Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926464





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Belgische politie boekt concrete resultaten tijdens EU-voorzitterschap.
20 december 2010
Werk voor een veiliger Europa voor de burger nog niet ten einde.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 787.300
Genk / Brussel 20 december 2010

Op 1 januari 2011 neemt Hongarije de fakkel over van België als voorzitter van de Raad van de Europese Unie, dat betekent voor België het einde aan een druk maar uiterst boeiend semester voor de geïntegreerde politie, luidt het persbericht van de Federale Politie.

NVDR : Wegens slechte weersomstandigheden heeft Morsum Magnificat zich niet naar Brussel verplaatst, zo ja, hadden we zéker aan de minister enkele kritische vragen gesteld, nota bene over de werking van de politie. 

Loftrompet.
De lokale en federale politie kijken tevreden terug op de voorbije zes maanden; "we hebben concrete resultaten geboekt waar zowel de burger als het politiepersoneel iets aan zullen hebben ’’ zegt het persbericht.  In het kader van het triovoorzitterschap Spanje-België-Hongarije hebben de Belgische lokale en federale politie de kans gekregen om enkele aandachtspunten te bepalen en daarrond projecten te ontwikkelen. Het gaat om projecten rond illegale afvalzwendel, de preventie van radicalisering en terrorisme, rondtrekkende dadergroepen, luchtvaartveiligheid,…
Naast de projecten waren er inzake politiematerie ook 79 vergaderingen -van 1 of 2 dagen- van EU-raadswerkgroepen en 49 evenementen met 2827 internationale deelnemers die tussen juli en december ergens in België hebben plaatsgevonden.

NVDR : Dat is allemaal erg lovend en het lijkt alsof er niets mis loopt. Uiteraard is het vooral vergaderen dat men graag doet en als het dan nog op verplaatsing gebeurt, komt er logement etc. bij, dat is meteen een soort vakantie op kosten van de Staat. Daarbij kiest men steeds dure hotels en locaties -zoals in de Gretrystraat te Brussel ....

Working together.
Al deze initiatieven waren opgebouwd rond vier krachtlijnen die tijdens het hele voorzitterschap aanwezig waren. Deze krachtlijnen voor de geïntegreerde politie zijn:
° Working together: de federale en lokale politie werken samen aan één groot Europees programma en betrekken ook andere noodzakelijke diensten bij hun projecten en werkgroepen.
° Centered on citizens: het verhogen van de veiligheid van de Europese burger is één van de einddoelen.
° Focused on first line police: net zoals het verbeteren van de werkinstrumenten van de eerstelijnspolitie, de politieman en –vrouw in de straat.
° Concentrated on Europe: uiteraard gebeurt dit niet enkel in een Belgische context, maar staat Europa centraal en worden er zoveel mogelijk andere lidstaten bij betrokken.
De ultieme doelstelling van het programma was een concrete bijlage te leveren aan een Europa waarin elke burger zich zowel vrij als veilig kan voelen en waarin elke politieambtenaar zijn opdrachten volledig kan uitvoeren in nauwe samenwerking met zijn Europese collega’s.

NVDR: De politiehervorming in België is alleen maar geslaagd in de ogen van de politici en vooral de 
burgemeesters die het zó gewild hebben, bij de politie en vooral de Federale Politie hoort men andere klokken luiden. Ook de onderlinge strijd tussen speurders is op sommige plaatsen een ware ramp, zelfs intriges die het onderzoek niet bevorderen, schrijnend voorbeeld daarvan is de zaak Van Uytsel te Leuven waar de Procureur op de koop toe voor de camera's de waarheid geweld meende te moeten aandoen. De politie moet veel professioneler worden en de politiek moet zich niet bemoeien.

Eerste resultaten
Zes maanden later liegen de resultaten voor de politie er niet om.
Op Belgisch initiatief zijn er voor het eerst op de drie verbindingswegen -spoor, weg en water- twee grootschalige controleacties georganiseerd in meer dan 20 Europese lidstaten. Er is in heel Europa gecontroleerd op illegale afvalzwendel -project Augias- en op illegale immigratie -project Hermes-. Er zijn gloednieuwe netwerken gecreëerd -bv. ENFAST, AIRPOL,…-
Voor de politieambtenaren zijn er nieuwe tools ontwikkeld: zo komt er een uniform ecoformulier dat in heel Europa bij controles van afvaltransporten zal gebruikt worden. In het kader van het project CoPPRa -Community Policing Preventing Radicalism and Terrorism- is er een handboek in 23 talen ontwikkeld met symbolen en aanwijzingen die mogelijk kunnen wijzen op een radicalisering in een gemeenschap. Aan het handboek is ook een opleiding gekoppeld.

Projecten.
Zeven initiatieven van de Belgische geïntegreerde politie zijn intussen door Europa bekrachtigd met een raadsconclusie of een resolutie. Het gaat om de volgende projecten:
° ENFAST : de creatie van een netwerk van alle opsporingsdiensten van voortvluchtige criminelen in Europa.
° Harmony : de ontwikkeling en implementatie van een Europese beleidscyclus voor de strijd tegen georganiseerde en ernstige vormen van internationale criminaliteit.
° Rondtrekkende daders : het tot stand komen van een gezamenlijke definitie en aanbevelingen om samen het fenomeen het hoofd te bieden op politioneel, administratief en gerechtelijk vlak.
° Heavy firearms : het opstellen van een Europees actieplan voor de strijd tegen de illegale handel in zogenaamde “zware” vuurwapens die -kunnen- gebruikt worden in criminele activiteiten.
° AIRPOL : de creatie van een netwerk van Europese luchtvaartpolitiediensten.
° Autocriminaliteit : nauwere samenwerking tussen verschillende lidstaten bij de controle van voertuigen.
° CoPPRa : het versterken van de rol van de eerstelijnspolitiediensten in het opsporen van radicalisering in de gemeenschap en het ontwikkelen van tools om dat mogelijk te maken.

Minder ver van mijn bed.
Voor velen staat Europa nog altijd gelijk aan talloze dure ambtenaren die lang vergaderen en rapporten schrijven over weinig concrete zaken. De politie hoopt met deze concrete resultaten het Europese verhaal toch iets dichterbij gebracht te hebben. De eerste resultaten zijn er, het is niet langer een ver-van-mijn-bed-show.

Ook de burger.
Er zijn ook enkele initiatieven genomen om de burger nauwer bij het Europese politiegebeuren te betrekken. Leerlingen van een Brusselse en een Antwerpse school hebben van op de eerste lijn het voorzitterschap meegemaakt en hebben op die manier nauwer kennis gemaakt met de politiediensten en hun rol binnen Europa. Op de website
www.police-eu2010.be spreken een twintigtal bekende Belgen zich uit over hoe zij politie in een Europese context zien.

Niet het einde.
Op 1 januari wordt de fakkel doorgegeven aan Hongarije maar het einde van het Europese voorzitterschap betekent niet het einde van de Belgische projecten en inspanningen. De eerste successen zijn er maar het echte werk begint nu pas omdat we naar duurzame resultaten willen streven. De Belgische politie zal de projecten blijven opvolgen en ervoor proberen te zorgen dat de geleverde inspanningen niet in een schuif belanden tijdens de komende voorzitterschappen.  Tal van projecten krijgen al zeker navolging onder Hongaars voorzitterschap. De netwerken die zijn opgericht zullen de komende maanden en jaren verder uitgewerkt en verfijnd worden. Enkel zo kunnen duurzame resultaten behaald worden, met onze algemene hoofddoelstellingen in het achterhoofd : het werk van de politieman en –vrouw op het terrein vergemakkelijken en Europa veiliger maken voor de burger.

Bron : Federale Politie

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
evds ©

Laatste update ( 20 december 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.