Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926473





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Vlaamse Journalisten Vereniging sleutelt aan voorwaarden juridische hulp.
27 september 2010
Reacties van VJV leden en deze redactie geven aanleiding tot wijziging.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 763.000 -Belstat Counter-
Genk / Antwerpen 26 september 2010

Zoals het ook gebruikelijk is bij andere journalistenverenigingen biedt de Vlaamse Journalisten Vereniging aan haar leden een eenmalig gratis advies aan voor die leden die op juridisch vlak achtervolgd worden, een eerste aankondiging gaf aanleiding tot een aantal reacties, ook van deze redactie.

Aangepast.
Als gevolg van voorgaande voert de VJV enkele wijzigingen door, maar details worden niet bekend gemaakt, we weten dus nog altijd niet wie er buiten de "Jurist" ook van het VJV bestuur van het dossier, of de problemen die haar lid heeft, op de hoogte wordt gesteld. De aanpassing heeft vooral betrekking op het eventuele vervolg dat het lid na consultatie van de door de VJV betaalde jurist - een plaatsvervangend rechter- aan het dossier wenst te geven, het lid is dan volledig vrij van keuze van advocaat, iets wat nogal wiedes is.

Geheimhouding.
Het item waar deze redactie problemen mee heeft is de geheimhouding -art. 458 SW-, een advocaat is gebonden aan de geheimhoudingsplicht, maar de leden van het bestuur van de VJV hebben die verplichting niet en dat zou voor bepaalde leden in conflictsituaties, wel eens zuur kunnen opbreken. Wie zegt dat de collega journalist die gegevens nooit zal misbruiken of niet -toevallig- aan derden lekt.

Politiek.
De Vlaamse Journalisten Vereniging heeft zich een "Vlaams Belang" sticker aangemeten, dat hebben ze te danken aan de toenmalige Voorzitter Godelieve -en andere-, maar ook de vorige ondervoorzitter, thans juridisch adviseur-sic- Jean Marc Van Belle, zet er nog steeds een Vlaams Belang klever bij. Van Belle is immers Vlaams Belang OCMW Raadslid te Kortrijk. In de VJV nieuwsbrief n°3 van 2010 zegt de nieuwe Voorzitter Walter Van den Branden het volgende : "Hoewel wij er van onze journalistieke deontologie naar streven om ons politiek zoveel mogelijk onafhankelijk te gedragen, kunnen wij in de naverkiezingsperiode natuurlijk niet blind zijn voor de politieke realiteit ..." einde citaat. Inderdaad de Vlaams Belang klever op de VJV is misschien een stuk minder waard, maar hij is er nog steeds. Journalisten die een politiek mandaat hebben horen niet thuis in de RVB van een journalisten vereniging.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©.

Laatste update ( 28 september 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.