Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926479

Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Elektrocutie te Lommel te wijten aan kunst en vliegwerk-Update4
23 augustus 2010
Tentenfirma nam in 2001 ook al een al loopje met de veiligheid.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 753.700
Lommel / Genk 23 augustus 2010.

Link naar laatste bericht 27/8/10

--- Update 4 21:30 25/8/10.
Ondertussen heeft ook de arbeidsinspectie een bezoek aan de werf gebracht, wij hebben de indruk dat dit ongeval voor enkele partijen, niet alleen voor de betrokken tentenfirma, nog een staartje krijgt. Er blijken door de brandweer en Elia duidelijke instructie te zijn gegeven.
--- einde update4

Morsum Magnificat stelt bijkomende vragen aan Elia.
1 kan Elia het goedkeuren dat dergelijke evenementen in de omgeving van HS lijnen worden opgezet?
2 Betekent de aanwezigheid van het 150 kV transport geen gevaar voor inductie en prikspanningen?
3 Is het geen must om omvangrijke metalen delen in de omgeving van de HS installaties van een
degelijke aarding / equipotentiaalverbinding te voorzien?
4 Is er door de aanwezigheid van de windmolens en de HS pylonen geen extra gevaar woor blikseminslag die door een eventuele ontlading in de grond dodelijke stapspanningen kunnen veroorzaken bij de op dat moment op het terrein aanwezige personen?
--- einde update 4

--- Update 3 19:20 24/8/10.
Nog meer circusachtige toestanden bij het opstellen van tenten, hier was ook de "Jupiler" al vanaf  10u 's morgens van de partij, gelukkig waren hier geen ongevallen, maar het had wel gekund. Frappant is wel, dat hier een Genkse mindervaliden vereniging de opdrachtgever was!  V1005002
--- einde update 3

--- Update 2 14:40 24/8/10.
De directeur van WASO Limburg -en Vlaams Brabant- was -nog- niet op de hoogte van het arbeidsongeval, ook de Algemene Directie Energie niet -art.197 AREI-. In Lommel is het vandaag jaarmarkt en alle diensten zijn als gevolg daarvan dicht. Op de werf zelf is er geen enkele aanwijzing dat er werken aan de gang zijn, is ook niet afgesloten, toch werden we niet toegelaten -sic-. We hebben dan in het kader van het algemeen belang, ook weer onze plicht gedaan : V10008003 werd aan WASO en andere diensten overgemaakt. 
De Lommelse Cowboys moeten dringend onderstaande link consulteren
http://www.elia.be/repository/pages/7e17703306224ca3a599fa6057dc23dd.aspx?language=nl

--- Update 1 09:00 24/8/10
Crimineel.
We waren gisteren 23 augustus omstreeks 20u nog maar goed en wel op het windmolenpark aan de Baalsedijk te Lommel gereden of we werden al belet om verder te rijden. "Uit veiligheidsoverwegingen" klonk het, wat verderop waren andere aanwezigen op het terrein met op afstand bestuurde miniatuur vliegtuigjes aan het oefenen. Nogal wiedes dat ze bang zijn van journalisten die met kennis van zaken kunnen spreken, het bewijs dat die werf op een onverantwoorde manier wordt beheerd werd zondag met de elektrocutie al geleverd.

Hectaren.
Hoe groot de -gevaarlijke- incompetentie wel is, dient te worden getoetst aan de plaats die werd uitgekozen om de tenten te plaatsen, de oppervlakte die ze ter beschikking hebben gaat over meerdere hectaren, maar uitgerekend vlak onder de hoogspanningskabels waarover 150 kV wordt getransporteerd, stellen ze een tent op met masten die 18m hoog reiken terwijl de hoogspanningslijn daar maar 13,40m boven het maaiveld hangt, dat is niets minder dan crimineel. Als dan ook nog blijkt dat er geen risicoanalyse werd opgesteld, de werknemers van het betreffende tentenbedrijf geen notie hebben van de gevaren bij het uitvoeren van werken in de nabijheid van blanke onder spanning staande elektrische leidingen en het resultaat daarvan een elektrocutie is, dan hopen we dat WASO Limburg deze werf aan een strenge controle omtrent de toepassing van de arbeidswetgeving -KB 4 augustus 1996- en de CODEX onderwerpt.  

Elektrocutie : Nogal wiedes !


Op een terrein dat hectaren groot is, gaan ze uitgerekend vlak onder een hoogspanningslijn van 150kV die daar 13,40m hoog hangt, tenten opstellen met masten die een hoogte tot 18m bereiken! Zelfs door inductie en prikspanningen kunnen er ongevallen gebeuren 

Het ongeval met het opstellen van de tenten voor het "Last-World festival" van zondag had nooit mogen gebeuren, zowel de organisator, opdrachtgever als de firma die tent bouwde dragen een verpletterende verantwoordelijkheid.

Werken binnen de gevarenzone.
Je moet niet over een groot volume hersens beschikken om te weten dat je niet met verticale masten die 18
meter hoogte kunnen bereiken, in de omgeving van een hoogspanningskabel van 150 kV moet gaan werken en dat is precies wat de Lommelse firma Willems met de gekende gevolgen deed.
Een organisator, opdrachtgever
en exploitant van een dergelijk terrein worden overeenkomstig de wettelijke voorschriften, geacht even met de
aannemer mee te denken -art. 8 en 9 van het KB van 4 augustus 1996- maar k dt gebeurde in Lommel niet.
Het uitvoeren van werken binnen de gevarenzone van een onder spanning staande "blanke" geleider, in casu
150.000 Volt, vergt een zekere afstand. Om in de buurt van dergelijke lijnen werken uit te voeren moet er een schriftelijke toelating van de beheerder van de lijn worden gevraagd -art. 192 KB 10 maart 1981-, dat gebeurde uiteraard ook niet.

Firma Willems anno 2001 ...


... plaatsen van kerstverlichting te Arendonk -Koeistraat-, dat kunst en vliegwerk haalde zowel de Gazet van Antwerpen als Morsum Magnificat 22 en het Vrt nieuws, hier -op de foto- de liftwagen, stabilisatiesteunen had die niet en de persoon bleef tijdens het verplaatsen van de bestelauto in de gondel zitten ... 

Geen kennis.
Bij de firma Willems te Lommel zegt de zaakvoerder dat zijn mensen wel tenten kunnen plaatsen maar van
elektriciteit geen verstand hebben, dat is op diverse items zeer vreemd omdat er meer is dan dat. De wet op de tijdelijke en mobiele werkplaatsen -25 januari 2001- en een resem andere wetten verplichten tentenbouwer Willems om -ondermeer- een risicoanalyse te maken. Verder moeten we het geheugen van de heer Willems nog even opfrissen uit de periode dat de gebroeders Willems -destijds gevestigd in Ravels- kerstverlichting plaatsten en reeds toen al k de veiligheid op diverse vlakken aan hun laars lapten, ondermeer te Arendonk, dermate dat ze de Gazet Van Antwerpen en het Vrt nieuws haalden, ook Morsum Magnificat bracht daarover een artikel.

Gemeente.
Wat we ook probeerden, we slaagden er niet in om bij de gemeente Lommel iemand aan de telefoon te krijgen.
Behalve de dame aan het onthaal is iedereen blijkbaar met verlof of aan het feesten. "Bel donderdag eens terug, dan is de persoon die zich inlaat met de veiligheid terug" klinkt het en daarmee zijn ze er vanaf. Feesten, drank en drugs is het enige wat in dit land nog telt, dat vertroebelt de geesten en worden de problemen verdoezeld.

Verbolgen.
Sommige betrokken personen waren zeer verbolgen z snel door de gazet te zijn opgebeld, nogal wiedes, er zijn
vanuit de hulpdiensten -ambulance, brandweer, polite- zker lekken naar de gazetten waarvan sommigen hun bronnen betalen, uiteraard mag dat niet, maar het is juist alles wat niet mag dat populair is, op die manier wordt
je ook de grootste gazet ...

Redactie Morsum Magnificat Professioneel.
Erik Verbeeck

Laatste update ( 13 augustus 2014 )

2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel - Alle rechten voorbehouden.