Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935905





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Vande Lanotte's nota al deels in de pers uitgelekt-Update1
04 januari 2011
Uitbreiding faciliteiten en verdoken uitbreiding van Brussel gepland.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 794.600
Genk / Brussel 4 januari 2011

Tot op heden zijn geen volledige hoofdstukken uitgelekt van de nota-Vande Lanotte, maar wat nu reeds via de media bekend raakte over Brussel-Halle-Vilvoorde is duidelijk genoeg voor een eerste reactie. Het Vlaams Belang is hoegenaamd niet te spreken over de wijze waarop de kieskring gesplitst wordt. In ruil voor een in wezen administratieve aangelegenheid, worden zodanig zware prijzen betaald, dat de situatie veel erger wordt dan ze vandaag al is.

Wetsvoorstel van het Vlaams Belang

Inschrijvingsrecht.
Er komt wel degelijk inschrijvingsrecht voor de Franstaligen uit de zes faciliteitengemeenten. Deze
zes faciliteitengemeenten zullen voortaan immers zowel tot de Brusselse als de Vlaamse -of Vlaams-Brabantse- kieskring behoren, waardoor deze gemeenten meer dan ooit een twistgebied zullen worden tussen het Brussels gewest en Vlaanderen.

Omzendbrief afgeschaft.
De faciliteitengemeenten krijgen in de praktijk een tweetalig, Brussels statuut. De
omzendbrief-Peeters wordt de facto afgeschaft: waar de faciliteiten tot op heden beperkt bleven tot eenmalige tegemoetkomingen aan individuele burgers, worden de inwoners nu, net zoals in Brussel, ingedeeld in Franstaligen en Nederlandstaligen, die elk in hun taal worden
aangeschreven.
                                                                                                                      
Arresten in de vuilbak. 
Het was uitgerekend N-VA-minister Bourgeois die onlangs in het Vlaams parlement liet weten dat
het aanleggen van taalregisters niet kan en die er bij zijn federale collega op aandrong dat de federale overheid aan die gemeentebesturen niet langer de taalaanhorigheid van de inwoners zou doorgeven. De burgemeesters die de voorbije jaren de taalwet aan hun laars lapten, halen hiermee hun slag helemaal thuis. Bovendien worden de arresten van de Raad van State die de omzendbrief-Peeters valideerden, gewoon in de vuilbak gegooid.

Benoeming burgemeesters.
Inzake de benoeming van de burgemeesters, wordt de rol van de Raad van State als
beroepscollege t.a.v. een beslissing van de Vlaamse regering afgeschaft. De Vlaamse kamer van de Raad van State wordt vervangen door het paritair samengesteld Grondwettelijk Hof.

Metropolitane gemeenschap.
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, wordt daar bovenop een ‘metropolitane gemeenschap’ in
het leven geroepen, die levensbedreigend kan worden voor de rest van Halle-Vilvoorde. Waar in de nota-De Wever nog sprake was van samenwerkingsakkoorden op het vlak van o.m. mobiliteit en economische ontwikkeling, neemt Vande Lanotte het voorstel uit de nota-Di Rupo volledig over. De ‘Brusselse Metropool’ zou zich niet beperken tot Brussel en de zes faciliteitengemeenten, maar zou bevoegd worden voor een veel groter gebied. In de voorstellen die tot op heden gelanceerd werden, sloeg dit op heel Waals-Brabant en alle 35 gemeenten van Halle-Vilvoorde. In heel dit gebied zou voortaan gestreefd worden naar een gezamenlijk beleid op sociaal-economisch vlak en inzake openbare werken, leefmilieu en ruimtelijke ordening. Dit betekent dat heel Halle-Vilvoorde uit Vlaanderen wordt losgeweekt en dat de rode loper wordt uitgerold voor de totale verBrusseling.

Besluit.
Het Vlaams Belang zegt in haar persbericht zich niet te kunnen voorstellen dat de N-VA en CD&V deze voorstellen bespreekbaar zullen achten.

Bron : Vlaams Belang
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 05 januari 2011 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.