Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926472





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Fregat Louise-Marie vertrekt opnieuw naar de Hoorn van Afrika.
30 september 2010
Kapitein? Commando en  treffen de laatste voorbereidingen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 764.200
Genk / Zeebrugge 30 september 2010

Het Belgische Fregat F931 Louise-Marie gaat maandag 4 oktober 2010 voor de tweede keer te Zeebrugge afmeren voor de operatie Atalanta, net zoals de vorige keer -Atalanta I- gaat de reis opnieuw voor een opdracht naar de Hoorn van Africa en de visserij wacht langs de Somalische kusten, het wordt nu operatie Atalanta-II die kadert in een ruime opdracht waaraan, in de schoot van EU NAVFOR Somalia, ruim 1.800 militairen deelnemen.

Laatste check-Up.
Vandaag stelde Defensie de pers in de gelegenheid om met het "Commando" en de "Bemanning" van de F931,
die uit eigen streek de opdracht meemaken, gesprekken te voeren, echter, deze redactie was er niet van op de hoogte wie zich uit de streek van Genk / Limburg aan boord bevond, sommige journalisten waren dat wél-sic-, vandaar dat niet alleen een journalist van die gazet, maar ook een fotograaf vanuit Hasselt naar Zeebrugge
mochten afzakken. 
Het was de ganse tijd in het binnenschip een druk heen- en weer geloop, niet zozeer van de pers, want dat bleef
zeer beperkt, maar wel wat de bemanning betreft. Ieder in zijn specialiteit was druk in de weer, ook de poets ploegen, de schepen van de Zeemacht zijn immers kraaknet.  Een militair schip dat in de vaart is, vergt immers activiteit van een groot deel van de bemanning, vandaag gaat het om de voorbereiding van een drie maanden durende reis -lees : opdracht-.


De 44 jarige uit het Mechelse afkomstige fregatkapitein Carl Gillis neemt van 20 oktober 2010 tot 20 januari 2011 als bevelvoerder van de Louise-Marie deel aan de operatie Atalanta II,

Opdracht.
De bemanning bestaat uit 17 officieren, 72 onderofficieren en ook 72 vrijwilligers, totaal effectief 161, waaronder
15 vrouwen, waarvan één Nederlandse. De opdracht loopt van 20 oktober 2010 tot 20 januari 2011, een militaire opdracht van drie maanden op zee is op zich niets ongewoons. Alhoewel de Louise-Marie 123 meter lang en 14 meter breed is, is de beschikbare leefruimte voor de bemanning toch zeer beperkt, er is wel zowat overal internet en ook publieke telefoon, maar de ontspanning mogelijkheden zijn zeer beperkt en dat kan spanningen met zich meebrengen.

Taalevenwicht.
Zestig procent van de bemanning spreekt Frans en veertig procent Nederlands, de taalpariteit bij de Marine is
nooit fiftyfifty geweest, vandaag is de Belgische Zeemacht nog steeds overwegend Franstalig, we hoorden vandaag tussen de bemanning ook spreken in het West Vlaams en Antwerps accent, de sfeer leek goed maar dat kan, naargelang de opdracht vordert, wijzigen. De 44 jarige fregatkapitein Carl Gillis neemt van 20 oktober 2010 tot 20 januari 2011 als bevelvoerder van de Louise-Marie deel aan de operatie Atalanta II, Op maandag 4 oktober vertrekt de Louise-Marie, u leest meer over de opdracht en het juridisch aspect -wet van 30 december 2009-  in Morsum Magnificat 183 -voor betalende abonnees-.

Redactie Morsum Magnificat  ® Professioneel
Erik Verbeeck ©
Hoofdredacteur en ex NATO Technicus.

Laatste update ( 01 oktober 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.