Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926451





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Defensie en OVAM werken oplossing uit voor bodemverontreiniging.
28 februari 2011
Activiteiten hebben hun sporen nagelaten op militaire domeinen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 813.500  -Belstat counter-
Brussel / Lanaken 28 februari 2011
 
Defensie en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij -OVAM- hebben vandaag als resultaat van een jarenlange samenwerking een eerste bedrijfsspecifieke overeenkomst ondertekend.

Grondige inventarisatie.
Deze overeenkomst stippelt de planning uit voor de grondige inventarisatie van mogelijke verontreinigde gronden en het verder uitvoeren van oriënterende bodemonderzoeken op de domeinen beheerd door Defensie in het Vlaamse Gewest. De ondertekening van deze overeenkomst is voor Defensie het eerste resultaat van het overleg dat in een breder kader gevoerd wordt met de verschillende gewesten.

Saffraanberg :
Waar is dit gevaarlijk radioactief tuig gebleven?


Dit is de radioactieve opvanger Preventor -Indelec France- die op 13 mei 1999 op een loods in Saffraanberg was te zien. Normaal heeft zo'n onding een bronactiviteit van 200 MBq, maar het moet blijken, dat er voor de militairen, kwestie van de actieradius te vergroten, krachtiger types werden gemaakt. Hoe dan ook, deze Radium 226 bevattende opvanger voor bliksem was in mei 1999 in zeer slechte staat -hangt scheef- , wij vragen ons af waar dat tuig gebleven is?

Preventie en milieuzorg.
Defensie beheert 26.000 ha openbaar domein over het Belgische grondgebied. Hiervan ligt bijna 15.000 ha in het Vlaamse Gewest verdeeld over 148 domeinen of kwartieren. In het verleden hebben verschillende activiteiten hun sporen nagelaten op deze militaire domeinen. Gaande van opslag en transport van brandstoffen tot brand-, schiet- en ontmijningsoefeningen en zelfs de activiteiten van vreemde legers tijdens en na de twee wereldoorlogen. Vandaag neemt Defensie haar verantwoordelijkheid op en wordt de bodem beschermd door sterk in te zetten op preventie en milieuzorg. Het wegwerken van de historische verontreinigingen blijft echter een grote uitdaging. De ondertekening van deze overeenkomst biedt hiervoor een oplossing. Tijdens de duur van de overeenkomst zal Defensie alle risicogebieden inventariseren en oriënterende bodemonderzoeken laten uitvoeren. Deze onderzoeken zullen ingediend worden tegen 30 juni 2013.

Bron : Defensie.

nvdr :
Hopelijk voorziet de overeenkomst ook in meting van besmetting / verontreiniging afkomstig van radioactieve opvangers voor bliksem die in de jaren vijftig en zeventig van de vorige eeuw massaal op militaire gebouwen werden neergepoot, ondermeer te Peutie ze waren nutteloos maar de installateurs verdienden er flink aan. Zo stonden er tot voor enkele jaren nog van dergelijke ondingen in Brustem en Peuti. Wellicht zal defensie nu ook een overeenkomst sluiten met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle -FANC- dat tot op vandaag geen enkele zeggenschap had over de militaire domeinen ondanks dat ze het bij Landsverdediging in Peutie in hun domme hoofd hadden gehaald om een radioactief tuig, dat denkelijk van het dak was gevallen, te stockeren in een prullenmand die in een kantoor stond !!! 
We hebben ook de informatie dat de gronden waarop het nieuwe N.A.T.O. hoofdkwartier werd gebouwd, ernstig vervuild zijn, Defensie en OVAM hebben ver van de pers een overeenkomst in mekaar gestoken, we moeten ons niet afvragen wat er weer het daglicht niet mag zien.
Grotere onzin bestond niet.
In Peutie heeft Defensie maar liefst zeventien gevaarlijke ondingen geplaatst -ingekleurd op plan-, vermits het FANC geen bevoegdheid heeft bij Defensie weet men wellicht ook niet hoe het met de verwijdering en opslag van dat soort materiaal is gesteld. 

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds
 

Laatste update ( 28 februari 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.