Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935780





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Geert Bourgeois in Limburg en Vlaanderen gul met restauratiepremies.
15 december 2010
Gasthuiskapel Tongeren en orgels in Riemst en Drongen krijgen premies.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 785.500
Brussel / Genk 15 december 2010

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent premies toe voor de restauratie van de Gasthuiskapel in Tongeren en voor de restauratie van twee beschermde orgels in Riemst en Drongen.

Gasthuiskapel in Tongeren - 496.500 euro.
De gasthuiskapel in Tongeren, aanleunend bij winkelcomplex Julianus, gelegen in de Schiervelstraat, is beschermd sinds 2000. Als een van de oudste gebouwen van Tongeren, maakt de kapel deel uit van het voormalige Sint-Jacobsgasthuis, dat vermoedelijk reeds in de tweede helft van de 12de eeuw werd gesticht als een herberg voor pelgrims die op bedevaart gingen naar Santiago de Compostella. Het huidige bedehuis, gebouwd in 1660, is een bakstenen rechthoekig zaalkerkje, met kalk- en mergelstenen afwerking. De restauratiewerken, naar een ontwerp van architecten Bertels en Spaas uit Hasselt, zullen naast dak- en gevelwerken ook interieurwerkzaamheden omvatten.   Meest opvallend in het pand is het indrukwekkende barokke grafmonument van gravin Maria de Berchem (+ 1697) dat wordt toegeschreven aan de Luikse beeldhouwer Delcour. De familie van haar echtgenoot, graaf de Hinnisdael, heeft een deel van de bouwwerken in de zeventiende en achttiende eeuw gefinancierd. Het classicistische altaar uit de achttiende eeuw en de eiken biechtstoel zijn mooie voorbeelden van de typische Luikse kunst.

Riemst Membruggen, orgel in Sint-Hubertuskerk - 144.645 euro.
Dit orgel is samen met de parochiekerk beschermd sinds 1998. Het eenvoudig, maar degelijk romantisch orgel is al jaren onbespeelbaar. Het betreft een zeer gaaf bewaarde realisatie van de Sint-Truidense orgelmaker Theodoor Ruef. Bovendien mag het beschouwd worden als één van zijn betere werken. Het orgel dateert van 1890 en telt 16 registers, verdeeld over twee klavieren en pedaalwerk.

Drongen, orgel in Sint-Gerulfuskerk - 261.950 euro.
Deze abdijkerk in neobarokke stijl prijkt samen met haar orgel op de lijst van het beschermd kerkelijk erfgoed sinds 1998. De sobere orgelkast geeft een harmonieuze invulling aan het stijlvolle neoclassicistische interieur van deze parochiekerk. Dit meubel stamt uit 1933 toen het bestaande orgel van Drongen werd verbouwd en vergroot tot een laatromantisch instrument door orgelbouwer Mahauden uit Geraardsbergen. In dit orgel bevindt zich echter een kern daterend uit 1810 van de hand van Pierre-Jean Devolder. De orgeldelen van orgelmaker Devolder zijn in de loop der jaren zwaar geschonden: het pijpwerk werd sterk ingekort en de pijpopstelling werd verstoord. Om dit meesterwerk weer in ere te herstellen is daarom besloten de oude windlade met bijhorend pijpwerk als een apart koororgel op te stellen, vooraan in de kerk van Drongen. Daarnaast blijft het Mauhauden-orgel uit 1933 behouden op het doksaal, en zullen de ontbrekende pijpen in passende romantische stijl worden bijgeplaatst.

Bron : Kabinet Vlaams minister Bourgeois

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.