Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936395





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Genk: Bewonersparkeren, kinderopvang en donderdagt_Update1
07 april 2011
Jaarlijkse perslunch in restaurant Al Dente met volgeladen agenda.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 823.000
Genk / Lanaken 6 april 2011.

--- Update 1 10:15 07/04/11
Genk informeert zelf en neemt de rol van de pers over.
Alle onderwerpen die gisteren tijdens de perslunch werden behandeld zijn vandaag ook op de website van de stad Genk te zien -zie link-. Er werden gisteren aan de aanwezige pers "hints" en "voorstellen" gevraagd die de werking van de persdienst kunnen verbeteren.
Gisteren was het weer duidelijk dat sommige pers weer iets meer geïnformeerd was dan anderen, de vier vertegenwoordigers uit de Genkse horeca zonderden zich samen met enkele journalisten af van de rest, er werden kiekjes gemaakt waarvan andere aanwezigen quasi niets hebben gemerkt, prompt daarop en lang vóór het beëindigen van de perslunch, waren die journalisten reeds vertrokken met hun buit.
Hint 1 aan Genk : Iedere journalist gelijk behandelen, een mediapact van 520.000 € met Concentra en TV Limburg en niets met Morsum Magnificat, is financiële discriminatie.
Nut van de pers.
Wanneer Genk haar eigen persteksten volledig publiek maakt, de facto de rol van de pers overneemt, hebben journalisten geen enkele reden om nog aanwezig te zijn, zij kunnen immers vanaf thuis, zonder zich te verplaatsen, daags nadien, of ergo dezelfde dag, de website van Genk consulteren en teksten overnemen, Genk speelt zelf voor pers, maar tast tezelfdertijd zwaar in de tas voor een schandalig mediapact.
Nu Genk alles zelf heeft gepubliceerd kan Morsum Magnificat het geplande artikel afvoeren.
http://www.genk.be/content/press/list.php?LIST=press
--- einde update 1

Correctie :07:30 07/04/11 

In tegenstelling tot vorig jaar, heeft deze redactie wel deelgenomen aan de jaarlijkse perslunch van de stad Genk die in restaurant Al Dente aan de Torenlaan 70 werd gehouden. Het werd niet alleen eten, er was ook journalistiek werk, dat voor de éne al wat langer duurde dan voor de andere. Restaurant Al Dente zorgde voor een verzorgd onthaal en een voortreffelijke maaltijd.


De maaltijd was goed en omtrent de persluch hebben we onze kritische pen even thuis gelaten. 

Bewonersparkeren.
Stad Genk wil iets ondernemen om een oplossing te vinden voor het bewonersparkeren, daarom werd aan IMOB -Instituut voor Mobiliteit- de opdracht gegeven om een onderzoek in te stellen. De Genkse meerderheid had via een bestuursakkoord daarvoor al eerder haar akkoord gegeven, het onderzoek zal nog voor de zomer worden afgerond.
In het plan vindt Genk het bewonersparkeren in feite niet maar heeft de keuze uit een reeks mogelijkheden :
- Stedenbouwkundige verordening op parkeerplaatsen: bouwheren in het centrum worden verplicht om parking te voorzien voor toekomstige bewoners.
- Gratis langparkeerparkings op loopafstand aan beide zijden van het centrum.
- Goedkope abonnementen in bepaalde parkings, zoals ondermeer de Q-Parkings en achter de Sint Martinuskerk.
Het moet blijken dat het abonnement om bijvoorbeeld aan het station voor 25€ per maand te parkeren, evenmin als de mogelijkheden van 60 € voor andere parkings, niet aanslaat.
Gedetailleerde analyse.
De studie van IMOB richt zich op volgende items :
- Kwalitatieve en kwantitatieve analyse waarbij verschillende belanghebbende groepen, ondermeer bewoners, handelaars en lokale beleidsmakers worden betrokken, ook diverse parkeertellingen en metingen worden tijdens de daguren en gedurende de week uitgevoerd.
- Een inventaris en objectieve evaluatie bij woonblokken waar ondergronds parkeren niet mogelijk is. De studie wordt getoetst aan de Vademecum Parkeren -zie link-, er wordt eveneens een vergelijking gemaakt met twee vergelijkbare steden. Het geheel werd toegelicht door Schepen Michael Dhoore die met de fiets naar het restaurant aan de Torenlaan fietste.
 
http://www.mobielvlaanderen.be/vademecums/parkeerbeleid/inleiding.pdf

Kinderopvang.
Of Genk geïnspireerd werd door de rondetafelconferentie die minister Lieten onlangs te Hasselt op gang bracht, zal de toekomst uitwijzen, ook Jo Vandeurzen heeft onlangs al een aantal activiteiten gelanceerd en als het in Hasselt regent, druppelt het in Genk -of vice versa-. Genk plant in haar masterplan 2012-2018, een aantal knelpunten weg te werken met ondermeer de realisatie van een kinderdagverblijf in de kloostervilla aan de Hulststraat.
     Start masterplan.
Op zondag 10 april wordt in de Limburghal de start gegeven, medewerkers bevragen dan aanwezige jonge ouders die aanwezig zijn op de uitreiking van de geboortepremie. De bevraging gaat in april, bij de start van de zomervakantie, verder in volgende doelgroepen :
- ouders met jonge kinderen.
- gebruikers van kinderopvang -ZOL, Winnie Tooh, etc. via onthaalmoeders..
- aanstaande moeders.
- scholen en oudercomités,
- handelaars en werknemers uit verschillende sectoren,
Aansluitend bij de Vlaamse maatschappelijke beleidsdiensten wordt dan een lange termijnvisie geformuleerd, er is een verhoging van het aanbod voorzien voor de voorschoolse en buitenschoolse opvang.
     Kloostervilla.
Het is gepland om in de lente van 2012 een nieuw kinderdagverblijf in de oude kloostervilla aan de Hulststraat -naast de Welzijnscampus- open te stellen, Kind en Gezin zou akkoord zijn voor 34-35 nieuwe plaatsen, de gangmakers voor dit project zijn het OCMW, de stad Genk en het Centrum voor Kinderopvang, voor het beheer ervan zal een nieuwe vzw worden opgericht. Tien enthousiaste vrijwilligers werken aan de voorbereidingen. De stedelijke OCMW-diensten en het CKO de Vloot steken een handje toe, Familia haalt de kinderen op en Kind en gezin gaf reeds toelating voor 23 plaatsen. Dit item werd toegelicht door Schepen Laporte.
NVDR:
Net als bij het groots en te duur project te Riemst -restauratie Oud Gemeentehuis Kanne- vinden wij, dat het eerst strippen en dan restaureren van oude gebouwen voor dergelijke -sociale- projecten veel te duur is, we hebben dat ook aan Schepen Laporte gezegd, waarom gewoon geen niieuw gebouw optrekken?  

Slowtime in Genk : Iedereen donderdagt.
Op donderdag 5 mei start Genk met "Iedereen donderdagt", het gaat om een initiatief van de Genkse horeca-uitbaters. Voor dat "Feel good in Genk" legt het stadsbestuur toch weer 105.000€ op tafel. Aan dit project nemen een 45-tal handelaars deel, vier ervan zijn tijdens de perslunch het geheel komen uitleggen.

We komen op dit evenement terug in MM 189.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 07 april 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.