Twee meldpunten voor ganse provincie Limburg.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 809.600 Genk / Lanaken 15 februari 2011.
--- wijziging 21:10 15/02/11 Hasselt en Genk hebben sinds enkele jaren een "Meldpunt discriminatie" dat ze samen voor de ganse provincie Limburg, bedienen. Het is de bedoeling dat elke Limburger die zich gediscrimineerd voelt, of er getuige van is, melding doet bij één van de twee meldpunten, zo staat het in het persbericht te lezen. Nieuwe campagne een lokroep? Alhoewel de Genkse Schepen van sociale zaken in een interview met Radio2 zegt dat het niet de bedoeling is om klachten uit te lokken, leren we uit zijn speech dat Genk, in het kader van het - CD&V, red. - beleid en diversiteitplan het individu de mogelijkheid van gelijke kansen wil geven voor dingen waarvan zij voelen dat ze gediscrimineerd worden en dat gaat niet alleen over etnische verschillen, maar ook over personen met een handicap, leeftijd, holebi enzovoort. Aangezien er het voorbije jaar in Genk 46 en in Hasselt 38 klachten waren, waarvan in Genk 9 die -volgens Tania- met discriminatie zouden te maken hebben gehad, dan is de nieuwe zet toch niets minder dan een lokroep ofwel het creëren van postjes en het voeren van politieke propaganda, de zoveelste speech van burgemeester Wim Dries die op dat punt Swartenbroeckx compleet ondersneeuwt. Schepen Hermans van Hasselt vervangt burgemeester Claes wegens ziekte. De twee centrumgemeenten werken hier samen en in de toekomst kunnen we misschien nóg samenwerken, misschien omtrent wijkwerking waar we wellicht van Genk nog kunnen leren, zei de Hasseltse Schepen. Het is te bekijken of Hasselt uit de negatieve of de positieve Genkse ervaringen uit de wijkwerking wil leren-red-. Half time medewerksters. Omdat ook de Vlaamse Overheid mee op de kar is gesprongen wilde Genks Burgemeester Dries -CD&V- niet kwijt hoeveel er precies aan het project wordt gespendeerd maar er is wel een parttime kracht aangeworven, daarvoor werden de Genkse Tania Croci en de Hasseltse Elien Vandael uitgekozen, maar deze laatste is langdurig ziek en er wordt al naar een vervangster uitgekeken. De Genkse medewerkster is al een tijdje onder de vleugels van de Schepen van Sociale Zaken actief. Het Genkse bestuur kiest duidelijk medewerkers die braafjes in het gareeltje moeten lopen, zoniet kom je in Genk nooit aan de bak.
Het mocht weer veel geld kosten, hoeveel werd er wijselijk niet gezegd, openheid van bestuur noemt men dat. We zijn benieuwd wie de poppetjes aan het dansen zal brengen. CGKR Niet op de hoogte. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding is afhankelijk van de Federale Overheid maar het nieuwe initiatief van Hasselt en Genk wordt gesteund door de Vlaamse Overheid. Lijkt dat er niet verdacht veel op dat we dus toch stilaan overgaan tot boedelscheiding en de verdeling van de Gewesten en Gemeenschappen? Bij de CGKR was men wel op de hoogte dat er meldpunten zijn in Hasselt en in Genk, maar niet van dit initiatief, de samenwerking van de CGKR -die meer op het juridische vlak werkt-, met Genk / Hasselt -dat meer bemiddelend werkt-, is dus niet zó groot als men tijdens de persconferentie van vandaag wil doen geloven, Genk werkt dus in feite niet écht met de CGKR samen. De waarheid al geweld aan doen. Morsum Magnificat stelde tijdens de persconferentie de vraag of, wanneer iemand uit Genk een melding doet aan de CGKR te Brussel, deze laatste de dienst - het meldpunt - te Genk daarvan op de hoogte brengt, Tania bevestigde dat, maar dat klopt geenszins. Ten eerste heeft Morsum Magnificat dat zelf met haar melding van 21 augustus 2010 aan de CGKR aangetoond en ten tweede, de CGKR heeft tijdens het telefoongesprek van vandaag ook bevestigd dat ze dat niet doen. Tania is dus richting Morsum Magnificat voor haar 1e examen gezakt, we klasseren deze halftime medewerkster dan ook bij de reeks slippendragers van de Genkse politiek à la "De Genks" en vele andere andere waterdragers die uit eigen belang ook een jobke binnenhaalde-n-. De toekomst : Inter-federaal? Omdat vele Belgen in de richting van een nakende boedelscheiding denken wordt er ook gespeculeerd dat de CGKR mogelijk Interfederaal zou gaan werken om op die manier ook in gewesten en gemeenschappen te kunnen optreden maar, voegt men er bij de CGKR aan toe, dat is vooralsnog koffiedik kijken.
" ... De CGKR is dus van mening dat hier -in Genk- sprake is van UITSLUITING waartegen eventueel juridische stappen kunnen worden ondernomen hetgeen ook nog gaat gebeuren .... " Discriminatie of uitsluiten wat is het verschil? In oktober 2009 werd de hoofdredacteur van Morsum Magnificat door de aangestelde uitbater van de vzw De Kring- Waterschei bedreigd en werd hem de toegang tot de gelag- en de feestzaal ontzegd, de facto werd hem zijn culturele en sociale ontwikkeling ontnomen, de bedreiging en uitsluiting volgde nadat er geklaagd werd over systematisch nachtlawaai en keiharde muziek vanuit de feestzaal. In maart 2010 was het de beurt aan de Sint Vincentius a Paulovereniging om over te gaan tot een soortgelijk veto, daar omdat er geweigerd werd om te antwoorden op indringende vragen die in verband staan met de privacy, vervolgens dezelfde behandeling bij de Genkse bibliotheek omdat daar de E-ID als lidkaart wordt gebruikt waarvoor het sectoraal comité van het Rijksregister geen toelating heeft gegeven en de vierde keer worden we uitgesloten voor het project "De Genks". Het volledige dossier werd overgemaakt aan de CGKR die als volgt reageerde : " De sociale afkomst of vermogen of andere zijn hier niet de oorzaak van de uitsluiting en kunnen dus niet ingeroepen worden als motivatie. Eveneens zijn wij niet bevoegd om overtredingen van andere wetten buiten de antidiscriminatie- en antiracismewet in vraag te stellen. Ik beweer dus niet dat u niet uitgesloten wordt, maar het valt dus niet binnen de antidiscriminatie- of antiracismewet. Toch wens ik u verder veel succes bij een eventuele voortzetting van uw klacht via andere wegen ... ". De CGKR is dus van mening dat hier, dus in Genk, sprake is van UITSLUITING waartegen eventueel juridische stappen kunnen worden ondernomen hetgeen ook nog gaat gebeuren. Genk maakt zich schuldig aan uitsluiting. Omdat de racisme en discriminatiewetgeving dergelijke uitsluiting niet voorziet, kon de CGKR niets doen, maar zij hebben het dossier ook niet aan Genk, die betrokken partij was, overgemaakt. Genk en discrinimeer.be moeten dus niet komen vertellen dat ze met de CGKR samenwerken. Wij kunnen ons wéér niet van de indruk ontdoen dat ook hier de allochtonen bevoordeeld worden ondanks dat de voorbeelden die men aanhaalt ondermeer draaien rond geaardheid, leeftijd, ziekte en burgerlijke stand. Omtrent het doen en laten van het project, kan u best een kijkje nemen op de website www.discrinimeer.be daar kan u hun visie uitgebreid bekijken. Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel Erik Verbeeck © - die tot vier keer toe voor Genkse activiteiten -ook sociale- werd uitgesloten- |