Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935782





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Bijsturing sociaal woonbeleid noodzakelijk zegt Van Volcem
15 december 2010
Eén op vier sociale huurders heeft een te hoog netto inkomen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 785.400
Brussel / Genk 15 december 2010

Eén op de vier van de sociale huurders heeft een netto belastbaar inkomen dat hoger ligt dan 20.000 euro. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Mercedes Van Volcem -Open Vld-. Van Volcem pleit voor een bijsturing van het sociaal woonbeleid. Eén op de zes -16,95%- van de sociale huurders heeft zelfs een netto belastbaar inkomen dat hoger ligt dan 23.558 euro, de hoogste inkomenscategorie bij de cijfers. “Een sterkere opvolging van mensen die een sociale huurwoning betrekken moet de wachtlijsten inkorten. Zo kunnen we de mensen helpen die een sociale woning het meest nodig hebben. Er staan immers 75.000 mensen op de wachtlijst.”

Méér dan 23.558 euro.
De inkomensvoorwaarde -maximum inkomen- om een sociale huurwoning te mogen huren voor een alleenstaande zonder handicap is 18.788 euro. Opmerkelijk is dat tien procent  alleenstaande huurders zonder handicap een inkomen hebben dat hoger is dan 23.558 euro.   Concreet verdienen 2.372 alleenstaande sociale huurders minstens 4.770 euro meer dan de inkomensvoorwaarde. Een aantal sociale huurders heeft dus een inkomen dat ver boven de inkomensvoorwaarde uitstijgt. Eens mensen een sociale huurwoning huren is hun gestegen inkomen enkel van belang bij het berekenen van de huurprijs.

Méér dan 20.000 euro.
Uit de cijfers blijkt tevens dat 1 op 4 sociale huurders meer dan 20 000 euro netto belastbaar inkomen heeft. “Als de hoogste inkomens op de private markt hun gading kunnen vinden, kunnen we de wachtlijsten drastisch inkorten. Zo helpen we de mensen die het hardst nodig hebben. Mensen die zich verbeterd hebben moeten gestimuleerd worden om te verhuizen. Wie een te grote woning heeft door het vertrek van gezinsleden moeten gestimuleerd worden om te verhuizen naar een kleinere woning. De minister moet ook beter samenwerken met de minister van werk want er is niet alleen een werkloosheidsval maar ook een huisvestingsval.” verduidelijkt Van Volcem.

Naar een echt sociaal beleid.
“We moet opkomen voor de mensen die het minste hebben. Zij die worden geholpen met een woning aan een lage huurprijs, moeten ook hun engagement tonen om die in betere tijden weer af te staan. De Vlaamse overheid moet een sociale woning als een instrument beschouwen ter ondersteuning van mensen in nood of met beperkte middelen. Sociaal beleid moet emanciperend werken. Eens men een degelijk inkomen heeft, moet men gestimuleerd worden om te verhuizen. Dan kunnen sociale woningen opnieuw vrijkomen voor mensen die nog op de wachtlijst staan.” stelt Van Volcem.  “In het sociale huisvestingsbeleid moet men tevens meer oog hebben voor het feit dat de samenstelling van een gezin verandert. Dit betekent dat als de kinderen het huis uit zijn, de ouders in een te grote woning overblijven. Deze nemen dus een woning in van andere gezinnen waar de noden hoger zijn. Mits een overgangsperiode zou het uitgedunde gezin dan plaats kunnen maken voor de sociale noden van een ander gezin. Van Volcem vindt het onmenselijk om zij die ook recht hebben op een sociale woning in de kou te laten.

Sociale lening aan gunstig tarief.
“Mensen wiens inkomen boven de inkomensvoorwaarde gaat moeten gestimuleerd worden om te verhuizen. Een stimuli kan zijn dat de huur niet verhoogd wordt gedurende een bepaalde tijd -bijv. 1 jaar- indien er een engagement is om de sociale woning te verlaten. Men kan deze mensen een sociale lening aanbieden aan een extra gunstig tarief -bodemtarief-. Men stimuleert eigendomsverwering én de sociale woning komt vrij voor meer behoevenden.”
Mercedes Van Volcem is Vlaams Parlementslid én schepen van ruimtelijke ordening en Huisvesting in Brugge.

Vlaams minister van Energie, wonen, steden en sociale economie, Freya Van Den Bossche, is het niet eens met de voorstellen van Van Volcem omdat deze een gevaar zouden inhouden dat mensen die een sociale woning huren niet meer willen werken uit angst meer te gaan verdienen en dan te moeten verhuizen, bovendien, zo stelt Van Den Bossche, bestaat het gevaar dat er getto's ontstaan van hele wijken met werkelozen die een sociale woning huren. Van Volcem daarentegen is van mening dat de sociale verhuurmaatschappijen juist aan de mensen met hoge inkomens wil verhuren zodat zij hogere huurprijzen kunnen aanrekenen, waarmee zij rechtstreeks concureren met de privé markt wat toch niet de bedoeling kan zijn.

Bron : Mercedes Van Volcem -Open VLD-

nvdr :
Is het dan zo onlogisch dat mensen met een relatief hoog inkomen een huur betalen die in functie staat van hun inkomen en uitkijken naar een woning op de privé markt zodat de sociale woning vrijkomt voor mensen die het echt nodig hebben. Het gaat immers niet op dat gezinnen die een voor hen betaalbare woning op de privé markt kunnen vinden een sociale woning bewonen terwijl de mensen met een werkelijk ontoereikend inkomen in de kou blijven staan. Het is een schande dat er in een toch nog steeds welvarend land als België, wachtlijsten bestaan met 75.000 gezinnen die wachten op een betaalbare sociale woning, het gaat dan vaak om mensen wiens inkomen te laag is om op de privé markt te huren. Van een netto inkomen lager dan 850 euro, is het immers onmogelijk om 450 tot 500 euro huur per maand te betalen. Door het feit,dat te veel sociale woningen onterecht worden bezet door bewoners die de beschikking hebben over een hoger inkomen zijn wachttijden van vier jaar en langer geen uitzondering.
      

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds ©

Laatste update ( 15 december 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.