Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935660





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Vergoeding voor Europese nummerplaten vanaf 15 november 2010
18 november 2010
Oldtimers moeten ook ingeschreven worden vanaf 15 november 2011

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 777.600
Brussel / Genk 18 november 2010

Wie vanaf 15 november 2010 zijn voertuig inschrijft bij de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen -DIV- zal een nummerplaat "van het Europees model" krijgen waarvoor hij/zij dient te betalen. Het Europees model van nummerplaat bestaat uit een cijfer gevolgd door drie letters en daarna drie cijfers. De kleur, rood op een witte ondergrond, blijft behouden.

Koning bepaalt vergoeding.
Tot voor kort mocht de DIV alleen kosten aanrekenen voor de reservering van een gepersonaliseerde nummerplaat -officieel ‘kentekenplaat’ genoemd-. De ‘wet van 28 april 2010 houdende diverse bepalingen’ schrapte met art. 23 deze bepaling en schreef in de Wegverkeerswet in dat de Koning het bedrag van de vergoeding voor de inschrijving van voertuigen ging bepalen in een besluit. De inwerkingtreding van deze nieuwe maatregel moest nog wel bij KB vastgelegd worden. Ondertussen is het zover en een KB van 6 november 2010 bepaalt nu dat deze maatregel in werking treedt op 1 november 2010.

Vergoedingen.
Vanaf 15 november 2010 betaalt de aanvrager volgende retributies:
° Voor het reserveren van een gepersonaliseerd opschrift : 1.000 euro.
° Voor elke uitreiking van een kentekenplaat of een duplicaat van een kentekenplaat : 20 euro.
° Voor elke afgifte van een inschrijving ‘proefritten’ of ‘handelaar’ : 75 euro.
° Voor elke afgifte van een duplicaat van een beschadigd inschrijvingsbewijs ‘proefritten’ of ‘handelaar’ : 37,5 euro.
° Voor elke afgifte van een nieuw inschrijvingsbewijs : 12,5 euro.
° Voor de vernieuwing van de geldigheid van een inschrijving ‘proefritten’ of ‘handelaar’ : 12,5 euro.
Niet terugbetaalbaar
De vergoedingen worden gekweten volgens de modaliteiten die de minister van Wegverkeer of de bevoegde overheidsdienst bepaalt. Eenmaal betaald, zijn ze in geen enkel geval terugbetaalbaar.
Het KB waarmee de vergoedingen voor de nummerplaat worden vastgesteld dateert van 6 november 2010 en treedt in werking op 15 november 2010.

Oldtimers.
Het technisch reglement voor auto’s is in principe van toepassing op alle wagens met een Belgische inschrijvingsplaat -en hun aanhangwagens-, maar ook hier vallen heel wat categorieën van voertuigen slechts gedeeltelijk onder de algemene regeling. Dit is o.a. het geval voor personenauto's, auto's voor dubbel gebruik en minibussen die meer dan 25 jaar en andere voertuigen die meer dan 30 jaar in gebruik zijn en die slechts uitzonderlijk op de openbare weg komen:
° Ofwel bij toegelaten manifestaties.
° Ofwel bij proefritten voor die manifestaties -alleen tussen zonsopgang en zonsondergang en binnen een straal van 25 km-.
- Ofwel om naar die manifestaties te rijden.

De O-plaat.
Tot op heden volstond het dat de eigenaar van een oldtimer een zgn. "oldtimer verklaring" kon voorleggen om onder de uitzonderingsmaatregel te vallen om zijn voertuig niet te hoeven inschrijven, daar komt met de nieuwe regelgeving verandering in. Ook de oldtimer moet voortaan worden ingeschreven en krijgt een kentekenplaat waarvan de groep letters begint met een "O".  De vandaag gebruikelijke oldtimer verklaringen blijven echter geldig tot 15 november 2011.  De titularissen van een ‘oldtimer verklaring’, die recht gaf op vrijstelling van periodieke keuring en die onder een gewone kentekenplaat reden, moeten dus vóór 15 november 2011 kiezen: ofwel behouden ze een gewone plaat met periodieke keuring, ofwel kiezen ze voor een inschrijving onder O-kentekenplaat met vrijstelling van keuring.
 
Keuring.
Voertuigen met een ‘O-plaat’ blijven dus vrijgesteld van de jaarlijkse keuring, echter op het ogenblik dat men een voertuig onder ‘O-plaat’ wil herinschrijven onder een gewone kentekenplaat -op naam van dezelfde titularis-, zal wel een niet-periodieke keuring -vóór inschrijving- moeten plaatsvinden.

In werking
De nieuwe regeling wordt van kracht op 15 november 2010, maar de attesten die nog in omloop zijn, blijven nog een jaar geldig.

Meer inforamtei op www.wegcode.be

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Bewerking : jvds

Laatste update ( 18 november 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.