Faché Instituut geeft advies over het gebruik van olijfolie.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 772.600 Genk / Laarne 2 november 2010 Het Orthomoleculair Faché Instituut geeft buiten een reeks activiteiten ook orthomoleculaire tips. Men adviseert om dagelijks enkele soeplepels biologische ongeraffineerde Extra Vierge Olijfolie te gebruiken omwille van haar vele gezondheidseffecten. Het is ook de enige olie die eventueel opgewarmd kan worden, naast de verzadigde vetten, zoals kokos- en palmolie. Foro-oxidatie. Olijfolie bevat veel mono-onverzadigde vetzuren, die minder gevoelig zijn voor oxidatie -ranzig worden- dan de polyonverzadigde vetzuren -maïs-, soja-, zonnebloemolie-. Bovendien bevat olijfolie van nature veel antioxidanten, zoals polyfenolen, vitamine E, squaleen, carotenoïden, die beschermen tegen oxidatie. Dat betekent echter niet dat olijfolie niet kan oxideren. Uit onderzoek blijkt dat het chlorofyl in ongeraffineerde olijfolie beschermt tegen oxidatie in het donker, maar oxidatie versnelt bij blootstelling aan licht. De concentratie antioxidanten daalt ook naarmate de olie langer bewaard wordt, omdat ze opgebruikt worden door het vangen van vrije radicalen tijdens auto-oxidatie en foto-oxidatie. Astaxanthine, luteïne Knijp een capsule astaxanthine uit in de fles. Dat is een krachtige antioxidant van de carotenoïdenfamilie die de olie beschermt tegen oxidatie. Astaxanthine heeft een rode kleur, zo kan je duidelijk zien of de olie nog astaxanthine bevat. Wanneer de rode kleur vervaagt, wordt het tijd om de fles weg te gooien. Je kan dit ook doen met een capsule -een andere carotenoïde-, deze heeft een oranje kleur. Vitamine E werkt ook, maar die is kleurloos, zodat je niet kan zien wanneer de olie niet langer beschermd is. Opwarmen vermijden. Vermijd het opwarmen van olijfolie, maar gebruik ze vooral in koude gerechten, voeg olijfolie pas toe vlak voor je gaat eten. Je kan ze ook aan warme gerechten toevoegen, wanneer ze al op je bord liggen Gebruik voor koken en bakken verzadigde vetten, zoals kokosolie en als je toch olijfolie wil gebruiken om te bakken, houd de temperatuur dan zo laag mogelijk -giet een klein beetje water in de pan voor je de olie er in doet-. Koop kleine flessen en bewaar olijfolie op een koele, donkere plaats, niet op het aanrecht! Sluit de fles altijd onmiddellijk na gebruik en zet ze meteen terug in de kast. Meer over Orthomoleculaire geneeskunde vindt u op onderstaande website http://www.fache-instituut.be Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel EVER ©
|