Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935657





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Drugs, mensenhandel en witwaspraktijken in Tongeren en Hasselt aangepakt.
06 december 2010
Kwaadwillige branstichtingen ontmaskeren criminele groepering.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 783.200
Genk / Tongeren 6 december 2010.

In de maand november 2010 zijn er, na een onderzoek dat in 2010 van start ging, verspreidt over de gerechtelijke arrondissementen Tongeren en Hasselt diverse huiszoekingen uitgevoerd, de acties kaderen in een grootschalig onderzoek naar de activiteiten van een criminele groepering, actief met drugfeiten, mensenhandel en feiten van witwassen van geld, een gezamenlijk team is samengesteld uit bestaande leden van de lokale recherche van de politiezone Maasmechelen en van de Federale gerechtelijke politie van Tongeren.

Verdachte villa van brand gevrijwaard.
Het onderzoek dat vanaf maart 2010 loopt, bracht een aantal cannabisplantages die zich vooral in de regio Maasmechelen en Zutendaal -maar ook in Nederland- situeerden in beeld, opvallend was, dat een aantal woningen waarin cannabisplantages werden geïnstalleerd, in een korte tijdspanne door kwaadwillige brandstichting werden getroffen. In dat verband kon de recherche van de politiezone Maasmechelen, wegens een geplande huiszoeking in een bekend drugpand te Maasmechelen, door kordaat optreden de villa vrijwaren en de brand laten blussen. Meerdere brandhaarden werden nadien in de villa aangetroffen, in de kelder van het gebouw werd een ‘professionele’ cannabisplantage aangetroffen. Het onderzoek naar de juiste omstandigheden van de opzettelijke brandstichtingen werd onverkort verder gezet.

Zegelverbreking.
Al snel was bij het begin van het onderzoek gebleken dat een afdeling binnen de onderzochte dadergroepering zich specifiek bezig hield met zegelverbrekingen en diefstallen, meer bepaald op locaties waar voordien cannabisplantages door de politie werden ontmanteld en de materialen ter plaatse in beslag werden genomen in afwachting te worden verwijderd, met de weggehaalde materialen activeerde de bende nieuwe drugplantages, de bende hield zich ook bezig met het "oogsten" van cannabisplantages van andere bendes, ook deze redactie  had lucht gekregen van het gebruik van een soort "sniffer" die de rijpheid -THC waarde- van de planten via luchtspleten van het gebouw kon meten, waardoor de dieven op het gepaste moment konden toeslaan.

Klassieke waaier van feiten.
Ook hier was de organisatie, zoals dat gekend is bij andere bendes, actief met het verhandelen van verdovende middelen, valsmunterij en mensenhandel, waarbij hoofdzakelijk Bulgaren illegaal aan het werk werden gezet, voornamelijk in de bouwsector, daarbuiten specialiseerde een andere tak van de organisatie zich in het in extremis vóór de faling in het leeghalen van die vennootschappen, alsmede het plegen van oplichtingen.

Verdachte investeringen.
Omdat één van de verdachten recent en op korte tijd een aantal opvallende investeringen in vastgoed realiseerde en daardoor de aandacht van de Tongerse speurders trok, kon deze persoon, nadat deze in Tongeren wegens internationale drugshandel werd veroordeeld, ook in dit onderzoek als verdachte voor het witwassen van criminele gelden in beeld worden gebracht

Aanhoudingen.
In het kader van dit onderzoek werden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, drugsdelicten, mensenhandel, oplichtingen, zegelverbrekingen, diefstallen en witwassen, dertien personen aangehouden, daarbij werden ook diverse handvuurwapens en luxe voertuigen in beslag genomen. Het verder onderzoek naar de kopstukken van de bende loopt verder.
Ondertussen werden elf personen in het kader van dit gevoerde onderzoek, verspreidt over diverse strafinrichtingen van het land, in voorhechtenis genomen. Het onderzoek wordt onder leiding van een Tongerse onderzoeksrechter door de lokale recherche van de politiezone Maasmechelen en de Tongerse Federale gerechtelijke politie onverkort voortgezet.

Bron :
Federale Politie
Fritz Toussaintstraat 8
1050 Brussel
T 02 642 65 05 – F 02 642 65 04 –
http://www.federalepolitie.be

Morsum Magnificat ® - EVER ©

Laatste update ( 06 december 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.