Genk maakt werk van het vervangen en snoeien van laanbomen.
08 januari 2011
Vanaf begin januari 2011 gaat stad Genk de omvangrijke werken uitvoeren.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 795.700 Genk 8 januari 2011.
Vanaf begin januari start Genk met het snoeien van de vele laanbomen die de wijken hun typische groene karakter geven, dit laat Genk in een persbericht weten.
De helft vervangen. In de Genkse tuinwijken staan er ongeveer 7000 laanbomen, het gaat dus om een omvangrijk werk, daarom krijgen de snoeiploegen van de dienst Groenbeheer versterking van een aantal aannemers en dat al vanaf januari. Genk heeft ook -weer- een studie over de 6000 laanbomen uit de tuinwijken laten uitvoeren, op basis daarvan heeft het stadsbestuur beslist om zo'n 40-50% van de onderzochte bomen te vervangen.
Laanbomen in tuinwijken. Het politiek propagandames van Burgemeester Dries -CD&V- snijdt langs alle kanten, het persbericht zegt ondermeer: " Uit de wijktour van de burgemeester het afgelopen jaar bleek dat de Genkenaren het groene straatbeeld waarderen, maar ook vragen om in te grijpen daar waar er hinder is van de bomen ", einde citaat. Op het Genks grondgebied staan er ongeveer 25.000 laanbomen die vooral in de tuinwijken een belangrijk element in het straatbeeld vormen.
Politieke propaganda. Uit de wijktour van de burgemeester het afgelopen jaar bleek dat de Genkenaren het groene straatbeeld waarderen, maar ook vragen om in te grijpen daar waar er hinder is van de bomen. Het bestuur liet dan ook een doorgedreven controle uitvoeren van 6000 laanbomen in de tuinwijken, op gezondheid en veiligheid. De studie heeft uitgewezen dat zo’n 3000 laanbomen aan vervanging toe zijn. Bij 13% van de bomen heeft dat te maken met veiligheid en gezondheid, maar men houdt verder ook rekening met elementen als overlast en het algemene straatbeeld. Het vervangingsprogramma loopt overigens al sinds 2007 en tegen 2012 - 2013 zou 45% van de bomen vervangen moeten zijn. Zo vervangen aannemers deze winter om en bij de 400 bomen in een 15-tal straten in Waterschei, Winterslag, Zwartberg en Vlakveld.
Veiligheid. De wijktoer heeft de Genkse stadskas veel geld gekost, door gevolg te geven aan de aangehaalde verzuchtingen van de bevolking tijdens de wijktoer, slaat Wim Dries alweer politieke munt uit die door de gemeenschap betaalde wijktoer, maar het is ook duidelijk dat de stadsdiensten in feite niet goed functioneren, als er bij 13% van de 25.000 bomen een veiligheidsprobleem is, dan is de conclusie van Morsum Magnificat aangaande de arbeidsonveiligheid op Genkse bouwwerven, ook hier bevestigd. De arbeidsinspectie heeft in 2010 omtrent onveilige werven in Genk maar liefst 17 dossiers geopend.
P.B.M. Morsum Magnificat is benieuwd of stad Genk haar eigen personeel en dat van de aannemers de vereiste Persoonlijke Beschermings Middelen ter beschikking stelt, maar vooral of ze er gebruik van maken
Planning snoeiwerken. Doorheen heel Genk worden 900 bomen die niet aan vervanging toe zijn, dit voorjaar gesnoeid. Zo komen in 2011 onder meer de Winterslagstraat, de Hoogstraat-Kolderbosstraat, de Bleuskensstraat, de Bemdekensstraat, de Hovenierslaan, de Marcel Habetslaan, het plein aan de Koning Albertstraat, de Geraertsstraat, de Lindestraat en de Watertorenstraat aan bod. De snoeiploegen van de stad krijgen daarom extra middelen ter beschikking. Zo komt er in 2011 een nieuwe hoogtewerker, alsook meer mankracht in de ploegen. Bijkomend doet de stad een beroep op aannemers, bijvoorbeeld omdat er in bepaalde gevallen zeer gespecialiseerd materiaal nodig is. Zo wordt, in de tuinwijken Waterschei en Zwartberg, de snoei van om en bij de 500 platanen uitbesteed.
Afhangende van de weersomstandigheden beginnen de snoeiwerken al begin januari en zullen de ploegen gedurende het hele jaar doorwerken om de klus geklaard te krijgen.