Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935419





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Strijd tegen de afvalmaffia gestart.
14 oktober 2010
In twintig EU lidstaten gelijktijdige controle afvaltransporten.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 767.700
Brussel / Genk 14 oktober 2010

Begin oktober vinden er in 20 Europese lidstaten gelijktijdig grootschalige controles op afvalzwendel en illegaal afvaltransport plaats. Ook in ons land worden er meerdere controles georganiseerd op de drie verbindingswegen: de weg, het spoor en het water. Deze Europese actieweek kadert in het Augias-project, een van de grote aandachtspunten van de Belgische geïntegreerde politie tijdens hun Europese voorzitterschap.

Project Augias.
Een van de prioriteiten voor de Belgische politie tijdens haar voorzitterschap is de Europese aanpak van illegale afvalzwendel, een fenomeen dat geen rekening houdt met landsgrenzen en enkel een halt kan toegeroepen worden door een internationale en geïntegreerde aanpak. Afvalzwendel hangt onmiskenbaar vast aan illegaal afvaltransport. Een efficiënte manier om afvalzwendel te bestrijden is dan ook na te gaan of het vervoer van de afvalstoffen gebeurt volgens de opgelegde regels.

Malafide personen.
Om het milieu en de volksgezondheid te beschermen zijn heel wat regels in het leven geroepen om de opslag, het vervoer en de verwerking van allerlei soorten afval aan banden te leggen maar geregeld slaan malafide personen munt uit het niet respecteren van deze regels en dit ten koste van maatschappij, economie, milieu en vooral van de volksgezondheid. Eén van de kerntaken van alle politiediensten is zorgen voor de veiligheid van de bevolking. Als milieu en volksgezondheid op het spel staan, moet er zonder aarzelen krachtdadig worden ingegrepen en daarom is dit fenomeen een van de prioriteiten
voor de politie tijdens het EU-voorzitterschap.

Controles in heel Europa.
Het ambitieuze project Augias -genoemd naar de Griekse mythische figuur Augias met zijn enorm vuile dierenstallen- loopt twee jaar en wordt gefinancierd door de Europese Commissie voor het realiseren van de doelstellingen. Het project kent een vaste planning waarin Europese experts en medewerkers tijdens conferenties, vergaderingen en controleacties hun beste beentje zullen voorzetten om tot een gezamenlijke aanpak te komen en het nodige materiaal daartoe te ontwikkelen en te testen op gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en efficiëntie.

Doelstellingen.
De doelstellingen van het project zijn:
° Een duidelijk en accuraat beeld krijgen van de huidige toestand wat betreft afvaltransporten en afvalzwendel in en rond Europa;
° Politiemensen bewust maken van het probleem en de handhaving van de regelgeving vergemakkelijken door de ontwikkeling van een handboek, een eenvormig vattingsformulier en opleidingen;
° Een uniforme, Europese aanpak van het fenomeen;
° Een schoner en veiliger leefmilieu.

Internationaal.
Een eerste concrete stap naar een Europese aanpak was een internationaal trainingsseminarie in mei in België. Er namen delegaties uit 19 Europese lidstaten aan deel: Hongarije, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Letland, Polen, Slovenië, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Nederland en België.

Simultane controles.
De tweede concrete stap is de reeks simultane controles in 20 lidstaten die begin oktober van start zijn gegaan. Uit het buitenland zijn de eerste resultaten reeds binnen. Nederland en Letland hebben controles uitgevoerd in de havens van Rotterdam en Riga en lijken optimistisch over de resultaten. Ze hebben o.a.
containers met afval onderschept. In eigen land zijn lokale en federale politiediensten -i.s.m. milieuadministraties en douane- al actief geweest langs vele invalswegen en belangrijke knooppunten. Zo
heeft de federale wegpolitie 13 en de lokale politie 11 verschillende controlepunten opgezet op dinsdag 12 oktober in beide landsdelen. Vandaag is er een grootschalige actie o.a. in het arrondissement Kortrijk.

Sensibilisatie.
Op basis van de eerste resultaten wordt niet verwacht dat het aantal vastgestelde inbreuken, dat nu rond de 10% ligt, zal stijgen, maar daar lag ook niet de prioriteit van deze actie. De nadruk ligt momenteel op het sensibiliseren en het beter bekend maken van de materie bij de verschillende diensten. Bovendien zal de actie leiden tot een beter beeld van het fenomeen. Een stijging van dit percentage wordt eerder verwacht bij spontane controles in de toekomst. Hongarije, dat het voorzitterschap van België overneemt op 1 januari 2011, zal het project verder opvolgen.

Meer informatie over het Augias-project vindt u op de website
www.police-eu2010.be.

Bron : Federale Politie

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.