Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935905





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
LDD Vraagt zich af waar de grote staatshervorming naartoe is.
05 januari 2011
Volgens Jean-Marie Dedecker is er veel soep maar weinig ballen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 795.100
Genk / Brussel 5 januari 2011

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte -SP.a- heeft eindelijk een nota uitgebracht die moet dienen voor verdere regeringsonderhandelingen, zegt LDD. Na analyse van de belangrijkste elementen die ondertussen gekend zijn, vraagt LDD zich af waar de grote staatshervorming naar toe is? Noch op communautair en institutioneel vlak, noch op sociaal en economisch vlak is er sprake van doortastende maatregelen die ons land nodig heeft. De nota omvat vooral cosmetische ingrepen op vlak van politieke ethiek, bijkomende regionale bevoegdheden of de financieringswet zegt LDD in haar persbericht.
Jean-Marie Dedecker, kamerlid : “Veel soep, weinig ballen".
LDD verwijst naar het voorstel om regio’s een bonus toe te kennen wanneer ze meer werklozen
aan de slag helpen. Dit beloont de slechte leerlingen uit het verleden en spoort aan tot publieke tewerkstellingsprogramma’s. Dit voorstel bezit geen economische slagkracht. Gesubsidieerde jobs vernietigen immers echte jobs.”

Confederalisme.
De nota vormt geen goede basis voor een krachtig economisch beleid of een duurzame
institutioneel-communautaire oplossing. Voorzitter Lode Vereeck -LDD- vraagt aan Wouter Beke -CD&V- en Bart De Wever -N-VA- om de definitie van confederalisme nog eens na te lezen.
Lode Vereeck, voorzitter LDD:  “De overdracht van nieuwe bevoegdheden naar Vlaanderen is minimaal. Het blijft rommelen in de
marge, en gaat enkel om het bijeenbrengen wat bijeenhoort op vlak van arbeidsmarkt, gezondheidszorg of mobiliteit. Echt nieuwe bevoegdheden komen er niet want de hervorming van de sociale zekerheid en justitie is gewoon een lachtertje. Meer zelfs, het leidt tot institutionele verrommeling en bijkomende kosten. De kiezer zit echt niet te wachten op een Vlaamse enveloppe voor kinderbijslag of vier ministers van justitie.”


Lode Vereeck

Jean-Marie Dedecker: “De voorstellen uit de nota leiden ook tot geldcarrousels. Zo zorgt de nieuwe financieringswet voor meer middelen die van het federale naar het regionale niveau vloeien, maar tegelijkertijd moeten de regio’s weer terugstorten omdat ze moeten meebetalen aan de pensioenen van hun ambtenaren. Wat een onlogische constructie en verspilling!”

BHV.
In ruil voor de splitsing van BHV krijgen de Franstaligen uit de zes faciliteitengemeenten een
inschrijvingsrecht in Brussel en wordt de omzendbrief Peeters afgezwakt. In de praktijk leidt dit tot tweetaligheid en verbrusseling, met alle communautaire gevolgen vandien. Brussel krijgt dan weer meer middelen, maar van een interne staatshervorming en dito efficiënter beheer -bvb. fusie van de 6 politiezones- is nauwelijks sprake.

Ook positief.
Toch bevat de nota ook positieve elementen. Zo wordt er gepleit om bijkomende middelen -de
zogenaamde elasticiteitswinst- niet naar de regio’s, noch naar de federale staat te laten vloeien, maar in te zetten voor schuldafbouw.
Lode Vereeck: “De Belgische overheidsschuld is de achillespees van onze economie. Het is correct om hier
prioritair aan te verhelpen. Het vertrouwen van de financiële markten moet ook hersteld worden om de rentetoeslag -t.o.v. Duitsland- te beperken. Helaas boezemt de koninklijk bemiddelaar weinig financieel vertrouwen in gezien het wanbeheer van het Zilverfonds.”

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
EVER ©

Laatste update ( 05 januari 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.