Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926478





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Deontologie en journalistiek : Grootste gazet betaalt haar bronnen.
25 augustus 2010
Journalisten mogen hun bronnen niet betalen, toch is het schering en inslag.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 754.200
Brussel / Genk 25 augustus 2010.

Na het recente arbeidsongeval te Lommel vroeg de woordvoerder van de organisatie zich af hoe het mogelijk is dat Het Laatste Nieuws zó snel op de hoogte kon zijn van het voorval. "Het was nog maar pas gebeurd of ik werd al opgebeld" klaagde Roel, maar dit is heus geen alleenstaand geval. Journalisten worden getipt omdat zij, of hun redacties, hun bronnen op één of andere manier vergoeden wat volgens de journalistieke deontologie ten strengste verboden is, dat is tenminste wat de regels van de pseudo Rechtbank Voor Journalistiek opleggen-sic-.

Exclusief nieuws.
Tijdens de persconferentie volgend op de grote drugvangst te Tessenderlo bij de FGP te Hasselt, is Xavier
Lenaer
s, freelance bij Het Laatste Nieuws, ook aanwezig en luistert naar een gesprek tussen Morsum Magnificat en een speurder die ook betrokken was bij de onderzoeken te Tessenderlo. De hoofdredacteur van MM had reeds heel wat zoekwerk uitgevoerd en kende namen en details waar Xavier slechts kon van dromen. Omdat Morsum Magnificat niet kleingeestig is, toonden wij ons notitieboekje waardoor Lenaers de gegevens van één van de opgepakte daders kon noteren; Lenaers, blij als een kind, kon die gegevens aan de redactie te Kobbegem doorspelen waardoor Het Laatste Nieuws daags nadien -en later-met exclusieve informatie kon uitpakken, Morsum Magnificat was daarvan de bron.

Betalen voor bronnen.
Journalisten op de redactie van Het Laatste Nieuws ondermeer DC. en JM. regelden vervolgens ongevraagd een
gratis abonnement op hun gazet, het bewijs dat Het Laatste Nieuws voor haar bronnen betaalt is hiermee geleverd; Voor één tip betalen ze op jaarbasis minstens 300 € in natura. Uiteraard zal Morsum Magnificat niet de énige zijn die zo'n cadeau ontvangt, nogal wiedes dat zij de grootste gazet zijn.

Het linkske.
Maanden aan een stuk heeft journalist DC. niet aflatend aan de hoofredacteur van Morsum Magnificat naar de
link gevraagd waar de lekken van het ASTRID net worden gepubliceerd, hij werd lastig omdat hij die niet kreeg. Ondertussen heeft Morsum Magnificat haar onderzoek afgesloten en wordt het tijd dat de link van het internet wordt gehaald. Door het door ASTRID en de brandweer niet respecteren van de instructies -geen adresgegevens via de pocsac systemen te verzenden- werden de privacy en medische gegevens van personen meer dan genoeg geschonden. Morsum Magnificat heeft haar job gedaan en de CBPL, ASTRID en de minister in kennis gesteld maar de brandweerkorpsen -die de gazetten informeren- blijven de instructies van ASTRID negeren. Als er lekken zijn naar de pers en de -gatlik-journalisten, moet men die bij de hulpdiensten zelf zoeken én vooral de radioamateurs binnen de brandweer op de rooster leggen, dáár ligt het kalf gebonden.

Ontvangers zó te koop.
Iedereen die de ASTRID lekken op zijn computer wil zien verschijnen kan voor 82 € in Nederland een ontvanger
kopen en aansluiten op de computer
http://www.vandijkenelektronica.nl/ . Alle oproepen van de dienst 101 die via de analoge systemen -back to back- via het ASTRID net voor lekken zorgen, kan de bezitter van zo'n datalogger ontvangen. Sommige officieren vande brandweer -radioamateurs- bouwen oude pagers van Motorola -of andere merken- om en bezorgen deze ondermeer aan journalisten, anderzijds is het zeer eenvoudig om een pager of zelfs een Tetra toestel te bemachtigen, met geld koop je immers alles in dit corrupte land.

ASTRID nv moet zelf het probleem oplossen.
Aangezien de nv ASTRID eigenaar is van de gegevens moet zij er voor zorgen dat die gegevens niet kunnen
lekken, de brandweer moet formeel verbod krijgen om adres- of andere gegevens die zelfmoorden, intoxicatie, overmatig gebruik van medicatie, collocatie, etc., die via de XML files vanaf de meldkamer van dienst 100 naar de computer van de brandweer worden verstuurd en vervolgens naar de pagers van de brandweer, door te sturen. Maar de brandweer negeert de instructies van ASTRID zodat hun manschappen, via de adresgegevens, rechtstreeks vanaf hun woning, werk, café, etc. naar de plaats van het gebeuren kunnen trekken, iets wat ook niet mag. In België is alles wat niet mag wet geworden en wie daarover opmerkingen durft te maken is abnormaal.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 26 augustus 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.