Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936397





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Lanakense gemeenteraad kibbelt over ambitieus multifunctioneel sportcomplex.
01 april 2011
Oppositie rekent in oude franken om miljardendans te kunnen opvoeren zegt burgemeester.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 822.000
Lanaken 1 april 2011.

--- wijziging 07:45 02/04/11

Gisteren was er in de gemeenteraad van Lanaken verrassend weinig tegenstand over de goedkeuring van de jaarrekening 2009, een item dat tijdens een gemeenteraad doorgaans voor vuurwerk zorgt. Schepen André Bervaes -Open Vld- kreeg zelfs positief commentaar, ondermeer van Raadslid Palmans, toch hebben CD&V, N-VA en Vlaams Belang zich onthouden.

De jaarrekening toegelicht door Schepen Bervaes.

    Gewone dienst.
Er zijn in het boekjaar 2009 ontvangsten van 30,7 miljoen en uitgaven van 29,06 miljoen zodat er voor de gewone dienst een positief saldo van 1,64 miljoen is, na verwerking van de vorige boekjaren is er een algemeen resultaat van 2,4 miljoen € Opdat er geen verkeerde conclusies worden getrokken worden de cijfers nog wat toegelicht als volgt :
  - Aan de zijde van de ontvangsten is er een toename van 2 miljoen € belastingsontvangsten, meer bepaald van de personenbelasting die stijgt met 1,7 miljoen wat een gevolg is van een inhaalbeweging ten opzichte van 2008 toen er slechts 4,55 miljoen werd doorgestort vanuit Brussel, in 2009 was dat 6,25 miljoen of 1,7 miljoen meer.
  - Aan de ontvangstkant is bovendien vast te stellen dat de ontvangsten uit schuld daalde met 1,5 miljoen. De reden daarvoor is dat men in 2008 extra dividend kreeg toegewezen van 2,2 miljoen dat werd uitbetaald in twee schijven, de eerste schijf van 1,8 miljoen in 2008 en de tweede van 400.000 € in 2009.
  - Aan de uitgave zijde is er een toename van 1.129.000 € als personeelskost. De reden daarvoor is dat er in 2008 slechts voor drie kwartalen RSZ werd afgedragen zodat er in 2009 vijf kwartalen moesten worden gestort, bij optelling van 2008 en 2009 komt men dan ook tot een normaal evolutiebeeld.

    Buitengewone dienst.
Hier waren 2,4 miljoen € ontvangsten en 11,3 miljoen € uitgaven zodat er een negatief saldo is van 8,9 miljoen. Om dit negatief resultaat te financieren heeft de gemeente Lanaken geen leningen aangegaan maar het tekort met eigen middelen gefinancierd. De overweging was dat de eigen middelen momenteel slechts 2,2 procent opbrengen terwijl een lening tussen 2,6 a 2,7 procent kost.

    Balans.
Er is een actief van 143.891.000 €, een toename van 870.000 €. Aan de passiefkant is er een eigen vermogen van 2,6 miljoen. De schuld daalt globaal met 1,8 miljoen. Het resultaat van de algemene boekhouding is als volgt :
    Totaal opbrengsten   36.904.521 €,
    totaal kosten            34.512.278 €
    batig resultaat            2.392.243 €.
Al met al, volgens spreker, een goede balans. Schepen Bervaes kreeg dan ook complimenten voor dit resultaat.

Welles, nietes Vlaams Belang.
Voorzitter Marino Keulen wilde weten of het op 10 maart inleveren, vervolgens opnieuw opnemen van het  mandaat van Nico Houben -Vlaams Belang- dd 14 maart 2011 op de agenda van de gemeenteraad in de juiste chronologie werd geplaatst. De uiteenzetting van de Voorzitter werd dermate punctueel, klaar en duidelijk gebracht, dat iedereen begreep dat Nico Houben op een onderhuidse manier in het belachelijke werd getrokken, dat was zelfs Mark Geurts opgevallen, Leo Joosten -Vlaams Belang- verduidelijkte het, "dat komt omdat het over het Vlaams Belang gaat". Anderzijds had de Voorzitter wel een punt toen hij stelde dat hij zoiets in 24 jaar in de gemeenteraad nooit eerder heeft meegemaakt. Een beslissing tot ontslag als Raadslid doet men bewust en overwogen, vrij en onafhankelijk en brengt een ganse beweging op gang en dat terwijl het ontslag in feite blijkbaar ging om te lachen. Marino Keulen wilde toch duidelijk maken dat niemand anders dan Nico Houben zelf het proces in gang heeft gezet. Raadslid Joosten verduidelijkte nog dat uiteindelijk de boot is blijven verder 'rijden', waarop Marino Keulen er nog een schepje bovenop deed door te repliceren dat een boot vaart of drijft.  Nico Houben reageerde alleen dat de feiten klopten als een bus. Het geheel en de reacties van het Vlaams Belang werden door diverse Raadsleden gniffelend onthaald. 

Zoutsilo.
Om 90 Ton strooizout onder te brengen wil Lanaken een zoutsilo van 75 kubieke meter aankopen, maar Schepen Tollenaers vond het niet opportuun wat technische informatie te geven. Beschouwt de Schepen zichzelf dan als de énige aanwezige die een technische materie kan bevatten? Eenoog in het land der blinden? Raadslid Geurts wilde weten of er geen tweedehands exemplaar op de markt te vinden is, Schepen Tollenaers beweert van niet. De polyester silo met inox schuif en vlotter om het niveau van de inhoud te meten, kan door één personeelslid bediend worden, het is dus ook qua personeelsbezetting een besparing. Raadslid Stouten vond de gekozen locatie -site Technische Dienst vlakbij brandweer- niet opportuun. Het agendapunt werd unaniem goedgekeurd. Het is duidelijk dat Schepen Tollenaers weinig of geen technische weerstand van de Raadsleden moet verwachten en quasi doet wat hij wil, niemand stelde vragen of de silo voldoende dicht is zodat er zich geen lekken kunnen voordoen, het spul is tenslotte toch niet zó milieuvriendelijk. Of de wijzen van gunnen -zonder bekendmaking- volgens de CODEX wel kan heeft zich ook niemand afgevraagd, het bedrag is immers hoger dan 67.000 eur.... Vorige gemeenteraad stapte Raadslid Nico Houben, met een sneer naar Tollenaers, uit de gemeenteraad op, wat hij ditmaal niet deed.

Opknapbeurt gemeentehuis en wegenwerken.
Het goedkeuren van een opdracht voor een opknapbeurt en buitenschilderwerken van het gemeentehuis voor een bedrag van bijna 42.000 € en wegenwerken opgesplitst in drie percelen voor een oppervlakte van 49.000m² voor een totaal bedrag van 639.000 € werd, zonder veel gemor, goedgekeurd, de Schepen haspelt het met zijn zwaar Limburgs accent in een sneltreinvaart af. Over de schilderwerken geen enkele vraag. Voor de slechte staat van de wegen wordt algemeen aangenomen dat het winterweer de grote boosdoener is.  De werken gebeuren wel in drie fasen, voor de eerste fase wordt 350.000 € uitgetrokken, de Arkstraat, Stationsstraat en Marottenhof krijgen een nieuw wegdek waarmee is 16.000m² asfalt gemoeid is.  Vlaams Belang wil weten waarom het bedrag met 105.000 € verhoogd is. Hadden jullie dat niet kunnen voorzien, vraagt Leo Joosten zich af. De reactie is eenvoudig en er wordt verwezen naar de slechte weersomstandigheden van de voorbije winter, dat de inventarisatie pas in februari werd afgerond, is een andere reden.

Multifunctioneel sportcomplex.
Met het aansnijden van item 9 steeg meteen de animositeit, burgemeester Willen -Open Vld- reageerde, na een eerste reactie van Raadslid Freddy Stouten -CD&V-, furieus. Stouten nam het dossier van dergelijke omvang en impact, niet alleen op de korrel, maar maakte het stuk voor stuk, item na item met de grond gelijk. In zijn repliek slaagde burgemeester Willen er niet in om het nut van het project geloofwaardig over te brengen. Voorzitter Keulen had gedacht dat dit dossier, wegens een uitvoerige uitleg in een verenigde commissie, zómaar zou kunnen afgehaspeld worden maar na de eerste tussenkomst van de oppositie zal hem het water dun door de pijpen der illusie gestroomd hebben. Stouten was van mening dat zo'n dossier, waarin rare bochten voorkomen, niet in een paar seconden kon "afgelapt" worden. Vooral het omzetten van de geraamde kostprijs naar 1 miljard oude Belgische franken deed burgemeester Willen steigeren. Stouten heeft ook berekend dat Lanaken aan dat project, onder aftrek van de subsidies 1 mio € uitgeeft, het raadslid zat qua periode, wel op de verkeerde termijn, het gaat wel degelijk over 30 en niet over 20 jaar.

    Vier jaar niets gerealiseerd.
Raadslid Stouten herinnerde het bestuur aan de beloften van vier jaar geleden toen de meerderheid van start is gegaan, er zou iets gedaan worden aan de sportinfrastructuur, het zwembad, de evenementenhal, etc. Ongelooflijk mooie woorden waarbij de burgemeester aan Raadslid Stouten drie jaar de tijd vroeg, maar ondertussen is er niets gerealiseerd, daarom rijst het gevoel dat het hier om een opsmukbeurt gaat en statements van vroeger in ere hersteld worden. Stouten hoopt voor de Lanakense sportbeoefenaars, dat hij in zijn visie ongelijk heeft.  
 
    Afbraakpolitiek.
Toen burgemeester Willen het woord kreeg was deze blijkbaar het noorden kwijt en wist niet op wat eerst te antwoorden maar hij was omtrent de interventie van Stouten "ontiegelijk" ontgoocheld omtrent de insteek en vond het betoog van Stouten niets minder dan afbraakpolitiek. Willen slingerde Stouten naar het hoofd diverse blunders te hebben begaan, ondermeer in de subsidiëring die wel degelijk voor de periode van 30 jaar loopt, het Vlaams Infrastructuurfonds subsidieert gedurende 30 jaar een bedrag van 319.000 €, Stouten zou ook blunderen rond het feit dat in een later stadium de oppositie buiten spel zou worden gezet omdat de Vlaamse Overheid in dit project in de toekomst de lakens zou uitdelen. Ook de noodzaak van nieuwe sportaccommodaties weze voor iedereen duidelijk, verdedigde burgemeester Willen, sommige sportschuren zijn na 40 jaar doodversleten. Lanaken bekomt op die periode van de Vlaamse Overheid een half miljard € "en dat hebt gij nog nooit gepresteerd" sneerde Willen.
Raadslid Palmans merkte ook nog op dat het misschien beter zou zijn dat de meerderheid bij de besprekingen ook telkens iemand van de oppositie zou betrekken, dat zou misschien de zaak vereenvoudigen.
Het Vlaams Belang klaagde eveneens dat ze op het geheel onvoldoende kijk hebben, de stemming in dit dossier was dan ook te voorspellen; CD&V en Vlaams Belang stemden tegen, de Open-Vld drukte het er, wegens hun meerderheid, toch door.

Sociaal beleidsplan.
Een item dat ook nog wat stof deed opwaaien is het sociaal beleid dat op de korrel werd genomen. Hier was het  Raadslid Piet Van Berkel -CD&V- die in de vorm van een soort beeldspraak, Schepen Rudy Nivelle de levieten las. Volgens Van Berkel is het sociaal beleid, ondanks de investeringen waarmee de eenheid en de bescheidenheid van de verschillende diensten naar voor had moeten komen, wat de archipel en de gordel van smaragd van de gemeentelijke diensten met een sociaal raakvlak had moeten worden, nu uitgedeind tot verschillende eilandjes die geen groep meer vormen. Dat komt, volgens Van Berkel, omdat er bij de leiding te weinig stuwing en ambitie is zodat het goed is dat de Vlaamse Regering, doelend op Jo Vandeurzen, een duidelijke visie heeft waarmee men kan werken. Het sociaal plan blijft verstoken van ambities, er is geen duidelijke leiding in het politiek beleid, er is verzuimd om netwerken uit te bouwen en een overview ontbreekt, kortom, men is in het geheel onder de lat gedoken zegt Piet Van Berkel, die een parallel trekt met de wandelen door een bos zonder de bomen te zien.

    Latijnse spreuk.
Voorzitter Marino Keulen reageerde als eerste dat hij in het betoog van Piet Van Berkel een Latijnse spreuk miste, Piet Van Berkel repliceert in dat verband : ".... de wapenspreuk van Indonesië was eenheid in verscheidenheid; Bhinneka Tunggal Ika. Dat is misschien geen Latijn, maar het kan toch tellen en er zit een mooie filosofie achter ...." einde citaat. Het komt ons over dat Piet Van Berkel gefrustreerd is omdat zijn inspanningen tussen 2003 en 2006 geen vruchten hebben afgeworpen. Vera Jans -CD&V- vindt dat, wanneer er antwoorden worden gezocht op suggesties en vragen van de oppositie, het bestuur de "paraplu" open trekt. "Het is onze taak om te reageren op wat op tafel ligt en wij willen in deze gemeente een ander sociaal beleid zouden voeren".
 
    Voorzitter OCMW.
Rudy Nivelle kon de kritiek niet echt waarderen en nodigde Piet Van Berkel uit om zich ervan te komen overtuigen dat hun mensen schitterend werk leveren. Omdat Schepen Rudy Nivelle bij zijn repliek te snel praatte en er door mekaar werd gesproken, ging een deel van de gesprekken verloren.

    Erkenning.
Burgemeester Willen verwees in verband met bijkomende kinderopvang naar het feit dat Lanaken van Brussel gewoon geen erkenning krijgt voor bijkomende opvangplaatsen. "We krijgen ook geen bijkomende bedden" klaagt burgemeester Willen. Daarmee is het weer duidelijk dat het politieke spel over de hoofden van de zwakkeren in de maatschappij wordt gespeeld, de Open-Vld en de CD&V in casu niet willen zien dat het eigen politiek belang de sociale sector niet dient. CD&V en Vlaams Belang hebben zich voor deze goedkeuring onthouden.

NVDR.
Wij hebben de ervaring met het OCMW van Lanaken dat wij bij het onderzoek naar een bijkomend RMI behoorlijk en langdurig door de mangel werden gehaald en het sociaal onderzoek maar liefst zes weken duurde, maar uiteindelijk hebben ze niets gevonden om de aanvraag te weigeren, Raadslid Van Berkel moet nog wat geduld oefenen want "goed werk kost tijd". In de politiek is er blijkbaar zoveel tijd nodig dat het nooit goed komt.

Redactie Morsum Magnificat  ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 03 april 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.