Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936395





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
FAST 2010 kent resultaat wegens vlotte samenwerking politiediensten.
07 april 2011
Met terugvinden van 263 voortvluchtige personen  is 2010 een recordjaar.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 823.100
Brussel / Lanaken 7 april 2011.

Het FAST -Fugitive and Asset Search Team- van de federale politie heeft in 2010 zijn record verbroken door 263 gevluchte criminelen terug te vinden, dat is 64 meer dan het jaar voordien. Daarvan werden er 90 in België en 173 in het buitenland opgespoord en opgepakt, meer dan de helft van hen waren veroordeeld voor moord of poging tot moord, verkrachting, drugshandel, etc.

Verwerkingproces slachtoffers.
FAST werd  eind 1999 opgericht en kreeg sindsdien in totaal 2899 dossiers toegewezen, 1603 criminelen werden gelokaliseerd en opgepakt, dit is 55,29% van het totaal aantal dossiers, 1296 voortvluchtige criminelen worden nog steeds gezocht. Onder de gearresteerden bevinden zich zware criminelen die ernstige misdrijven op hun geweten hebben, waaronder moord, drugshandel, verkrachting,... Het feit dat een dader van dergelijk misdrijf bovendien voortvluchtig is, maakt het verwerkingsproces voor het slachtoffer dikwijls extra moeilijk. De arrestatie van een voortvluchtige is voor sommige slachtoffers dan ook van groot belang. En dat is voor het FAST reden genoeg om voortdurend te blijven zoeken naar de daders van dergelijke feiten.

Misdrijven tegen personen.
In het jaar 2010 werden 563 nieuwe  dossiers geopend, het hoogste aantal van de voorbije 10 jaar, de openbare ministeries hebben duidelijk hun weg naar het FAST gevonden.
In 2009 werden er 416 dossiers geopend en in 2008 waren dat er 324. In de loop van 2010 werden in België of in het buitenland 263 criminelen opgepakt. Toch wordt een nieuw geopend dossier niet altijd binnen hetzelfde jaar afgesloten:
Van de in 2010 geopende -563- dossiers werden er 142 in hetzelfde jaar afgewerkt -25,22%-, ruim de helft van alle voortvluchtige personen -52,47%-, voor wie het FAST sinds zijn oprichting met de opsporing belast werd, zijn veroordeeld wegens misdrijven tegen personen. Drugshandel  -33,1%-, moord/doodslag -15,5%-, criminele organisaties -13,9%-, zware zedendelicten -13%- en mensensmokkel -11,6%- vormen binnen deze categorie de belangrijkste misdrijven.


Tabel geeft een overzicht voor welk soort misdrijf de voortvluchtige misdadigers werden veroordeeld.


Misdrijven tegen de eigendommen volgen de misdrijven op tegen personen met 22,53% van het totaal aantal dossiers. Koplopers zijn hier, met respectievelijk 43,5% en 41,2%, de diefstallen gewapenderhand en de zware diefstallen. De financiële misdrijven volgen met 19,52%, waarbij valsheid in geschrifte 87,7% van de dossiers uitmaakt.

Financiële criminaliteit.
Binnen het Fugitive and Asset Search Team wordt ook, naast de opsporingen van voortvluchtige criminelen, aandacht besteedt aan het recupereren van vermogensvoordelen die in de omgeving van de crimineel worden aangetroffen en waarop een verbeurdverklaring kan worden uitgevoerd. Om aan dit project een gepaste invulling te geven werd FAST in 2010 ingebed bij de Directie van de bestrijding van de economische en financiële criminaliteit –DJF-. Het FAST werkt hiervoor samen met de witwasspecialisten van de centrale dienst ter bestrijding van de georganiseerde economische en financiële delinquentie –CDGEFID-.

Stijging door samenwerking.
2010 is een recordjaar voor het FAST: in totaal werden 263 voortvluchtige personen opgepakt. Dat zijn 64 arrestaties meer dan in 2009 en het hoogste aantal van de afgelopen 10 jaar. De verhoging van het aantal FAST-arrestaties is niet alleen het resultaat van de goede samenwerking tussen de verschillende politiediensten op nationaal vlak, maar ook van een goed samenwerkingsverband op internationaal niveau.
In 2010 werden 90 van de 263 voortvluchtigen -34,2%- in België opgepakt. Van deze 90 werden 46 criminelen door het FAST opgepakt; de overige 44 werden door andere politiediensten gearresteerd -bijvoorbeeld na eigen onderzoek of bij toeval tijdens een controleactie-. Dat betekent tegelijk dat de overige 173 opgespoorde voortvluchtige personen in het buitenland ondergedoken zaten. Frankrijk -35 arrestaties-, Nederland -28 arrestaties-, Spanje -26 arrestaties-, Roemenië -14 arrestaties- en Duitsland -12 arrestaties- bleken in 2010 de favoriete landen te zijn om onder te duiken. Dankzij de goede samenwerking tussen het FAST en de Europese politiediensten konden deze criminelen toch opgepakt worden.  De verbindingsofficieren van de federale politie in het buitenland hebben een belangrijke rol gespeeld bij deze arrestaties.

België als voorbeeld: oprichting van het Europees netwerk ENFAST.
In het Europa zonder binnengrenzen is het duidelijk dat criminelen zich ook makkelijk en onopgemerkt kunnen verplaatsen maar dankzij het Europees aanhoudingsmandaat kunnen veroordeelde misdadigers die naar een andere lidstaat zijn gevlucht, heel snel worden uitgeleverd aan het verzoekende land. Duurde die uitlevering vroeger soms maanden of zelfs jaren dan is het nu een kwestie van dagen of weken geworden. Uiteraard moet de voortvluchtige eerst gevat worden en daartoe is intense internationale politiesamenwerking een noodzaak. Op Europees vlak waren er dan wel bilaterale contacten tussen de verschillende FAST-teams, maar er bestond geen netwerk.

Reeds in 2007 onderstreepte de Raad van de Europese Unie in een rapport de efficiëntie van de Belgische FAST-eenheid en het nut ervan als een goede praktijk voor andere lidstaten. In het kader van het Europees voorzitterschap van België werd, onder impuls van datzelfde Belgische FAST, ENFAST opgericht, een Europees netwerk van nationale fugitive-teams. Bedoeling is om zo vaak als mogelijk, en minstens een keer per jaar, samen te komen om informatie en ervaringen uit te wisselen en de onderlinge contacten te bevorderen. Zo kan op het terrein nog krachtdadiger, sneller en meer gecoördineerd worden opgetreden tegen voortvluchtige criminelen die zich op Europees grondgebied bevinden.

Enkele markante arrestaties
Het FAST kon zich begin augustus 2010 internationaal in de kijker plaatsen door de opmerkelijke arrestatie van Vittorio P., een belangrijke capo van de Napolitaanse camorra. De gezochte maffialeider werd inmiddels al overgeleverd aan de Italiaanse overheid. Michel D. werd in december 2010 in Kameroen gearresteerd; hij was veroordeeld tot 15 jaar wegens moord.

Gëzim H. werd internationaal gezocht door Albanië voor dubbele moord. Hij kon begin november 2010 in Aalst worden opgepakt.

Begin september 2010 werd Amalatbek A. in Brussel gearresteerd. Hij werd door de Russische autoriteiten internationaal gezocht als lid van een criminele organisatie die verantwoordelijk was voor de op 20 juni 2006 gepleegde moord op Zabitov, het hoofd van de Russische gerechtelijke politie.

FAST arresteerde op 30 maart 2010 Luc V. in Nederland. Deze voortvluchtige was op 26 juni 2000 tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld door het Hof van Beroep te Antwerpen voor internationale drughandel. Zijn gevangenisstraf van 10 jaar zou op 26 juni 2010 verjaren.

Bron : Federale Politie
Bewerking : evds

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 07 april 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.