Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935778





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europese burgers kunnen voorstellen indienen.
15 december 2010
Een miljoen handtekeningen volstaan om een onderwerp in te dienen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 785.700
Genk / Brussel 15 december 2010

Volgens een persbericht van Europarlementslid Frieda Brepoels heeft het Europese halfrond zonet het licht op groen gezet voor het Europese burgerinitiatief. Dit nieuwe instrument werd al geïntroduceerd in het Verdrag van Lissabon, maar de precieze modaliteiten lieten nog op zich wachten.

Via het burgerinitiatief kunnen Europese burgers vanaf 2012 de Commissie verzoeken wetgeving over een bepaald onderwerp voor te stellen, mits ze hiervoor 1 miljoen handtekeningen verzamelen.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is tevreden over het akkoord en in het bijzonder over de rol van het Europees Parlement: "Het Parlement heeft flink op zijn strepen gestaan om de procedure voor het burgerinitiatief zo eenvoudig, transparant en gebruiksvriendelijk mogelijk te houden. Enkel op die manier is het burgerinitiatief daadwerkelijk een instrument om Europa dichterbij te brengen."  Volgende elementen zijn daarbij van groot belang:

Het volstaat om handtekeningen te verzamelen uit een kwart, dus zeven -7- van de 27 lidstaten, in plaats van een derde, dus negen -9- zoals de Commissie initieel had voorgesteld, er komt ook een contactpunt dat burgers zal inlichten en begeleiden.  De ontvankelijkheid van een initiatief zal bij het begin worden gecontroleerd en niet pas nadat 300.000 handtekeningen verzameld zijn.  Initiatiefnemers die het vereiste aantal handtekeningen verzamelen, zullen hun initiatief ook kunnen toelichten in een hoorzitting in het Europees Parlement.

NVDR:
Mits één miljoen handtekeningen BHV splitsen?
Eén miljoen handtekeningen is niet niks, we kijken uit naar het eerste voorstel, misschien een gelegenheid om met 1 mio handtekeningen de splitsing van BHV, ergo België vragen?

Bron : Frieda Brepoels
Redactie Morsum Magnificat  ® Professioneel
EVER ©


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.