Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16936138





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Vlaams Minister Geert Bourgeois deelt restauratiepremies uit.
08 maart 2011
Dat veel Vlamingen in krotten dienen te wonen is blijkbaar van minder belang.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 815.200
Brussel / Lanaken 8 maart 2011

Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois deelt met gulle hand restauratiepremies uit maar dat duizenden Vlamingen in een krot moeten wonen, omdat zij zich niets beter kunnen veroorloven, is blijkbaar niet erg.

De premies.
18.02.11 - 299.018,31 euro restauratiepremie voor Sint-Lutgardiskerk in Tongeren
24.02.11 - 342.821,00 euro voor restauratie van de voormalige directeurswoning op de Mijnsite in Genk
08.03.11 - 551.141,66 euro voor restauratie van Pand Pétry in Bilzen
Dat maakt een totaal van 1.192.980,97 euro voor panden waar nooit iemand in zal wonen en die enkel dienen om het Vlaamse blazoen op te poetsen.

Sint-Lutgardiskerk, Tongeren.
Een premie van 299.018,31 wordt toegekend voor restauratie van deze neoromaanse parochiekerk, gebouwd in 1953 naar een ontwerp van architect Jozef Ritzen, is in 2009 definitief beschermd door minister Bourgeois. De kerk kan beschouwd worden als een Gesamtkunstwerk, een uitzonderlijk gaaf bewaard bewijs van het artistieke kunnen van verschillende Vlaamse kunstenaars, vooral op het vlak van glasschilderkunst.

Gefaseerde aanpak.
“Restauratiedossiers voor beschermde kerkgebouwen krijgen meestal een gefaseerde aanpak,” legt minister Bourgeois uit. “Als de kerk nog erkend is voor erediensten, en eigendom is van de kerkfabriek, zoals hier het geval is, loopt het aandeel in de restauratiepremie voor de Vlaamse overheid op tot 60 procent van de totale raming. De provincie en de gemeente betalen respectievelijk 20 en 10 procent.” Dit subsidiedossier omvat de eerste fase van het restauratieproject, namelijk de zeer dringende consolidatiewerken. De onstabiele kroonlijstelementen zullen verstevigd worden en de meest dringende dakherstellingen zullen worden uitgevoerd. Ook beschadigd voegwerk zal worden hersteld.

Voormalige directeurswoning op de Mijnsite in Genk.
Hiervoor kent de minister een premie van 342.821 euro toe. De voormalige directeurswoning van de koolmijn Zwartberg is gelegen in de Marcel Habetslaan in Genk. De imposante woning, met inbegrip van de voortuin met oprit, prijkt sinds 2005 op de lijst van beschermde monumenten.

Restauratie exterieur.
Toelichting van de minister : “Deze prachtige woning weerspiegelt de positie van de directeur van de koolmijn in die tijd. Het pand is steeds goed onderhouden, en is bijgevolg in betrekkelijk goede staat,” aldus minister Bourgeois. “Dit restauratiedossier voorziet in de restauratie van het exterieur van de woning: dakbedekking, goten en afvoeren, gevels en buitenschrijnwerk zullen worden hersteld.”

Eclectisch-historiserende stijl.
De mijnsite Zwartberg in Genk ontstond vanaf 1910. Werknemers, alsook de directeur-gerant van de koolmijn, kregen huisvesting op de site zelf. In 1925 is de voormalige directeurswoning gebouwd aan de prestigieuze Habetslaan. De villa is opgetrokken in een eclectisch-historiserende stijl met Maaslandse kenmerken. Originele interieurelementen bleven bewaard. Vandaag is het pand eigendom van de stad Genk.

Pand Pétry in Bilzen.
De hoofdprijs van 551.141,66 euro is voor het pand Pétry gelegen in de Klokkestraat in Bilzen.  Het U-vormige complex uit de 19de eeuw prijkt sinds 2000 op de lijst van beschermde monumenten.

Bed & breakfast.
“Deze statige oude dokterswoning krijgt na de restauratie een herbestemming als ‘bed & breakfast’”, aldus minister Bourgeois. “Deze functie laat toe om de bestaande gebouwen, en vooral dan het interieur, maximaal te bewaren. Herbestemming is dan ook de ideale manier om dit waardevolle monument een toekomst te geven.”

Eerste fase.
Het restauratiedossier omvat de eerste fase van het restauratieproject, namelijk de gevels, de daken en het buitenschrijnwerk. In een tweede fase zullen de technische installaties, de interieurafwerking en de buitenaanleg aan bod komen. Het pand Pétry, gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, bestaat uit een breedhuis en twee haakse achterbouwen die als stallingen en koetshuis functioneerden. De woning heeft een sterk gedecoreerde voorgevel in eclectische stijl en een bakstenen achtergevel met aangebouwde veranda. Het 19de-eeuwse interieur is gaaf bewaard. Sinds de jaren ’90 is de stad Bilzen eigenaar van het gebouw.

Bron : Minister Bourgeois
Bewerking : jvds

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.