparing. De goedkoopste en gezondste energie is namelijk de energie die we niet gebruiken. Vervolgens is het algemeen aanvaard dat we moeten inzetten op hernieuwbare en groene, gezonde energie. Dat is dan ook de tweede hoofddoelstelling van het Vlaams Energiebedrijf. Het is voor mij duidelijk de ambitie van het Vlaams Energiebedrijf om een nieuwe dynamiek te creëren in de Vlaamse energiemarkt.”

Vergroening van de economie.
Bij de vorming van de Vlaamse Regering ging veel aandacht uit naar de vergroening van de economie. Rechtstreekse kapitaalinvesteringen in het Vlaams Energiebedrijf ter ondersteuning van de economie werden naar voren geschoven als één van de drie pijlers voor het meerjarig investeringsplan. Het ontwerp van decreet machtigt de Vlaamse Regering om over te gaan tot privaatrechtelijke oprichting van het Vlaams Energiebedrijf waar de Vlaamse Regering een beslissende invloed zal kunnen uitoefenen op de oprichting van het Vlaams Energiebedrijf, waaronder de inhoud van de statuten. Het Vlaamse Gewest moet namelijk steeds rechtstreeks of onrechtstreeks beschikken over ten minste de helft plus één van de aandelen van het Vlaams Energiebedrijf.

E.V.A.
Er wordt voor gekozen om het Vlaams Energiebedrijf op te richten als een extern verzelfstandigd agentschap onder de vorm van een naamloze vennootschap -‘private EVA’-. Deze rechtsvorm is een maximum garantie dat de doelstellingen van het Vlaams Energiebedrijf op commerciële wijze gerealiseerd kunnen worden onder werkingsvoorwaarden die identiek zijn aan deze van de concurrenten. Het Vlaams Energiebedrijf zal activiteiten in concurrentie met of naast andere private actoren ontwikkelen.  In het ontwerp van decreet wordt de samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse Regering en het Vlaams Energiebedrijf geregeld. Daarin moeten volgende elementen minstens worden opgenomen: afspraken over middelen versus prestaties, klemtonen vanuit het beleid en concrete vertaling in operationele doelstellingen, omschrijving en aanpak van een businessplan in verband met de uit te voeren taken en een gedragscode inzake corporate governance.
De volgende stappen in het beslissingsproces voor het Vlaams Energiebedrijf zijn:
° Behandeling en goedkeuring door Vlaams Parlement
° Daarna effectieve juridische oprichting van het Vlaams Energiebedrijf en de operationalisering van de activiteiten.

ESCO-principe.
Zoals eerder reeds bekend werd gemaakt zet het Vlaams Energiebedrijf in eerste instantie in op energiebesparing. De goedkoopste en schoonste energie is immers de energie die niet verbruikt wordt. Daarom wordt het Vlaams Energiebedrijf in de eerste plaats belast met het faciliteren, het aanbieden en het coördineren van energiediensten om energiebesparende maatregelen en milieuvriendelijke energieproductie in gebouwen te verwezenlijken. Bedoeling is dat deze energiediensten worden aangeboden gebaseerd op het ESCO-principe -“Energy Services Company”-. Bij aanvang zal de ESCO projecten in overheidsgerelateerde gebouwen opzetten. Op termijn kunnen ook in andere soorten gebouwen energiebesparende maatregelen worden doorgevoerd. Het is niet de bedoeling om private ESCO-initiatieven te verdringen. Integendeel, het Vlaams Energiebedrijf zal er als facilitator van energie-efficiëntieprojecten mee samenwerken en bijvoorbeeld contracten afsluiten met private leveranciers en financiers. Omdat het de bedoeling is om ESCO-dienstverlening in Vlaanderen op grotere schaal ingang te laten vinden, moet ook overleg gepleegd worden met bestaande en/of lokale ESCO-initiatieven om te komen tot een constructieve samenwerking.

Bijkomende investeringen.
Naast die energiebesparende pijler, zal het Vlaams Energiebedrijf ook een investeringspijler uitbouwen. Via haar investeringsmaatschappijen -zoals PMV en LRM- beschikt Vlaanderen vandaag al over belangen in duurzame energieproductie die ingepast kunnen worden in het Vlaams Energiebedrijf. Daarbovenop zal het Vlaams Energiebedrijf bijkomend investeren in nieuwe projecten op basis van hernieuwbare energie, kwalitatieve warmtekrachtkoppeling -WKK- of groene warmte.

Betere marktwerking.
Om de producenten van duurzaam opgewekte stroom te helpen, wil het Vlaams Energiebedrijf ook optreden als speler of facilitator in de groothandelsmarkten van elektriciteit en gas en in de markten van groenestroom -en warmtekrachtcertificaten. Het Vlaams Energiebedrijf kan op die manier kleinere spelers, die elk apart zwak staan op de markt, samenbrengen en hun positie versterken. Naast de bevordering van milieuvriendelijke en/of decentrale energieproductie wordt met deze taken eveneens beoogd om tot een betere marktwerking te komen zodat de  concurrentie maximaal zijn rol kan spelen.

Duurzame energie stimuleren.
Tenslotte zal het Vlaams Energiebedrijf innovaties rond duurzame energie financieel stimuleren zodat hun introductie op de markt versneld kan worden. Dit gaat dan bijvoorbeeld over het ondersteunen van nieuwe technologieën zoals weervoorspellingsprogramma’s voor windenergie en vernieuwende materialen voor zonnecellen.

Decentrale productie ondersteunen.
Kenmerkend voor de groene energierevolutie is ook de decentralisatie van de productie. Niet meer alle energie wordt opgewekt in grote centrales. Steeds meer gezinnen en KMO’s worden zelf energieproducenten. Daarom wil het Vlaams Energiebedrijf die kleinschalige, decentrale productie ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld door rechtstreeks of via de ESCO te investeren in decentrale energieprojecten. Het is alleszins de bedoeling om het aandeel van kleinschalige productie in Vlaanderen te doen toenemen.

Bron : Kabinet minister Lieten.

LDD :
Energiesector in Vlaanderen blijft totaal ontransparant en onrechtvaardig

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.