Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926452





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Lanaken gemeenteraad : Voorstelling aantal agendapunten in telegramstijl-Update4
25 februari 2011
Voorzitter Marino Keulen kent de knepen en de politieke streken.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 812.800
Lanaken 25 februari 2011.

--- Update 4 08:30 03/03/2011.
Reactie van Leo Joosten.
Op de gemeenteraad van 24.02.2011 werd de voordracht gedaan van de vier leden uit de gemeenteraad,  3 leden uit de meerderheid waarvan 2 van de VLD , 1 van de SP en 1 lid uit de oppositie 1 Lid CD&V-NVA. De VB viel ernaast. Met dit voorstel werd geen rekening gehouden met de politieke samenstelling van de gemeenteraad
De 4 leden van het OCMW worden aangeduid op de OCMW-raad van 21 maart 2011.
Vooraf werd vanuit de gemeente vanuit de oppositie alleen de CD&V telefonisch benaderd.
Op de gemeenteraadszitting verliet de fractie VB de vergadering omdat ze de samenstelling van deze voordracht ondemocratisch vindt en niet in overeenstemming met de politieke verhoudingen;
De samenstelling van de bestuursraad binnen deze VZW woonzorg, is voor Lanaken erg belangrijk aangezien het deze VZW is die de samenwerking tussen de WZC Sint Anna  - privaat rusthuis in Lanaken-, WZC Limburg-Maas -woonzorgcentrum Maasmechelen- Lanaken)  en het ZOL (ziekenhuizen Oost Limburg)  nader gaat omschrijven en beheren.  Het is deze vereniging die binnen het Ziekenhuis St Barabara- Lanaken (lid van het ZOL-  een nieuw dienstencentrum gaat oprichten (dat reeds gedeeltelijk klaar is). Vanzelfsprekend heeft ook het Vlaams Belang er het grootste belazng bij bij dit bestuur vertegenwoordigd te zijn.
--- einde update 4

--- Update 3 10:45 26/02/11.
Een Schepen beaamde dat het vanaf de persbank moeilijk is om de namen van de Raadsleden te lezen, als gevolg daarvan en gezien het schuine gezichtsveld richting Vlaams Belang, hebben wij ons vergist van naam. Het feit, dat het Vlaams Belang zó reageert, bewijst dat ze op de tippen van hun tenen lopen.
--- einde update 3

--- Update 2 22:25 25/02/11
Raadslid Nico Houben stapte op.
CD&V en Vlaams Belang hadden volgens betrouwbare bron de kans om een afgevaardigde aan te duiden, maar blijkbaar is er geen overleg geweest tussen beide partijen, daarom stapte Nico Houben boos op uit de gemeenteraad.
--- einde update 2.

--- Update 1 21:50 25/02/11.
Leo Joosten in Noorwegen.
We ontvangen vanavond om 20:42u een boze telefoon dat Leo Joosten in Noorwegen is, de man aan de telefoon
die geen naam opgaf zei dat we ons werk niet goed doen, "als u aanwezig was geweest dan had u het geweten" zei hij, wie hij dan was, wilde hij niet kwijt, legde de telefoon in. Inderdaad, we kennen de Vlaams Belang mandatarissen in Lanaken niet en moeten ons wat Leo Joosten betreft dus vergist hebben, so what? Het gaat erom dat de Vlaams Belang delegatie de gemeenteraad uit protest verliet en daarmee hebben ze zichzelf alleen maar belachelijk gemaakt, de sneer was trouwens ook niet relevant.
---- einde update 1.

Gisterenavond werden in Lanaken negentien agendapunten behandeld, de voorzitter Marino Keulen -Open Vld- loodste, zoals dat van een doorwinterde politicus wordt verwacht, alle agendapunten door de hindernissen die door de oppositie werden opgeworpen.
 
Eindafrekening politie in het rood.
De goedkeuring van de jaarrekening met de eindrekening van de politiezone Lanaken was het eerste punt waarbij volgende cijfers werden bekend gemaakt ; het totale begrotingsresultaat van de gewone dienst en de buitengewone dienst : 664.952,08 €. Het boekhoudkundig resultaat van de gewone dienst en de buitengewone dienst geeft 77.087,99 €. Het resultaat van de algemene boekhouding geeft een nadelig saldo van 369.441 €. Verder werden daarover geen vragen gesteld, noch toelichtingen gegeven.

Digitaal onderwijs.
Tegenwoordig lukt het onderwijs niet meer zonder het "Digibord", Lanaken loopt hier blijkbaar in het spoor van Genk, waar men in juni 2010 ook zo'n systemen – Polyvision - heeft gepromoot en aangekocht. Het digibord is niets minder dan het projecteren van icoontjes - op het bestaande groene bord -, die met de computer zijn verbonden, inclusief allerlei aan de leerstof verbonden geluiden, vooral bij muziekleer. Les geven is dan een zaak van de computer. Lanaken gaat in de digiborden 80.000 € investeren, de firma's die dergelijk materiaal leveren wrijven weer in de handen. Of de investering een hulp is om de leerlingen beter te laten studeren of dat het commercieel belang primeert is de vraag die wij ons stellen.


Een digibord -Polyvision- is niets minder dan een projectiescherm
waarbij het bestaande bord wordt gebruikt en waarbij de geprojecteerde
icoontjes, etc, met de computer zijn verbonden.

Papier en kantoormateriaal ook voor vzw's.
Enkele aankopen werden goedgekeurd voor papier en kantoormateriaal, daarbij ook voor niet nader genoemde "diverse vzw's". We vragen ons af waarom het publiek de namen van die vzw's niet mag kennen, tenslotte gaat het toch over meer dan honderdduizend euro van de gemeentekas. Waarom mogen de inwoners die namen niet kennen?

Pick-Up.
Schepen Tollenaere had geen enkele moeite om de aankoop van een voertuig voor de technische dienst door te drukken, louter het feit dat de Schepen zei dat het over een "Pick-Up" gaat was voldoende om een akkoord te krijgen, niemand stelde vragen. Is 24.999,81 € een normaal bedrag voor een "Pick Up" voertuig? Het zou kunnen, maar evengoed zou het ook niet kunnen, dat is kwestie van technische kennis.

Project aan de N78 Veldwezelt.
Voor het project Briegdenstraat en Kiezelweg zoekt Lanaken voor de aanleg van een gescheiden rioleringstelsel, fietspaden en overstort constructie -afleiden van overcapaciteit naar het kanaal-, persleiding -pompen naar niveauverschil- en wegenis, samenwerking met het Vlaams Gewest, Aquafin en Infrax. Het gaat over de N78 in Veldwezelt. Op 1 maart is er in ontmoetingcentrum Berenhof een hoorzitting en vooral degenen die onteigend worden zijn daarbij uitgenodigd.



Politici hebben doorgaans een geheugen als een olifant, hopelijk is dat voor Marino Keulen -met onze visitekaart in de hand- ook het geval, dan kent hij ons van verschillende ontmoetingen op persconferenties nog, ondermeer de voorstelling jaarverslag Wonen Vlaanderen 2007 -Vlaams Parlement- en hier op 13 juli 2008 -Open Vld te Werchter Boutique-. 

Project OC Berenhof.
Bij het aansnijden van het dossier omtrent een groot bouwproject rond woonzorg, steeg de animositeit bij de oppositie, Lanaken wil een infrastructuurdossier voor de 1e fase van een groots woonproject -O.C.Berenhof te Veldwezelt- laten opstellen, daarvoor is in de buitengewone begroting in het dienstjaar 2011 een krediet voorzien dat middels een termijnrekening dient gefinancierd te worden, het zou volgens de oppositie over een uitgave van 800.000 € gaan. De oppositie twijfelt of de buurtbewoners, gezien de gevoeligheid van het gebied, bij dit project voldoende betrokken werden reden waarom CD&V, Vlaams Belang en de N-VA zich hebben onthouden.
Indien het klopt dat met dit project zoveel geld is gemoeid, moet de oppositie maar eens de CODEX consulteren, zelfs de 60.000 € voor het opmaken van een infrastructuurdossier kan wellicht niet met een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

Constant Permekeplein.
Ook hier kwam de oppositie met enkele kanttekeningen op de proppen, het petanqueplein zou midden op het Permekeplein worden ingepland en de oppositie is van oordeel dat Lanaken best zelf één en ander in eigen beheer kan nemen, burgemeester Willen geeft toe dat gemeente Lanaken wel bekwame mensen heeft, maar dat die allemaal hun handen vol hebben en dat project er niet zómaar kunnen bijnemen. Het publiek moet dat allemaal voor waarheid aannemen-sic-, de burgemeester beweert dat de bewoners achter de opvatting staan, maar de oppositie twijfelt daar aan.

Aanleg riolering Smeermaas en Kerkraad Sint Ursula.
Onder item 10 werd de aanleg van de riolering en wegenis Kanaaldijk goedgekeurd, een Schepen merkt op dat dit item, niettegenstaande verkeerd gecommuniceerd, toch wordt uitgevoerd. De kerkraad van Sint Ursula mag rekenen op 3.000€ steun voor het vervangen van de ramen in de jeugdlokalen Meilach.

Parkeren in de Stationstraat.
Schepen Van Gronsveld -CD&V- heeft het over klachten van misbruik van de blauwe zone, velen passen elk uur de parkeerschijf aan, blijven daar op die manier dagen staan, het parkeerverbod is dringend aan een oppoetsbeurt toe zegt de Schepen, hij verwijst daarvoor naar een artikel dat een Limburgse gazet in dat kader over Bree zou gebracht hebben. Het gemeentebestuur gaat een aanvullend reglement op het wegverkeer, houdende het parkeren in de Stationstraat -tussen Jan Rosierlaan en Spoorwegstraat- uitvaardigen, fout geparkeerde voertuigen hinderen te vaak zwakke weggebruikers en de politie zou, wegens de inrichting van de huidige infrastructuur, niet kunnen verbaliseren, daarom wordt het stilstaan en parkeren in dat gedeelte van de Stationstraat verboden, Schepen Baldewijns merkt op dat laden en lossen wel mag.

Retributiereglementen.
Het dierenasiel van Eisden werd per 30 december 2010 gesloten, daarom doet men nu beroep op het dierenasiel van Maasmechelen, men wil voor die opvang een retributie aanrekenen, het Vlaams Belang heeft zich bij die stemming onthouden.
Omdat sinds de wijziging van het gemeentedecreet van 23 januari 2009 enkel de gemeenteraad nog moet beslissen over het kader en de bijzonderste voorwaarden van een retributie, de gemeenteraad ondermeer dient te bepalen wie vrijstelling of vermindering krijgt en het bepalen van de tarieven aan het CBS kan gedelegeerd worden wil Lanaken het reglement in die zin aanpassen. CD&V, N-VA waren niet akkoord en het Vlaams belang heeft zich onthouden.

Woonzorg Lanaken.
Over dit onderwerp werd door de oppositie een gans boompje opgezet, vooral oppositieleden die belang hebben in de -woon-zorgsector -omdat ze zelf Arts zijn!!- hebben ruim hun zegje mogen doen. Het gaat over een intentieverklaring tot samenwerking tussen het gemeentebestuur van Lanaken en het OCMW van Lanaken die op 16 december 2009 werd ondertekend. Gemeente en OCMW willen een inbreng doen waarvan de uitleg naar het publiek toe verre van duidelijk is, er komt een woonzorgnetwerk en de bouw van nieuwe assistentiewoningen en een dienstencentrum.
Daaruit volgt dat er een gezamenlijk Masterplan werd opgesteld -een Raadslid zegt dat het masterplan er in 2006 al was-, dat gaat over de verdere ontwikkeling van de woonzorgcampus tussen de Gasthuisstraat en het Europaplein.  Er wordt gedacht om een vzw op te richten waarin 2 publiek werkende leden -OCMW en gemeente- en 2 private werkende leden -vzw's Huize Sint Anna en Limburg-Maas- zetelen. De algemene vergadering zal uit 16 leden bestaan. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de gemeente en het OCMW uiteraard op strategische plaatsen zitten zodat politieke invloed steeds kan aangewend, het OCMW en de gemeente beschikken immers elk over vier leden, de RVB bestaat uit 4 leden waarbij de gemeente en het OCMW elk over 1 bestuurder beschikken, de postjes daarvoor werden wellicht al verdeeld. Aan de gemeenteraad werd gevraagd akkoord te gaan met het besluit van de OCMW-Raad van 21 februari 2011 en akkoord te gaan met de oprichting door de gemeente en deelname van de gemeente aan deze vereniging. Raadslid Piet Van Berkel -CD&V- maakte, tot ongenoegen van voorzitter Marino Keulen, enkele kanttekeningen, burgemeester Willen was duidelijk niet opgewassen tegen de argumenten van het Raadslid zodat Marino Keulen naar de noodrem diende te grijpen door te stellen dat de argumentatie waar Van Berkel naartoe wilde niet op de agenda stond. Van Berkel wilde vooral weten wie voor de 140 gehuisveste personen, de zorgen gaat leveren. "Huisvesten o.k., maar dan ook verzorgen" klonk het en daarop had burgemeester Willen geen pasklare uitleg.     
NVDR.
Hier wordt nog maar eens aangetoond dat de politiek volledig de hand wil hebben in de sociale sector, het wonen en de woonzorg, het OCMW -sic-.

Afgevaardigden in vzw Woonzorg zorgen voor heibel.
Dat de dossiers van de realisatie van de infrastructuur, de woonzorg en alles wat daar rond draait, ook in Lanaken, politiek belangrijk zijn bewijst het incident van deze gemeenteraad met het Vlaams Belang. Er moeten voor de vzw Woonzorg Lanaken vier afgevaardigden worden aangeduid, alsook één lid voor de RVB. Omdat uit de oppositie niemand van het Vlaams Belang werd gekozen, stapten de twee aanwezige Vlaams Belang Raadsleden uit de gemeenteraadsvergadering, Schepen Tollenaers kreeg bij het verlaten van de zaal, wegens een bepaalde vermeende gelaatsuitdrukking, een sneer van Leo Joosten -correctie zie update 1 en 2- van het Vlaams Belang.  

Fietspaden.
Voor de aanleg van de fietspaden langs de gewestweg N2 -Bilzerbaan-, zal Lanaken vrij liggende fietspaden aanleggen, raming daarvoor is 538.475 €. Hoeveel zal het uiteindelijke bedrag worden?

Helft bossen Lanaken verpacht.
Het laatste agendapunt handelde over het nog bijkomend verpachten van 364,50 ha bos. Lanaken wil meedoen aan de wildbeheersing, vooral de everzwijnen en hun explosieve groei zouden de boosdoeners zijn,  Lanaken gaat dus een openbare verpachting tegen een vergoeding van 9.112,50 € per jaar invoeren. De oppositie merkt op dat de helft van de bossen in Lanaken nu verpacht zijn. Burgemeester Willen merkt op dat het verpachten een voorstel is geweest van Bos en Groen en verwijst daarvoor naar Bert Van Hoorn en het park Hoge Kempen, er komt dan ook een evaluatie met Wildbeheer.

Omstreeks 21:30u sloot de vertoning voor het publiek af, het blijft voor het publiek en de niet op voorhand geïnformeerde pers, een showtoneel.

NVDR:
Welkom in Lanaken.
Wie zich in Lanaken voor een hoofdverblijfplaats inschrijft krijgt als eerste een retributie van 15 € voor een inschrijving voor het containerpark op de vloermat, zelfs al heeft men nog geen voet in het containerpark gezet, toch 15 € betalen, amper twee weken later is er al een herinnering. 

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 03 maart 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.