Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935905





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
ASTRID Leak door het BIPT en FCCU offline gehaald.
08 januari 2011
Ministerie Binnenlandse Zaken en de nv A.S.T.R.I.D. blussen brandje.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 795.700
Genk / Brussel / Schoten 8 januari 2011.

Niettegenstaande Morsum Magnificat maanden geleden S.L. waarschuwde voor de risico's om de lekkende communicatie tussen de dispatching van de brandweer en de A.S.T.R.I.D.nv -Pocsag pagers- online te plaatsen, zei S.: "er zijn niet veel mensen die de link kennen", einde citaat, maar ons onderzoek wees iets anders uit. Hoe dan ook, de actie van het MBZ is een druppel op een hete plaat en niets minder dan het blussen van een brandje. 

Kop in het zand.
De verklaring dat gegevens omtrent interventies naar buiten komen, is eenvoudig : de hulpdiensten zorgen daar
zelf voor, ergo, ze weten het. De oplossing is eenvoudig en tweeërlei :
1° Geen gevoelige gegevens over de Pocsag / Flex systemen verzenden.
2° Communicatie -zoals de Tetra- versleutelen.
Maar de beheerder van het radionet, de nv A.S.T.R.I.D. durft daar niet "hard" op hameren, vooral de Brandweer
is voor ASTRID een zorgekind en een "lastige" klant, ergo, vele brandweerkorpsen -o.a. Antwerpen- wil van ASTRID niet weten, gewezen burgemeester van Sint Niklaas -Freddy Willockx- zei aan deze redactie dat er
binnen de brandweer een lobby is tegen ASTRID.
Wat het Ministerie van Binnenlandse Zaken betreft werd de Civiele Veiligheid nu nogmaals met de neus op de
feiten gedrukt, dat hebben ze te danken aan de houding van de Genkse burgemeester Wim Dries -CD&V-. De Civiele Veiligheid kan nu niet langer meer voor Struisvogel spelen, het is lovenswaardig dat de Civiele Veiligheid zegt : "We hebben al minstens tweehonderd keer tegen de brandweer gezegd dat ze geen gevoelige adressen over de Pocsag systemen mogen verzenden", maar het komt over dat de Civiele Veiligheid voor Struisvogel speelt en in feite niet écht iets aan het probleem doet. De nv ASTRID kent het probleem maar al te goed, zij zijn de eigenaar van de gegevens en hebben daardoor, wegens de wet op de privacy, óók een verantwoordelijkheid, het staat zelfs in hun beheerscontracten -MM176-.

Kieken?
Nu zijn spullen door het BIPT en FCCU in beslag zouden zijn genomen, plaatst SL een bericht op de link
http://wa-schoten.dyndns.org/astrid.html , dat de jacht op het kieken -die de link online plaatste- open is, de vraag is nu : Wie is het échte kieken? Bovendien wacht SL nog op een andere -rechts-zaak wegens diefstal van modems van verkeerssignalisatie ten nadele van de firma F., S. zou als radioamateur beter moeten weten en dergelijke informatie niet voor iedereen consulteerbaar op het internet moeten plaatsen, deze redactie had hem in ieder geval daarvoor al vroeger gewaarschuwd, als S. rekeningen wil sturen, dan moet hij die aan de Genkse burgemeester presenteren.

Privacycommissie.
Het is nu af te wachten, wat de CBPL met dit dossier gaat doen, de nv A.S.T.R.I.D. kreeg ook bezoek van het
FCCU, als ASTRID de eigenaar is van de gegevens, dan moeten zij de nodige maatregelen treffen om te voorkomen dat de datagegevens zómaar kunnen lekken. Hans De Poortere is daarvan niet écht overtuigd, maar zal toch de hun juridische dienst extra aan het werk moeten zetten. Door de verlofperiode was de betreffende persoon bij de CBPL niet beschikbaar.

Burgemeesters.
Van het feit dat het probleem moet opgelost worden, is men bij de Civiele Veiligheid en bij de ASTRID overtuigd,
het Ministerie van Binnenlandse Zaken is momenteel bezig met het voorbereiden van een brief aan de burgemeesters, die zullen hun brandweer de formele opdracht moeten geven te stoppen met het doorgeven van gevoelige informatie, maar de brandweer is hardleers, we zijn benieuwd.

Oneigenlijk gebruik.
De communicatie via het ASTRID net is zeer duur, maar dat belet toch niet dat de brandweer een hoop onnuttige
informatie en ook veel onzin over dat net stuurt, ondermeer, het ophalen van sandwiches, liefdesberichten, schulden aan de kantine vereffenen en dies meer, kortom veel oneigenlijk -en duur- gebruik dat in een dergelijk radionet niet thuis hoort. De Civiele Veiligheid mag ook op dat vlak richting brandweer duidelijkheid scheppen, er is nog veel werk aan de winkel om de brandweer ook hier wat discipline bij te brengen.

Radio amateurs.
Het zou van de Civiele Veiligheid geen overbodige luxe zijn aan de brandweertop diets te maken dat de houders
van een BIPT vergunning van de 5e categorie binnen de brandweer extra aandacht dienen te krijgen, ook de UBA -Unie Belgische Amateurzenders- moet gewaarschuwd worden, of dat veel zal bijdragen is een andere vraag. De Voorzitter van de UBA, vroeger zelf een OGP -officier Gerechtelijke Politie- van het BIPT is qua respecteren van de radiowetgeving zelf niet onbesproken! Dit laatste werd door de redacteur van Morsum Magnificat 25 jaar geleden blootgelegd waardoor C. zijn OGP kaart uiteindelijk inleverde. Radioamateurs lagen ook aan de basis van illegale vrije radio's en televisie toen door een amateur uit Heist-op-den-Berg ingestraald op het kabel- tv kopstation te Herenthout, ook toen greep het BIPT -NCS- in.   

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 10 januari 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.