Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936396





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Riemst : Sociaal project oud gemeentehuis officieel van start-Update1
05 april 2011
Freya Van Den Bossche excuseerde zich in de plaats van Marino Keulen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 822.600
Riemst / Lanaken 5 april 2011

Begin april 2008 bracht de minister van Wonen -toen Marino Keulen- een bezoek aan het Oud Gemeentehuis van Kanne, waar een renoveringsproject van de sociale huisvestingsmaatschappij Tongershuis op stapel stond. De minister trok, om die werken mogelijk te maken, toen alvast 140.000 € uit voor de heraanleg van stoepen en groenwerken. Uit de toespraak van hedenmorgen in het Château Neercanne door de Voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans,  moet blijken dat minister Keulen veel beloofde en het allemaal veel te lang duurde.


De minister had weinig reden om fier te zijn, maar dat is aan deze foto niet te zien, de helm die ter plaatse werd verplicht² past bij haar kledij.
² Het verplichten van een helm was hier disproportioneel, er werd niet boven de hoofden gewerkt en dan is een helm niet verplicht. De overheid zou veel beter toezien op de actieve bouwwerven of daar de helmen wel gedragen worden, hier was het niet nodig en wegens de klep onhandig om te fotograferen, zij die daarmee wisten om te gaan plaatsten de helm achterstevoren.


Een "Limburgs" geschenk mocht er niet aan ontbreken, minister Freya Van Den Bossche kon deze uitnodiging van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans niet weigeren zei Freya ondermeer tijdens haar betoog. Freya Van Den Bossche wordt in haar energiebeleid door de Open Vld -Mercedes Van Volcem- onder vuur genomen, maar daar ligt Freya blijkbaar niet wakker, de socialisten hebben inderdaad grandioos gefaald, maar ook de Open Vld gaat met Fientje Moerman en Marc Verwilghen niet vrijuit. 

Excuses.
Na de toespraken van de minister Freya Van Den Bossche, burgemeester van Riemst, Jan Peumans en de Voorzitter
van het Tongershuis werden de aanwezigen met een schoolbus van de gemeente Riemst naar het Oud Gemeentehuis gebracht waar een officiële eerstesteenlegging plaatsvond. Het Tongershuis, de Architect en de aannemer spraken de aanwezigen opnieuw toe, daar bood de minister in naam van de Vlaamse Regering op volgende wijze haar excuses
aan :
Ik heb weinig reden om fier te zijn, gezien de lange tijd dat dit project onderweg is geweest, is de minister nog nooit
een project tegengekomen, op de bijna twee jaar dat zij deze functie uitoefent, dat zo'n lang traject heeft afgelegd en de Vlaamse -p-Overheid moet zich schamen dat dat zo lang moet duren. Vooral door de ogen van gezinnen die wachten op een sociale woning is het onaanvaardbaar lang. Om daar iets aan te doen heeft zij twee instanties gevraagd haar te adviseren over de doorlooptijden van dergelijke projecten, enerzijds het kenniscentrum Vlaamse Steden en anderzijds de VHSW die momenteel de laatste hand leggen aan een document waarin alle elementen van vertraging van projecten, waar zij mee te maken hebben, worden opgenomen. Minister Van Den Bossche verwacht deze maand nog de resultaten en daaruit zullen haar diensten opmaken waar de knelpunten zitten


De onthulling van de gedenkplaat ddor de minister Freya Van Den Bossche, Jan Peumans, burgemeester Vos van Riemst en de Voorzitter van Tongershuis. 

Sociaal?
In Morsum Magnificat 189 -voor betalende abonnees- brengen we een uitgebreid artikel over dit project dat voor de
huisvesting van acht gezinnen bijna twee miljoen -2 mio- euro kost, kan men hier nog van een sociaal project spreken of eerder van een politiek? Uiteindelijk gaat het slechts om vier -van het totaal van acht- sociale woongelegenheden.

Twee miljard euro.
 “Om alle sociale huurwoningen te kunnen renoveren is een budget nodig van 2 miljard euro, gespreid over 10 jaar.” stelt Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem -Open Vld-. Ze berekende dit aan de hand van cijfers die de VMSW bekend maakte op het Vlaams Woonforum 2011. “Om zowel de renovatie als de nieuwbouw te realiseren is er veel te weinig budget. Een andere aanpak van de problemen is daarom noodzakelijk.”
 “Bovendien wil minister Van den Bossche tegen 2020 zo’n 43 000 nieuwe sociale huurwoningen realiseren en 21 000 sociale koopwoningen. Om zowel de renovatie als de nieuwbouw te financieren is er veel te weinig budget. De renovatie is nochtans hoogst noodzakelijk, anders dreigen 1000’en sociale woningen verloren te gaan. Om nog maar te zwijgen over de 61 000 mensen die op de wachtlijsten staan. Er is dus een gans andere aanpak nodig.“ stelt Van Volcem.

NVDR.
Als er zóveel geld nodig is voor sociale woningen, is het een schande dat er hier om slechts vier gezinnen te huisvesten een dergelijk hoog bedrag wordt gebruikt.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©


Laatste update ( 06 april 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.