Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926471





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
LDD wil meer herbestemmingprojecten in de sociale huisvesting.
21 oktober 2010
Grote leegstaande gebouwen moeten de instroom en doorstroom bevorderen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat :  769.300
Brussel / Genk 21 oktober 2010

Dat de sociale woningnood in Vlaanderen groot is en steeds groter wordt is door iedereen geweten. Dat de huurprijzen, vooral voor de financieel zwakkeren, onbetaalbaar zijn geworden blijkt dagelijks uit de dossiers die voor de desbetreffende Vredegerechten worden gepleit. In het kader van deze problemen ontvingen wij een persbericht van LDD Volksvertegenwoordiger Patricia De Waele dat wij onderstaand integraal publiceren.

Persbericht.
Maandag raakte bekend dat de Vlaamse ministers van Wonen en Welzijn via nieuwe experimentele projecten de instroom en doorstroming van kwetsbare doelgroepen naar de  sociale huisvesting wensen te bevorderen. Grote leegstaande gebouwen zoals kloosters, pastorijen, scholen en kazernes zijn daartoe volgens  Vlaams volksvertegenwoordiger Patricia De Waele (LDD)  perfect geschikt. Deze bieden immers de unieke kans om snel grote sociale huisvestingprojecten te realiseren en zodoende de bestaande lange wachtlijsten aan te pakken.

Nieuwe manieren.
Tijdens de vorige legislatuur heeft de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen -VMSW- de sociale huisvestingsmaatschappijen -SHM- opgeroepen om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om sociale woningbouw te realiseren. Hierbij werd toen reeds gedacht aan grote panden in onbruik zoals bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen, fabriekspanden en kerkgebouwen.

Wachtlijsten steeds langer.
Nu  blijkt echter dat de reeds lange wachtlijsten voor sociale woningen enkel maar blijven groeien. LDD vraagt zich dan ook af of dit terechte verzoek van de VMSW nog steeds de volle beleidsaandacht krijgt. Zo blijkt uit een schriftelijke vraag van Patricia De Waele aan de Vlaamse ministers Muyters en Van den Bossche dat er sedert 2006 slechts 24 reconversieprojecten werden opgeleverd.

Sensibiliseren.
Patricia De Waele:
“Voor het bouwen van nieuwe sociale woningen is niet altijd de vereiste ruimte beschikbaar. Bovendien zijn tal van grote gebouwen in onbruik geraakt en dus op zoek naar een nieuwe bestemming. Daarom lijkt het mij niet meer dan logisch dat de minister sneller werk maakt van dergelijke grote herbestemmingprojecten. In 2010 werd er overigens nog maar 1 dergelijk project opgeleverd, terwijl er dat in 2009 maar 7 waren. Ik pleit er daarom voor dat lokale overheden en de SHM meer gesensibiliseerd worden om dergelijke herbestemmingprojecten op te starten. Het is aan de minister om hier vervolgens dan sturend in op te treden.”

Bron : LDD
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.