Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926466





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Genks schepencollege geeft negatief advies milieuvergunningsaanvragen.
24 november 2010
Norbord en kippenslachterij Herenstraat negatief geadviseerd dan wel geweigerd.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 779.800
Genk 24 november 2010

Negatief advies voor Norbord.
Het bedrijf Norbord diende bij de Bestendige Deputatie een aanvraag in voor het verder exploiteren en uitbreiden van de productie van OSB-platen voor de volgende 20 jaar. Tijdens het openbaar onderzoek ontving het stadsbestuur 241 bezwaarschriften o.a. van het gemeentebestuur Diepenbeek. De voornaamste bezwaren wijzen op de regelmatige geuroverlast met gezondheidsklachten als gevolg. Het stadsbestuur adviseerde deze aanvraag dan ook ongunstig maar wil de deur voor het bedrijf wél op een kier laten.  Omwille van het economisch belang van deze industriële bedrijvigheid voor Genk en omgeving, heeft het stadsbestuur daarom een genuanceerd advies aan de provincie opgesteld als mogelijk alternatief.

Drie voorwaarden.
Zo hoopt de stad het bedrijf ten eerste aan te zetten tot bijkomende maatregelen om de geurhinder in de toekomst te vermijden. Het bestuur is zelfs bereid een voorwaardelijk gunstig advies geven voor 5 jaar, als het bedrijf ermee akkoord gaat om te streven naar het behalen van de in het verleden al opgelegde geurnorm. Deze geurnorm wordt beschouwd als een streefdoel maar bijkomend zal, binnen de 6 maanden, door erkende deskundigen een maximumwaarde bepaald worden die in geen geval overschreden mag worden.  Hierbij moet het bedrijf de concentraties van verontreinigde stoffen in de woonzone laten meten door een erkend deskundige op het moment van gezondheidsklachten. Zo kan volgens bepaalde modellen voorspeld worden hoe ernstig de geurhinder zal zijn.

Communicatieplan.
Ten tweede vraagt de stad het bedrijf om een communicatieplan op te stellen én uit te voeren, over korte en middellange termijn. Een verbeterde communicatie met de buurt is immers van groot belang.

Gezondheidsonderzoek.
De derde en laatste voorwaarde is dat het provinciebestuur en de Vlaamse overheid bekijken of een bijkomend gezondheidsonderzoek in de buurt nodig is.

Dries en Caglar.
"Kortom: een nieuwe vergunning voor twintig jaar kan pas overwogen worden als voldaan aan deze drie voorwaarden", aldus burgemeester Dries.  "We zijn bekommerd zowel om de leefbaarheid in de wijk Caetsbeek en bredere omgeving, als om het versterken van ons economisch weefsel. En we denken dat een middenweg in de toekomst te vinden is," aldus schepen Ali Caglar.
 
Voorwaardelijk.
Het advies, met een alternatief, namelijk 5 jaar voorwaardelijk gunstig, van de stad Genk wordt overgemaakt aan het provinciebestuur samen met alle bezwaarschriften. Vervolgens zal de provinciale milieuvergunningcommissie een standpunt innemen en verslag uitbrengen bij de Bestendige Deputatie. Die beslist uiteindelijk over deze aanvraag. Tegen de beslissing van de deputatie kan later nog beroep aangetekend worden bij de Vlaamse Minister van Leefmilieu.

Milieuvergunningsaanvraag kippenslachterij geweigerd.
Voor zijn locatie op de Herenstraat is door de heer CHAIBI een milieuvergunningsaanvraag ingediend bij het stadsbestuur voor het inrichten van een kippenslachterij voor het slachten van maximum 150 kippen per dag en verkooppunt voor kippenproducten. Enkel de tweede aanvraag werd toegestaan. Tijdens het openbaar onderzoek ontving het stadsbestuur 134 bezwaarschriften.

Wel verkooppunt.
Het schepencollege besliste de aanvraag gedeeltelijk te weigeren: voor het slachten van 150 kippen per dag is een weigering afgeleverd. Een verkooppunt voor kippenvleesproducten is vergund.  Het stadsbestuur oordeelt dat deze locatie niet geschikt is voor een dergelijke hoeveslagerij met opkweek van kippen. Het Vlaams Agentschap Zorg en gezondheid gaf bovendien een negatief advies omdat er onvoldoende garanties zijn om geurhinder in de omgeving te kunnen uitsluiten. De aanvraag voor een verkooppunt van kippenproducten is wel toegestaan.
Er kan nog beroep ingediend worden tegen deze beslissing bij de Bestendige Deputatie van de Provincie Limburg.

Bron : Dienst communicatie stad Genk

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.