Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936397





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Minister Turtelboom zet haar tanden in het A.S.T.R.I.D. nv dossier.
01 april 2011
Werkwijze brandweer inzake radiocommunicatie en omgang pers grondig aangepakt.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 821.400
Brussel / Lanaken 01 april 2011.

--- Wijziiging 21:50 1/04/11

Door de houding van de overijverige en ambitieuze Genkse burgemeester Wim Dries -CD&V-, die daarvoor het 8e Morsum Magnificat Award kreeg, plaatste deze redactie op haar website een link waar de lekkende A.S.T.R.I.D.nv radiocommunicatie te vinden was, enkele dagen later werd die link, die door een Antwerps radioamateur werd geplaatst, offline gehaald.

Niet willen luisteren.
Reeds tijdens de gemeenteraad van 25 februari 2010 -zie link- maakte burgemeester Wim Dries over de verplichte aankoop van A.S.T.R.I.D. nv pagers, de Genkse gemeenteraad alsook een oppositielid Stijn Vangeneugden, die de vraag stelde, blaasjes wijs. Morsum Magnificat wees de burgemeester terecht maar de eigenwijze burgemeester bleef volharden in de boosheid en stuurde een misplaatste e-mail naar de betrokken Schepen -Annita Laporte-. Tijdens de gemeenteraad van 24 januari 2011 -zie p6 MM 176 - maakte de burgemeester Dries er allusie op dat journalisten de radiocommunicatie van A.S.T.R.I.D. nv zouden afluisteren, terwijl in feite zijn eigen brandweer -of politie-, volgens een journalist van Het Belang van Limburg, al 20 jaar journalisten zou tippen. Zowel de Antwerpse radioamateur -die door Morsum Magnificat op voorhand werd gewaarschuwd omtrent de risico's van het openbaar maken van de A.S.T.R.I.D. nv lekken-, als Wim Dries, hadden geen oren naar de waarschuwingen van Morsum Magnificat.
http://www.morsum-magnificat.be/index.php?option=com_content&task=view&id=2946&Itemid=2

Overheid komt in actie.
Nadat het F.C.C.U. en het B.I.P.T. de spullen van de Antwerpse piraat begin januari 2011 in beslag hadden genomen, werden ook de nv A.S.T.R.I.D. en de Civiele Veiligheid wakker geschud, óók de CBPL -Privacycommissie- opende een dossier. De Civiele Veiligheid liet haar juridische dienst e.e.a. uitzoeken en stuurde haar bevindingen einde januari 2011 naar de minister van Binnenlandse Zaken en daar ligt het nu, drie maanden later nog altijd, maar we hopen dat we mogen zeggen "goed werk kost tijd".

Minister BZ voert eigen onderzoek.
Aanvankelijk werden de contacten met het kabinet van minister Turtelboom door een woordvoerderwissel verstoord, maar nu de nieuwe woordvoerder Jef Schoenmaekers deels is ingewerkt, komt de informatie druppelsgewijze op gang. De heer Schoemaekers kon nog niet meedelen wanneer de brief aan de burgemeesters zal worden verstuurd, evenmin als hij kon aangeven welke maatregelen zullen worden getroffen. Wat hij wél kon zeggen is, dat de ontwerp omzendbrief brief op het kabinet ligt maar vooraleer deze kan worden verstuurd dient deze, omdat het gaat om een gevoelige materie die de minister fatsoenlijk en weloverwogen wil aanpakken, onderzocht te worden door de experts. Het wordt alleszins een vrij omvattend schrijven en de experts onderzoeken de regelgeving omtrent de schending van het beroepsgeheim, schending van de persoonlijke levenssfeer, recht van afbeelding en relaties van brandweerlieden met de pers.

Twee weken of maanden.
Op basis van dat onderzoek wordt het ontwerp, indien nodig, aangepast waarna het kan worden verstuurd. Deze procedure zal tussen de twee weken en twee maanden in beslag nemen, afhankelijk van  de bevindingen van de experts en de eventuele aanpassingen die nog in het schrijven dienen te worden aangebracht. Blijkbaar voert de minister dus een doorgedreven onderzoek rond de radiocommunicatie via A.S.T.R.I.D. nv zoals de omgang met de pers -perslekken-, de publicaties van de brandweer zelf over haar interventies, alsook bepaalde websites waar brandweerlui eigen gemaakte foto's van interventies plaatsen -portretrecht-, ook die die genomen zijn op privé terrein en vooral foto's genomen binnen een afgebakende zone, achter het lint zoals men dat noemt, -privacy-. Wat Morsum Magnificat betreft, moet het afgelopen zijn dat de brandweer bevriende pers rechtstreeks informeert en tipt zoals ondermeer de Brusselse brandweer dat met de commerciële zender doet.

De minister moet zorgen dat dit stopt.

Waarom moeten dergelijke berichten, inclusief het volledige adres, wetende dat het net lekt, toch geplaatst worden?

Nog aan de galg.
Niettegenstaande het lopende onderzoek van de minister van Binnenlandse Zaken, komen er met de regelmaat van een klok nog altijd adresgegevens van psychiatrische interventies, zelfmoordneigingen, zelfmoordpogingen en dies meer op hun lekkend Pocsag pagernet. De Civiele Veiligheid heeft, naar eigen zeggen, al tweehonderd keer gezegd dat zoiets niet mag, maar de balorige brandweer blijft gewoon in haar boosheid volharden en stuurt niet alleen de adresgegevens, maar ook de aard van de oproep zoals ; "zelfmoordpoging" of "zelfmoord" door, soms gaan ze zelfs nog verder en komt op het bericht "slachtoffer hangt nog aan de galg" -inzet-. Het is duidelijk dat dergelijke onnodige details niet kunnen, maar de brandweer let, zoals wel vaker, nergens op. De laatste weken waren er zelfmoorden of pogingen daartoe in Hoegaarden, Wevelgem en Kortemark -om er maar enkele te noemen-.

Contacten met de pers.
Het moet afgelopen zijn met het exclusief informeren van bevriende journalisten of redacties die in ruil voor informatie, de hulpdiensten financieel bedanken. In Bilzen loopt er quasi permanent bij alke interventie een fotograaf in de voetsporen van de brandweer, Bilzen plaatst, net als een nieuwsredactie ook foto's en interventies op haar website, is dat brandweer of een gazet? Er moet een perspunt komen waar iedereen gelijk is voor de wet. 

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 01 april 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.