Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926458





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Velioglou Sami wegens moord op zoon voor Assisen te Tongeren-Update1
21 januari 2011
Verdachte krijgt tijdens ondervraging door Voorzitter zijn geheugen terug.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat :800.000
Genk / Tongeren 21 januari 2011.

--- Update 1 20:40 23/1/11
Wapens.
Tijdens het getuigenverhoor op vrijdag 21 januari 2011 werd bekend, dat niet alleen twee familieleden hebben gezegd dat Nasuf een wapen had en daarmee zijn vader en anderen bedreigde, maar ook een rechercheur had van een cafébaas uit Genk vernomen, dat hij Nasuf in café P. had gezien met een wapen dat onder de trui van Nasuf uit kwam! Dit bevestigt wat Morsum Magnificat al eerder over de gang van zaken in Genk heeft gebracht, ondermeer dat wapens niet alleen onder de zetels van auto's zijn aan te treffen, blijkt nu, dat ze zelfs in café's worden meegenomen, bovendien blijkt dit geen alleenstaand geval te zijn, aan deze redactie werden nog andere café's genoemd waar wapens zijn te vinden, wat doet de politie met dergelijke informatie behalve de klokkenluider intimideren en de journalist van Morsum Magnificat bedreigen? 
--- einde update 1

Vandaag was het fase één van de Assisenzaak tegen Sami Velioglou waarbij een overzicht van de gegevens en de eerste getuigen werden opgeroepen, later in de tweede fase komt de schuldvraag en, indien Sami Velioglou schuldig wordt bevonden, volgt fase drie : de straf. Er werden vijftien juryleden aangesteld, waarvan 8 mannen en 7 vrouwen. Sami Velioglu wordt beschuldigd art. 66- 392- 393- 394- van het Strafwetboek overtreden te hebben.

Bewijslast en Salduz arrest.
Bij het begin van de zitting maakte Voorzitter Jordens duidelijk allusie op de zaak Clottemans en de bewijslast in strafzaken, dat kan vanalles zijn en de rechter bepaald dat, er is daarin geen rechtsorde, bewijzen kunnen bestaan uit verklaringen, materiële bewijzen, zoals DNA, ook vermoedens, maar er is daarover geroepen en geschreven dat het niet kan.
Vervolgens lichtte de Voorzitter ook de gevolgen toe van het Salduz arrest -bij de verhoren dient een advocaat aanwezig te zijn- dat door het Europese Hof werd geveld -EHRM-. Om zeker te zijn dat dit arrest in deze zaak geen parten zou spelen, stelde de Voorzitter de vraag aan de advocaten van de verdediging en de Burgerlijke Partij maar deze verzekerden hem dat zij dat arrest niet zouden inroepen. Sami Velioglou zou dat hebben gekund omdat bij zijn verhoren nooit een advocaat aanwezig was en dat is juist wat in dat Salduz arrest staat dat met terugwerkende kracht kan worden toegepast.

Een hoop ellende.
Op 10 maart 2008 om 17:07u werd het CIC -Communicatie en Informatie Centrum- van de hulpdiensten door
Sami Velioglu ervan op de hoogte gebracht dat hij zijn zoon Nasuf in de woning aan de Bevrijdingslaan te Genk met een vuurwapen had gedood. Vandaag werd de akte van beschuldiging voorgelezen, een document met een waslijst van familiale ellende en vooral geweld dat zich gedurende jaren binnen de familie afspeelde wat uiteindelijk werd beslecht met vier schoten uit een FN 7,65 met de onmiddellijke dood van Nasuf Velioglu tot gevolg.

Onduidelijk.
Na de feiten stuurde de lokale politie van Genk het BBT -Bijzonder Bijstand Team-, de recherche en twee
interventieploegen ter plaatse, één van de speurders verwijderde een kogel die nog de kamer zat en stelde het wapen op veilig waarbij, zoals vandaag bekend werd, blijkbaar geen handschoenen werden gebruikt. Deze namiddag werden vier politiemensen als getuige opgeroepen waaronder één van de Federale Gerechtelijke Politie -RWTP- uit Tongeren. De Voorzitter stelde aan deze laatste de vraag waarom de lokale politie van Genk niet kon uitvoeren wat de FGP is komen doen, de speurder legde daarop uit dat de FGP dienst RWTP meer gespecialiseerd is in -ondermeer- uitgebreid sporenonderzoek, zoals het opsporen van "contaminatie" door kruituitslag, en het detecteren van bloedresten aan het begin van de loop van het pistool omdat bij een schot dat van dichtbij is afgevuurd, er steeds een aanzuiging is van bloed. De speurder legde er bij zijn betoog de nadruk op dat daarbij steeds beschermingskledij wordt gedragen, zoals de bekende witte overall van het merk Tyvac, masker, handschoenen en schoenbescherming. Die details vielen bij de verdediging niet in dovemansoren maar de Voorzitter oordeelde dat de vragen van de advocaat aan speurder A. niet relevant waren, maar wel maandag aan bod mogen komen. Ook de vermeende dader Sami Velioglu zorgde al voor onduidelijkheid.



Nasuf werd met vier kogels uit een FN Browning 7,25 gedood.  

Geheugen hervonden.
Nadat de Voorzitter de beschrijving van de feiten had voorgelezen werd Sami Velioglu telkens gevraagd om zijn
versie van de feiten, zoals hij ze vandaag ziet, uit te leggen. Daaruit moet blijken dat wat Sami vandaag over verschillende passages uit het onderzoek zegt, totaal nieuw is. De Voorzitter heeft dan ook verschillende keren aan Sami Velioglou uitgelegd dat zijn verklaringen van vroeger, die op een bepaald moment door de Onderzoeksrechter gerecapituleerd werden, nu anders klinken waarop de beschuldigde telkens weer herhaalde : "het komt nu pas allemaal terug", Sami Velioglou heeft blijkbaar pas recent zijn geheugen teruggekregen.


Nasuf Velioglou in mei 2007

Voorbedachtheid?
Het relaas en de strafbare feiten die zoon Nasuf allemaal pleegde zijn niet min. De dag dat de wapens aan de
Bevrijdingslaan in Genk -Waterschei- kletterden, werd Nasuf verwacht op het politiekantoor van Genk, er werden door zijn dood ook nog enkele zaken tegen hem liepen, niet verder gezet. Belastend voor Sami zijn de herhaalde verklaringen die hij aflegde dat hij zijn zoon met diens eigen wapen zou doodschieten, zelfs vóór de feiten een half uur op Nasuf heeft gewacht om dat te doen. Sami had het FN pistool in de vestzak van Nusaf gevonden, eerst de kogels eruit gehaald en vervolgens terug in de lader geplaatst. De Voorzitter stelde herhaaldelijk de vraag of Sami iets afweet van wapens, wat niet bleek te zijn. "Ik heb het alleen maar gezien op National Geographic" zei Sami aan de Voorzitter, om de veiligheidspal in te schakelen of de lader te verwijderen en te plaatsen, moet je niet veel van wapens kennen, verdedigde Sami zich.

Wapen.
Omtrent het moordwapen, een FN 7,65 Browning 1910 van Belgische makelij -foto-, is vreemd genoeg niet
achterhaald wie het leverde, een zekere U. werd daarover ondervraagd maar die ontkende, er werd ook nergens "menselijk DNA" gevonden, ook niet op de hulzen, maar dat is niet de énige onduidelijkheid, ook het feit dat Sami doodsbang was van Nasuf maar desondanks toch verregaand gastvrij was, is zeer vreemd. Zal de waarheid hier ooit aan het licht komen? Toch is aan de hand van de getuigenissen van vandaag aan het licht gekomen, dat er in die familie vroeg of laat ongelukken zouden gebeuren. Dat de politie na de feiten van 31 januari / 1 februari 2007 tegen Nasuf niet meer stappen hebben kunnen laten ondernemen, is tekenend, ook in maart 2006 heeft Nasuf al bewezen zijn vuisten niet onder controle te kunnen houden. Ook kwaadwillige belemmering van het verkeer, waarbij Nasuf in 2007 bij verstek 8 maanden celstraf kreeg, staan op zijn gewelddadig palmares. Vader Sami moet wel erg naïef zijn geweest om zijn zoon opnieuw in huis te nemen.

Verkoop huis.
Behalve het systematische geweld in de familie, was er ook deining over het huis. Sami, die gescheiden was, zou
het huis aan de Bevrijdingslaan moeten verkopen, Nasuf zou van de verkoop financieel beter worden, er waren in de familie Velioglou redenen genoeg om op oorlogspad te gaan, de twee zonen hebben trouwens ook lange tijd bij hun moeder gewoond, de twee dochters bij vader Sami. In 2009 werd ook vader Sami veroordeeld voor slagen maar hij kreeg opschorting van straf, voor slagen. Alhoewel Nasuf duidelijk zwak begaafd en zeer agressief was, valt wat dat betreft de appel ook hier niet ver van de boom.        

Getuigen.
Er zijn voor dit Assisenproces vijftig getuigen opgeroepen, een minderjarige dochter stelt zich Burgerlijke
Partij, er werd daarvoor een advocaat Ad Hoc aangesteld. Maandag 24 januari 2010 om 09:15u gaat de zaak verder, dan worden opnieuw twee politie-inspecteurs van GAOZ -Genk, As, Opglabbeek, Zutendaal- opgeroepen.
De Assisenzaak loopt tot woensdag 26 januari 2011.

Niet anonieme reacties aan deze redactie via

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 01 februari 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.