Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935181





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Duitse kerncentrales blijven langer open-Update1
06 september 2010
Kanselier Merkel vormt beslissing vorige regering om.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 757.000 -gratis Belstat counter-
Genk / Berlijn 6 september 2010

--- Update 1  11:10 6/9/10
De Duitse minister van Milieu Norbert Röttgen heeft laten weten, dat in de nacht van zondag op maandag na een twaalf uur durende vergadering van de regering van bondskanselier Angela Merkel een akkoord is bereikt dat nog moet worden goedgekeurd door het parlement.
De kerncentrales mogen acht jaar langer dan voorzien mogen blijven draaien, terwijl de levensduur van de meest recente kerncentrales verlengd wordt met 14 jaar.
Bron AFP.
--- einde update 1.

De Duitse regering heeft zich gisteren over sluitingstermijn kerncentrales gebogen

De Duitse regering van bondskanselier Angela Merkel vergaderde zondag over het al dan niet langer openhouden van de kerncentrales. Na maanden geruzie tussen politici en industriebonzen werd de knoop zou zondag doorgehakt. Honderden tegenstanders van kernenergie protesteerden bij het kantoor van Merkel, waar de vergadering plaatsvond, onder de manifestanten bevinden zich tal van politici uit de oppositie.

Belasting op splijtstof.
Een vorige regering besliste dat de Duitse kerncentrales tegen 2022 dicht moeten, maar Merkel wilde die deadline met 10 à 15 jaar opschuiven om ervoor te zorgen dat de bronnen van hernieuwbare energie voldoende ontwikkeld zijn, de kerncentrales blijven uiteindelijk 8 tot 12 jaar langer open.  Eén van de voorstellen die verbonden worden aan het langer openhouden van de kerncentrales is een nieuwe jaarlijkse belasting van 2,3 miljard euro op de splijtstof die gebruikt wordt om kernenergie op te wekken. De energiesector is uiteraard hevig gekant tegen een dergelijke tax.

Europese regels.
De regering-Merkel zoekt een oplossing die geen goedkeuring nodig heeft van de Bundesrat (de Duitse senaat), omdat haar centrum-rechtse coalitie daar geen meerderheid meer heeft. De beslissing moet in elk geval gestemd worden door de Bundestag -het parlement-, waar Merkel wel nog een meerderheid heeft. Merkels plannen kunnen ook nog hinder ondervinden van de Europese regels. De EU kan alle beslissingen over de productie van nucleair afval aan een nauwgezet onderzoek onderwerpen. Duitsland heeft 17 actieve kernreactoren. Samen produceren zijn 22,6 procent van de elektriciteit in het land. PIM/MAE/

Bron DPA.
Redactie MM

Laatste update ( 06 september 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.