Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926471





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Aanhoudingen tijdens internationale drugsactie Etoile
18 oktober 2010
Gezamenlijke actie politie- en douanediensten levert resultaat op.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 768.500
Brussel / Genk 18 oktober 2010

Politie- en douanediensten in de Benelux hebben vanaf donderdag 14 oktober tot en met zondag 17 oktober 2010 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. De operatie 'Etoile' is uitgevoerd door de politie- en douanediensten van België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk. De actie was gericht tegen de handel van verdovende middelen en het drugstoerisme. In totaal hebben 492 politie- en douaneambtenaren in België deelgenomen aan de actie.

Internationale samenwerking.
Mede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie succesvol geweest. Door dit verdrag kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. Bij deze actie zijn controles uitgevoerd langs autosnelwegen en provinciale wegen, op treinen, bussen en in drugspanden. De intensieve samenwerking tussen de drie deelnemende landen is bijzonder goed verlopen. Er zijn onmiddellijke resultaten geboekt en de actie heeft informatie opgeleverd die zeer waardevol is voor de strijd tegen drugs in de toekomst. In de Benelux werd gecontroleerd op de vervoersassen Rotterdam-Roosendaal-Antwerpen-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen, maar ook in de treinen op de internationale treinverbindingen en in bij de politie bekende drugspanden. In
totaal werden in de drie landen honderden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen.

Uitgebreide resultaten België.
In België werden controles uitgevoerd in volgende arrondissementen: Brugge, Gent, Dendermonde, Antwerpen, Turnhout, Luik, Tongeren en Verviers. Ook de federale Weg- en Spoorwegpolitie controleerden enkele belangrijke verkeersassen: E25, E19, E17 en de spoorlijnen Antwerpen-Brussel en Gent-Kortrijk.
Er werden in totaal 1783 voertuigen, 16 treinen en 2826 personen gecontroleerd. 8 voertuigen werden in beslag genomen, 521 personen waren in het bezit van verdovende middelen. 32 bestuurders reden onder invloed en 32 personen zijn ter beschikking van het parket gesteld.
Volgende verdovende middelen werden in beslag genomen:
° Cannabis: 9678,9 gr
° Heroïne: 3892,6 gr
° Cocaïne: 1349,3 gr
° Amfetamines: 94,8 gr
° Joints: 61
° Space cake: 333,9 gr
° Hallucinogene paddestoelen: 30
° Verboden wapens: 31 -messen, baseballbats, 1 taser etc.-

Enkele opmerkelijke feiten in België.
° In de grensstreek rond Antwerpen werden verschillende grote drugsvangsten gedaan: in Berendrecht werd een Belg betrapt met 2045 gr marihuana op zak, hij werd door de politie opgepakt toen hij te voet probeerde te vluchten. Er werd ook een Fransman met 1400 gr marihuana betrapt en twee Fransen met 2.298 gr hasjiesj. Op de E19 in Brasschaat had een Fransman 25 gr heroïne en 20 gr cocaïne op zak,
zijn passagier -ook een Fransman- werd met 90 gr heroïne betrapt.
° Een actie van de lokale recherche Antwerpen heeft een drugspand aan het licht gebracht.
° In de regio Essen werden o.a. 2 inbrekers op heterdaad betrapt. Zij reden met een gestolen voertuig.
° In regio Kapellen probeerde een BMW zich aan de controle te ontrekken en maakte rechtsomkeer. Het voertuig kon geïntercepteerd worden en achter het stuur zat een 15- jarige jongen. Het voertuig is in beslag genomen. Samen met zijn ouders dient de minderjarige zich maandag op het jeugdparket aan te bieden.
° In het kader van een actie op de spoorwegen, heeft de Spoorwegpolitie van Brussel en Antwerpen meer dan 3 kilo heroïne in beslag genomen. Er werden ook 11 illegalen aangetroffen.
° De Douane heeft in Moelingen 2 Somaliërs opgepakt met liefst 9 kilo khat.
° Naar aanleiding van informatie vanuit Nederland werden in Torhout na een huiszoeking bij verdachten 50 planten en 500 gr marijuana gevonden.
° De politiezone Noorderkempen heeft een Belg gepakt met 1059 gr cocaïne op zak.

Hoogtepunten van de andere
twee deelnemende landen: Nederland en Luxemburg.
In het Groothertogdom Luxemburg zijn 204 voertuigen en 265 personen gecontroleerd. 16 personen waren in het bezit van drugs. In totaal zijn 1364,5 gr marihuana, 9,5 gr hasjiesj en 1,2 gr heroïne in beslag genomen.
In Nederland zijn in totaal 53 personen aangehouden. Verder werd er 25 gr hasjiesj, 198 gr hennep, 7 joints, 300 gr cocaïne, 5 gr heroïne, 16 gr LSD en 1 wapen in beslag genomen.

Bron : Federale politie
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.