Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935903





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Provincie Antwerpen koploper inzake ongeschikte en onbewoonbare woningen.
01 februari 2011
Onbewoonbare en ongeschikte woningen vaststellen via "staat van bevinding".

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 804.400
Lanaken / Brussel 01 februari 2011

Uit een schriftelijke vraag http://www.vlaamsparlement.be/Proteus5/showSchriftelijkeVraag.action?id=616315 van Vlaams Volksvertegenwoordiger Patricia De Waele -LDD- blijkt dat de provincie Antwerpen koploper is inzake ongeschikte en onbewoonbare woningen. De andere provincies scoren merkelijk beter, West-Vlaanderen is zelfs de beste leerling van de klas.

Nuancering.
De bekomen cijfergegevens moeten echter worden genuanceerd. Rekening houdend met het grotere
bevolkingsaantal is het immers evident dat er meer verhuurde eigendommen zijn in de provincie Antwerpen dan elders. In vergelijking met de vorige jaren treden er bovendien weinig of geen significante verschillen op, wat wijst op een verouderend patrimonium. Tevens blijkt uit de bekomen gegevens dat er op een totaal van 460.000 verhuurde private woningen in Vlaanderen, nauwelijks 0,3% ongeschikt en onbewoonbaar verklaarde woningen zijn.

Vrijstelling of schorsing.
Eerder informeerde Patricia De Waele naar het aantal toegekende vrijstellingen of schorsingen. Hieruit bleek dat
heel wat verzoek- en/of bezwaarschriften uiteindelijk worden ingewilligd. Het aantal woningen dat bijgevolg
terecht ongeschikt of onbewoonbaar werd verklaard is bijgevolg veel kleiner.
Patricia De Waele: “Het is duidelijk dat de woonkwaliteit een streefdoel op zich moet blijven. Hardleerse
huiseigenaars moeten hun woningen aanpassen, conform de Vlaamse wooncode,… maar we mogen de ogen niet sluiten voor de oorzaken van de ongeschikt- of onbewoonbaarheid.”


Patricia De Waele tijdens de recente nieuwjaarsreceptie van LDD te Evere

Belangrijke woonactor.
Zo pleit Patricia De Waele in de commissie ‘Wonen’ van het Vlaams Parlement om ook rekening te houden met
verhuurders die het slachtoffer zijn van malafide huurders.
Patricia De Waele: “Meer en meer stellen we immers vast dat huurders misbruik maken van hun rechten. De
verhuurder heeft daartegen weinig verweermiddelen. Als we de private verhuurder als een belangrijke woonactor willen behouden zal de overheid een duidelijk vertrouwenswekkend signaal moeten geven.”  Zo stelt Patricia De Waele voor om bij de opstart van een ongeschiktheids- en onbewoonbaarheidsprocedure terdege rekening te houden met de staat van bevinding bij de intrede van de woonst. De staat van bevinding is wettelijk verplicht en maakt intrinsiek deel uit van de huurovereenkomst.

Staat van bevinding bij intrede.
“Iedereen kan een onderzoek naar ongeschiktheid- of onbewoonbaarheid aanvragen. De eigenaar wordt dan
verplicht om snel over te gaan tot herstelling, terwijl de oorzaken vaak niet bij de eigenaar liggen. Daarom zou de staat van bevinding bij intrede als verwijzingsdocument bij het inspectieverslag moeten gevoegd worden,” laat Patricia De Waele weten.

Bron : LDD

nvdr :
Het is een beetje al te  makkelijk van De Waele om de schuld bij de huurder te leggen die, volgens haar,
een perfecte woning zou "uitleven" en herscheppen in een krot. In sommige gevallen zal dat misschien waar zijn maar veelal zijn het de huurders die met de rug tegen de muur staan. Eigenaars, de staat van hun woning zéér goed kennend, verhuren een slecht onderhouden woning die in geen enkel opzicht voldoet aan de Vlaamse wooncode vanwege vocht, schimmel, gevaarlijke elektriciteit, slechte isolatie, slecht functionerende verwarming en ga zo maar door, maar het krot kan nog enkele honderden euro's per maand opleveren en het is dat wat telt.

De huurders tekenen het huurcontract omdat de huurprijs laag is en zij slechts over een beperkt inkomen beschikken -leefloon, zelfstandigen pensioen, uitkering enz- Zij wéten dat zij in een krot trekken maar hebben weinig keuze; het is dát of de blote hemel. De verhuurder maakt van die situatie duchtig misbruik, laat Patricia De Waele wat meer ijveren om het "Conformiteitsattest" kracht van wet te geven, dan zijn de problemen met de woningen meteen van de baan, maar willen politici dat wel?

Eens de woning betrokken stelt de huurder pas écht vast hoe slécht de woning is en hij heeft dan inderdaad de mogelijkheid een onderzoek aan te vragen naar ongeschiktheid- of onbewoonbaarheid maar hij zal dat meestal niet doen omdat hij bij een ongeschiktheidsverklaring, de straat lonkt, vindt maar eens een betaalbare woning met een beperkt inkomen. Bij een onbewoonbaarheidverklaring heeft de huurder recht van voorrang op een sociale huurwoning maar dat gebeurt zelden -sinds 2004 was dat voor de hele provincie Limburg slechts twee keer het geval- Het is juist omdat de huurder geen aanvraag tot ongeschiktheid of onbewoonbaarheid zal doen dat we de nauwelijks 0,3 procent, waarover De Waele het heeft in de tweede alinea van haar persbericht, met een grove korrel zout moeten nemen. Het is immers de huurder die actie moet ondernemen en deze laat dat na uit angst zonder dak boven het hoofd te komen zitten.

De malafide verhuurders vinden het evenmin nodig dat bij de intrede een wettelijk verplichte staat van bevinding wordt opgemaakt evenmin als hij registratie van het huurcontract noodzakelijk acht, voor hem zijn dat ongemakken en door zijn zwakke positie zal de huurder dat allemaal accepteren, hij moet wel want welke andere keuze heeft hij.

Omtrent het snel herstellen moet Patricia De Waele zich toch beter informeren, zelfs na een ongeschiktverklaring waarvan de procedure toch minstens zes maanden aansleept, krijgt de eigenaar nog één jaar om de nodige herstellingen uit te voeren, waar -ver-blijft de huurder ondertussen, in het ongeschikt pand natuurlijk. In een recent vonnis van de Vrederechter van Genk wordt zelfs bezettingsvergoeding toegekend aan een ongeschikt verklaarde studio-sic-, het is daarmee duidelijk aangetoond hoe malafide huisjesmelkers door justitie worden beschermd.

Indien men het probleem wil oplossen zou men kunnen beginnen met een summiere controle door een voldoende technisch onderlegd personeelslid van de gemeente die ter plaatse komt zodra een aanvraag tot inschrijving in het bevolkingsregister wordt aangevraagd. Deze kan nagaan of er een keuringsrapport voor de elektriciteit, afgeleverd door een erkend organisme, aanwezig is. Hij kan ook vaststellen of het behang niet van de muren valt door vocht en schimmels, of de verwarming werkt en of het dak waterdicht is.

De laatste jaren heeft deze redactie vaak te maken gehad met malafide eigenaars en het zou politica Patricia De Waele sieren mocht zij eens aan de andere kant van de lijn komen staan en zich inleven in de problematiek van de huurder maar wij nemen aan dat haar persnota ingegeven is door haar betrokkenheid -vroeger en / of nu- bij de immo sector.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds ©

Laatste update ( 01 februari 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.