Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936397





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Lanaken : Arbeidsongeval bij Wiema Containerbedrijf-Update3
01 april 2011
Arbeider -helper- krijgt bij lossen container een betonblok op benen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 822.000
Lanaken 1 april 2011.

--- Update 3 12:00 3/04/11
Aangeven of niet.
Sommigen beweren dat slechts bij een dodelijk of ongevallen waarbij ernstige die blijvende letsels veroorzaken,
onmiddellijk aan de arbeidsinspectie moeten worden aangegeven, maar :
Programmawet 27 december 2004 - Titel III, afdeling 1 Art 166, 12° zegt :
Art. 94nonies. — Elk ernstig arbeidsongeval dat aan de door de Koning vastgestelde criteria voldoet, moet
onmiddellijk bij de in artikel 94bis, 2°, bedoelde ambtenaren worden aangegeven door de werkgever van het
slachtoffer. De Koning stelt eveneens de wijze vast waarop de in vorig lid bedoelde aangifte moet gebeuren.
--- einde update 3

--- Update 2 22:30 02/04/11


De vrachtwagen staat op een helling met het achterste deel als laagste punt, als men dan de deuren van de container opent, moet men niet verbaasd zijn, dat de lading vroegtijdig valt ... we willen de risicoanalyse voor de uitvoering van dergelijk  werk wel eens zien .. De wijze waarop de container geladen is roept ook vragen op.
--- einde update 2

--- Update 1 09:00 02/04/11
De gazetten.
Niettegenstaande geen andere pers dan Morsum Magnificat aanwezig was, verscheen er in Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws toch een artikel, Het Nieuwsblad vermeld de volledige naam -Armand Tollenaers- van het slachtoffer, het ongeval zou volgens het Nieuwsblad om 10:40 zijn gebeurd. Het Laatste Nieuws zegt dat de man 67 jaar is. Morsum Magnificat die ter plaatse was, verneemt van de buren -die met de omgeving van het slachtoffer sprak-, dat het om "Edmond" gaat en tussen 55 en 60 jaar oud is. We begrijpen niet dat Het Laatste Nieuws schrijft dat het ongeval om 10:40u gebeurde, terwijl het nog geen half tien was.
Arbeidsveiligheid.
Bij WASO -Vlaams Brabant en Limburg- was men niet op de hoogte gebracht, maar dan kan nog gebeuren, het is pas bij een dodelijk of zeer zwaar arbeidsongeval met blijvende letsels, dat de Arbeidsinspectie op de hoogte moet worden gebracht, het valt nu te bezien of de letsels -verbrijzelde benen?- dat het slachtoffer opliep, geen blijvende letsels zal veroorzaken. Normaal is het de politie die de vaststellingen doet die WASO op de hoogte brengt, hier is de politie wel twee keer voorbij gereden, maar is niet gestopt?
Arbeidswetgeving.
24 februari 2005. — Koninklijk besluit houdende diverse bepalingen ter bestrijding van de ernstige arbeidsongevallen en vereenvoudiging van de arbeidsongevallenaangiften.
Art.26 § 4. Als een ernstig arbeidsongeval in de zin van artikel 94bis, 1o, van de wet wordt beschouwd :
1o een arbeidsongeval dat aanleiding heeft gegeven tot de dood;
2o een arbeidsongeval waarvan het gebeuren in direct verband staat met een gebeurtenis die afwijkt van de normale uitvoering van het werk en die voorkomt op de lijst opgenomen als bijlage I van dit besluit, of met het voorwerp dat bij het ongeval betrokken is en dat voorkomt op de lijst opgenomen als bijlage II van dit besluit, en dat aanleiding heeft gegeven tot :
a- hetzij een blijvend letsel;
b- hetzij een tijdelijk letsel dat voorkomt op de lijst opgenomen als bijlage III van dit besluit.
Art. 27. De ernstige arbeidsongevallen die overeenkomstig artikel 94nonies van de wet door de werkgever van het slachtoffer onmiddellijk bij de met het toezicht op het welzijn op het werk belaste ambtenaren moeten worden aangegeven, zijn deze bedoeld in artikel 26, § 4, 1o en 2o, a).
--- einde update 1

Omstreeks halftien vanmorgen heeft er zich bij de firma Wiema te Lanaken een arbeidsongeval voorgedaan. Vijftiger Edmond zou, volgens de eerste berichten, onder een betonblok terechtgekomen zijn.


De brandweer van Maasmechelen kwam met een vijftiental manschappen ter plaatse, daar is blijkbaar geen nood aan personeel, toen we aan één van de "spuitgasten" de vraag stelden of het ernstig was, wist hij het -zogezegd- niet; nogal wiedes Morsum Magnificat behoort niet tot de bevriende journalistenkring.    

Ongelukkig ongeval.
De hulpdiensten, waaronder MUG, Ambi-Care Lanaken en de brandweer van Maasmechelen snelden ter plaatse om de man te bevrijden en het duurde ruim een uur vooraleer de beklemde persoon op een moeilijk bereikbare plaats uit zijn situatie kon worden bevrijd. De zaakvoerder van Wiema zei ons dat het om een ongelukkig ongeval ging en dat de ongelukkige aan de voeten gekwetst was, het zou dus nog meevallen, toch was er heel wat werk om de man te bevrijden, de ziekenwagen is pas iets na elf uur vertrokken, heeft dus meer dan een uur dienen te wachten op de bevrijding van het slachtoffer.


MUG, ziekenwagen en brandweer Maasmechelen waren een uur in de weer om het slachtoffer te bevrijden, het zou volgens de zaakvoerder allemaal nogal meevallen.

Arbeidsongeval?
Of het ongeval als een werkongeval zal aanzien worden is zeer de vraag, volgens informatie zou Edmond af en toe komen helpen en dus wellicht niet tot het aan de RSZ onderworpen personeel van Wiema behoren. Zou het kunnen dat de lading bij het openen van de achterdeur van de container, omdat de vrachtwagen op een helling stond, is gaan schuiven?

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 03 april 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.