Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935417





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Federale politie controleert tijdens actie Rap en Rein 198 vrachtwagens.
16 oktober 2010
Resultaten van Augias actie in Kortrijk bekend.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 768.100
Kortrijk / Genk 14 oktober 2010

In de voormiddag van donderdag 14 oktober 2010 heeft er in het arrondissement Kortrijk een grootschalige actie “Rap en Rein” plaatsgevonden, speciaal gericht tegen afvalzwendel en milieu-inbreuken. Dit is een van de vele controleacties in ons land en in 19 andere EU-lidstaten die begin oktober plaatsvinden in het kader van het project Augias, een van de grote aandachtspunten van de Belgische geďntegreerde politie tijdens hun Europese voorzitterschap.

Rap en Rein.
Het arrondissement Kortrijk wordt gekenmerkt door belangrijke internationale verkeersassen met zwaar vervoer en industriecentra, waardoor de kans op inbreuken op de milieuwetgeving en afvalzwendel gevoelig hoger liggen. Al een aantal jaar hebben de verschillende politiezones en federale eenheden geďnvesteerd in het opbouwen van kennis en expertise is deze materie, waardoor ze in samenwerking
met gespecialiseerde controlediensten, deze acties op een geďntegreerde manier kunnen uitvoeren.

Deelnemers.
Door het samenwerkingsakkoord in milieudossiers met het parket van Kortrijk werden deze acties recentelijk uitgebreid met de deelname de PZ Arro Ieper. Tevens namen ook een aantal Franse politiediensten deel om de controles langs de grensstreek te optimaliseren.
Aan deze actie namen volgende politiediensten deel:
° Lokale politie : PZ Arro Ieper, PZ Gavers, PZ Riho , PZ Vlas, PZ Midow, PZ Mira en PZ Grensleie
° Federale politie : wegpolitie, scheepvaartpolitie, federale gerechtelijke politie, communicatie- en informatiecentrum West-Vlaanderen en coördinatie- en steundirectie Kortrijk.
° Franse diensten : Police Nationale, CRS en de Direction Régionale de l'Environnement.
° Bijzondere inspectiediensten : Dienst Vreemdelingenzaken, Vlaamse en Federale dienst Leefmilieu, Douane en Accijnzen, Mestbank en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.
Naast de bijstand van gespecialiseerde diensten werden ook gespecialiseerde middelen ingezet zoals scanners, detectietoestellen voor radioactieve materialen, motorrijders voor de detectie van afvaltransporten.

Resultaten.
Tijdens de actie werden in het totaal 198 vrachtwagens gecontroleerd waarvan 119 geladen waren met afval -schroot, puin, mest, wrakken,…-. Wegens een staking van de Franse sluiswachten werd er geen binnenscheepvaart op de kanalen, Leie en Schelde vastgesteld.
Er zijn 10 processen-verbaal opgesteld wegens inbreuken op de milieuwetgeving -8 wegens geen of verkeerd ingevuld afvalstoffenregister of identificatieformulieren, 1 voor ADR-wetgeving en 1 voor sluikstorten-.
Vier inbreuken werden vastgesteld omtrent de rij- en rusttijden of omtrent werking van de tachograaf.
Twee vrachtenwagens waren overladen waarvan er één onmiddellijk zijn lading moest overladen op een ander transport.
Een 12-tal gewone verkeersinbreuken werd geverbaliseerd met een onmiddellijke inning. Ook een 20-tal waarschuwingen wegens technische opmerkingen werden uitgeschreven.

Bron : Federale politie

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds

Laatste update ( 16 oktober 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.