Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936272





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
NAWAY- actie : Federale politie controleert bestelwagens.
15 maart 2011
Resem inbreuken -367- door Wegpolitie tijdens 15de NAWAY actie vastgesteld.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 817.000
Lanaken / Brussel 14/03/2011.

De federale Wegpolitie voerde op 14 maart 2011 tussen 12 en 20 uur op alle autosnelwegen in ons land, controles uit op bestelwagens, in totaal zijn 826 bestelwagens en lichte vrachtwagens onderschept, daarbij zijn 367 inbreuken vastgesteld waaronder 48 voor overlading, 30 voor problemen met de ladingzekering en 28 voor  niet-verzekering. Bovendien waren ook 10 bestuurders onder invloed van alcohol. De minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom, heeft een van de controles langs de E40 in Wetteren bijgewoond.



Minister Turtelboom zoals alle politici -en vele anderen- : persgeil

Maandelijks een specifiek thema.
Deze controleactie maakte deel uit van de NAWAY-acties -National Action on Highway- die maandelijks, het hele jaar door, georganiseerd worden in alle Belgische provincies. Het is de vijftiende keer dat de Wegpolitie een dergelijke grootschalige actie organiseert rond een specifiek thema; ditmaal was de actie gericht op bestelwagens en lichte vrachtwagens. Eerder kwamen o.a. al snelheid, rijden onder invloed, bellen achter het stuur, gordeldracht en zwaar vervoer aan de beurt. In 2011 worden er tien NAWAY-acties georganiseerd.

Bestelwagens en lichte vrachtwagens.
Het was de tweede keer dat de nadruk van een NAWAY-actie op bestelwagens en lichte vrachtwagens lag. Bij één op zeven verkeersongevallen op de autosnelweg is een bestelwagen betrokken en zij vertegenwoordigen een belangrijk deel van de voertuigen op de Belgische autosnelwegen. In 2010 alleen al waren er 512 ongevallen met dit soort voertuigen; daarbij vielen 19 doden, 139 zwaargewonden en 634 lichtgewonden. Het aantal dodelijke slachtoffers bij verkeersongevallen op de autosnelwegen -alle soorten voertuigen- is gedaald van 184 in 2006 tot 107 in 2010. Dat is een daling van 41 procent. Maar het aantal dodelijke slachtoffers van ongevallen op autosnelwegen waarbij een bestelwagen of lichte vrachtwagen was betrokken stagneert de laatste vijf jaren: 19 doden in 2006, 21 in 2009 en 19 in 2010. Er is gecontroleerd op rij- en rusttijden, overlading, het rijden onder invloed en overdreven en onaangepaste snelheid. Gezien deze voertuigen voornamelijk gebruikt worden het voor het snel vervoer van goederen of werfmateriaal, was er ook een bijzondere aandacht voor de controle op ladingzekering, de manier waarop lading vastgemaakt is in/aan het voertuig. Niet zelden valt een lading op de openbare weg met vaak ernstige gevolgen.
Er zijn ook controles uitgevoerd op zwartwerk. Bedrijven die lichte vrachtwagens gebruiken voor het werk doen soms, in het zwart, beroep op mensen die niet in orde zijn met de sociale wetgeving – werklozen -.

Resultaten.
In elke provincie hebben er controles plaatsgevonden. Die zijn uitgevoerd door 115 leden van de Wegpolitie en  het Interventiekorps. Ook controleurs van het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen  -FAVV-, de sociale inspectie, de dienst Douane en Accijnzen en de FOD Mobiliteit hebben aan de actie  meegewerkt.
In totaal zijn 826 bestuurders van bestelwagens en lichte vrachtwagens onderschept, voornamelijk omdat het  voertuig een gebrek vertoonde of omdat de bestuurder een inbreuk had gepleegd. Bij die 826 onderscheppingen zijn maar liefst 367 inbreuken vastgesteld! -opgelet: bij eenzelfde voertuig kunnen meerdere inbreuken  worden vastgesteld -.

Vastgestelde inbreuken -die geleid hebben tot het opstellen van onmiddellijke inningen, processen-verbaal of  pv’s van waarschuwing -:
Niet conforme ladingzekering: 30
Overlading: 45
Inbreuken op rij- en rusttijden: 5
Inbreuken op tachograaf (fraude…): 5
Niet-verzekering: 28
Niet dragen van de veiligheidsgordel: 55
Technische voorwaarden: 75
Gsm achter het stuur: 40
Niet ingeschreven: 17
Rijden onder invloed van alcohol: 10 -4x rijverbod 3u, 5x rijverbod 6u en 1 intrekking rijbewijs 15 dagen-.
Processen-verbaal zwartwerk: 23
Illegalen: 3
Andere: 31
Naast de 23 pv’s voor zwartwerk heeft de sociale inspectie ook 80 dossiers geopend die bijkomende verificaties 
noodzaken bij bedrijven.

Bron : Federale politie.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 15 maart 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.