Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926449





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Armoede daar spreekt men de laatste dagen veel over-Update1
24 maart 2011
Als de armen -al mogen- spreken luistert men toch niet.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 819.600
hasselt / Lanaken 24 maart 2011.

--- Update 1 11:30 30/03/11
Wie via Google naar "rondetafelconferentie kinderarmoede" zoekt, kan zien dat Morsum Magnificat op de 2e plaats staat, meneer Vangeneugden -Vlaams Belang Genk- heeft ongelijk als hij denigrerend zegt : "wie kijkt daar naar", Vangeneugden zou zich beter afvragen : "Het Vlaams Belang, wie stemt daar voor"

Morsum Magnificat scoort ook goed op Google.

Morsum Magnificat op de 2e plaats, zelfs nog vóór het Kabinet van de minister
--- einde update 1 

Hasselt : Vlaanderen In Actie-rondetafel rond kinderarmoede.

viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding was eveneens in een tijdspanne van een week te Maasmechelen, te Genk en vandaag te Hasselt voor een heus programma van Vlaanderen In Actie -die deze redactie nog altijd niet informeert- rond de armoede, "ze" komen allemaal in mindere of in meerder mate aan het woord, behalve de armen en als die al mógen spreken, luistert men er tóch niet naar.


Minister Lieten sloot de bijeenkomst af en zei dat het de bedoeling is dat met het denkwerk en de brainstorming die deze middag plaatsvond verder gewerkt wordt en dat samen met academici, samen met het netwerk waar mensen in armoede het woord nemen, bekeken wordt waar de ideeën kunnen ingepast worden in het bestaande beleid en waar het beleid versterkt kan worden om dan met de collega's van de Vlaamse regering met een actieplan, specifiek naar kinderarmoede, naar buiten te komen zodat er een focus is naar het beleid voor de volgende jaren. 


Startzitting.
Vandaag werd er in de Provinciale Hogeschool Limburg aan de Elfde Liniestraat in 3500 Hasselt een startzitting van Vlaanderen In Actie -rondetafel- omtrent kinderarmoede gehouden, na een broodjeslunch en een welkomstwoord van Ingrid Lieten werden de aanwezigen verdeeld in vier werkgroepen :
° Kwaliteitsvolle gezinsondersteuning.
° Toegankelijkheid van welzijns- en gezondheidsvoorzieningen en inter- en intrasectorale samenwerking.
° Condities voor deelname van kleuters uit kansarme en allochtone gezinnen aan het kleuteronderwijs.
° Kwaliteitsvolle leefomgeving.
De vier werkgroepen hebben gedurende twee uur overlegd, in iedere werkgroep werden de besprekingen en de resultaten genotuleerd zodat achteraf alles in detail kon bekeken worden. Er waren voor deze bijeenkomst 169 personen ingeschreven, welgeteld vijf daarvan afkomstig van OCMW's.

                    Leven de armen in 2020 in een papieren paradijs op aarde
                    en wonen ze tegen die tijd in een zeer groot luchtkasteel?

Vraag van Morsum Magnificat : Verplicht Conformiteitsattest nu.
In de loop van de namiddag, ondermeer in de werkgroep 4 "aangepaste leefomgeving" werd door de inleider Isabelle Pannecoucke -UGent- nog maar eens verwezen naar de overbekende weg, "de conformiteit van woningen" en de woonkwaliteit die reeds zijn invloed heeft op zeer jonge kinderen. Spreker vergeet daarbij dat de wettelijke middelen, ondermeer de Grondwet en de Vlaamse Wooncode bestaan waarover geen debatten moeten gehouden worden, ze moeten alleen worden toegepast. De regels rond het conformiteitsattest bestaan, maar de uitvoering ervan ligt in de diepvries, de politieke moed om dat écht uitvoerbaar te maken, ontbreekt. Wanneer komt V.I.A. dan echt in actie?


Bevolking onder de Vlaamse armoederisikodrempel : evolutie.



Percentage en aantel personen met een gestandaardiseerd beschikbaar huishoudinkomen onder de Vlaamse regionale armoederisicodrempel "=60%- van het mediaan gestandaardiseerd huishoudinkomen in het Vlaams Gewest" na sociale transfers.
NVDR: De aanwezigen van Vlaanderen In Actie slaagden er niet in om de diapresentatie ter plaatse op onze USB stick te plaatsen, om dat niet te moeten doen, was de ene kwinkslag al beter dan de andere-sic- De armen worden niet geacht vragen te stellen, de Overheid moet er dan ook geen gevolgen aan geven. Waarom kreeg deze redactie zelfs na twee keer aandringen deze dia presentatie niet? Op deze link zou ze te vinden zijn, zoek het dus maar uit  http://aps.vlaanderen.be/sgml/largereeksen/1319.htm

"Input" Vlaams Netwerk niet in werkmap.


Arne Proesmans -Vlaams Netwerk waar armen het woord nemen-, had eveneens opmerkingen, de 24 pagina's tellende "input" voor de rondetafelconferentie was niet bij de werkmap gevoegd, hij diende er op aan te dringen dat dit wél zou gebeuren, er werd dan beloofd om dat alsnog te doen, Morsum Magnificat is ze bij iemand van het kabinet van Jo Vandeurzen zelf gaan opvragen.... Vlaanderen In Actie?.   Morsum Magnificat heeft ook haar reserves omtrent het Vlaams Netwerk, op geen van de vragen die wij aan hen, na een bezoek, stelden zijn er antwoorden gekomen, over armoede wordt veel gepraat. Worden in die diensten soms ook niet te veel postjes gecreëerd?

Besluit van de werkgroepen.
Rudy De Cock -Kind en Gezin- resumeert uit de werkgroep "Toegankelijkheid van welzijns- en gezondheidsvoorzieningen en inter- en intrasectorale samenwerking", om er geen eigen verhaal van te maken, houdt Rudy De Cock het bij impressies, dus geen samenvatting. Spreker benadrukt dat er hard en intensief gewerkt is rond samenwerking en drempels. Bij alle gesprekken kwam het belang van de verbindende figuren naar voren zoals de rol van tolken, intercultureel bemiddelaars, ervaringsdeskundigen, gezinsondersteuners, zaken die rond de verschillende tafels benoemd werden. Bijzonder vond De Cock dat in de groep ook veel "goesting" was om het organisatielandschap rond samenwerking en toegankelijkheid te hertekenen. De aard en de wijze waarop het vandaag georganiseerd is, ondervindt veel belemmeringen om die samenwerking ook gestalte te geven, waardoor de problemen in hoofde van de cliënt, niet worden opgelost. De hertekening zou moeten gebeuren vanuit een wetenschappelijk onderzoek rond sociale innovatie. Er is ook gewezen op de diversiteit in de personeelsploeg en ook na te denken over de opleidingsvereisten die men aan de medewerkers stelt en wat de plaats zou kunnen zijn eerder verworven competenties, tot zover de resultaten van werkgroep 2.

Verslag van de werkgroepen.
Volgens de mededeling tijdens de samenvatting van de werkgroepen, zouden studenten zich tijdens de workshops aan het werk hebben gezet om alles te noteren en daarvan een verslag op te maken, hopelijk zijn die verslagen dan naar geest en letter correct opgemaakt.

U leest een overzicht  en meer foto's  in Morsum Magnificat 188 

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
EVER ©

Laatste update ( 07 april 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.