Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926450





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Mediane Brigade ontvangt Z.M.Koning Albert op werkbezoek_NVDR
22 maart 2011
Dynamische demonstratie met "scherp" en hand schudden met Wauter Beke.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 818.800
Lanaken / Leopoldsburg 22 maart 2011

--- Update 1 22:15 22/03/11
Kritische noot van deze redactie.
Sommige aanwezige militairen hoopten dat Morsum Magnificat haar kritische pen voor dit evenement niet zou hanteren, helaas we moeten hen teleurstellen. Tijdens de uiteenzetting over de splinternieuwe bewapende PIRANHA III C 8x8 infanterievoertuigen, die weliswaar overwegend in het Nederlands werd gehouden, vroeg een ploeg van RTL toch om een vertaling naar het Frans, wat dan ook meteen gebeurde. In de persmap vinden we drie pagina's -A3 formaat- met een gedetailleerde beschrijving van de TCCC -Tactical Combat Casualty Care- uit ASSAUT n° 45 van oktober 2009, uiteraard in het Frans. Hebben we daarover iemand horen klagen? Natuurlijk niet. Dat journalisten van RTL, die in Leopoldsburg een reportage komen maken, onvoldoende Nederlands begrijpen is zeer vreemd. Wanneer gaat dat nu eens veranderen met dat gedoe?

PIRANHA III C 8X8


In de persmap waren alle details van het tentoongestelde materiaal te
zien, óók in het Frans, de ploeg van RTL kon waaarschijnlijk ook niet lezen.

Pour les Flamands la même chose.
Ik herinner mij de lessen die ik begin jaren 60, in het kader van de NATO, in de kazerne Luitenant Victor Billet² in Sint Kruis -Brugge- volgde, het was een achttien maanden durende opleiding voor Radiotelegrafist-coder. De lessen werden in totaal door acht personen gevolgd waarvan vijf Walen -Charleroi en Luik- en drie Vlamingen, de ACP leerboeken -Allied Communication Publication 124 etc.-, waren in het Engels, de lessen werden -wegens overwegend Walen- in het Frans gegeven, de instructeur  zei op het einde van de les al lachend : "pour les Flamands la même chose", de Vlamingen -waaronder ik- hebben daar geen grote problemen van gemaakt.  Daarbij wil ik nog meegeven dat de Korpschef te Brugge -Pesch- óók Franstalig was, voor de Vlamingen die bij hem op “rapport” dienden te komen was dat geen lachertje. Wie de situatie van toen te Sint Kruis kent, zal dat kunnen beamen.
² Victor Billet werd door de Duitsers gedood bij het aan flarden schieten van zijn landingsvaartuig.
--- einde update 1


Uiterst links op de foto om 12:20u Nog een laatste gesprek met de minister van Landsverdediging Pieter De Crem.

Er was veel persbelangstelling voor het werkbezoek van ZM Koning Albert aan de "Mediane Brigade" te Leopoldsburg waar ondermeer een praktische demonstratie werd gegeven waarbij met "scherp" -met beperkte draagwijdte- werd geschoten en de Koning het "Gulden boek" signeerde. Sommigen van de aanwezige militairen hebben ook ervaring in de Balkan en voor KAIA in Afghanistan.


Z.M.Koning Albert sprak bij zijn aankomst bijzonder geamuseerd met Wauter Beke, of het zonnig weer of de politieke missie van de Leopoldburgse Schepen Wauter Beke daar voor iets tussen zat weten we niet. Het was geen "volle" handdruk, maar dat kan later misschien nog beter worden. Volgens sommige pers diende Beke zijn politieke agenda afgelasten wegens de oorlog in Libië ...

Tactical Combat Casualty Care -TCCC-.
Defensie wilde vandaag aan de Koning in het hoofdkwartier van de Mediane Brigade in Leopoldsburg vooral de nieuwe technieken, verbonden aan de TCCC en de splinternieuwe PIRANHA III C bewapende infanterie voertuigen en ziekenwagen in een dynamische demonstratie tonen. Er werd voor de oefening op een plots opduikende vijand -schietschijven- met SATAS munitie geschoten. Defensie publiceerde daarover op deze link http://www.mil.be/def/news/index.asp?LAN=nl&ID=2866  De pers mocht deze oefening van op een veilige afstand van ongeveer 80m volgen, toch kon deze redactie de lader met de SATAS minutie fotograferen.


Er werd vandaag inderdaad SATAS munitie gebruikt dat heeft de telelens van Morsum Magnificat bij het herladen van de munitie kunnen fotograferen.

Defensie.
Parallel met de bezoek aan de Mediane Brigade heeft defensie van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook het materieel aan de pers te tonen, sommigen -Franstalige pers- mopperden dat ze met de camera niet overal vlakbij mochten, maar dat was onterecht, de veiligheidsdiensten en de persdienst van het Paleis hebben voldoende ruimte gegeven om alles vanaf tien meter afstand van de Vorst te fotograferen en te filmen, dat was trouwens op voorhand tijdens de briefing afgesproken.


De Koning tekende ook het Gulden Boek.


Meer en foto's in Morsum Magnificat 188-07 -voor betalende abonnees-

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 24 maart 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.