Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926479





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Ionische rookmelders : op 1 september verkoopverbod aan particulieren-Update2
20 augustus 2010
Regering lopende zaken keurde ontwerp KB op 4 juni 2010 goed.

Paginabezoekers Morsum Magnificat : 753.200
Brussel / Genk 20 augustus 2010.

--- Update 2 14:30 24/8/10
Het was even volhouden om bij Limburg.net de juiste persoon aan de telefoon te krijgen, de man is nogal druk bezet met vergaderingen maar vandaag is het ons gelukt om Jean Habraken aan de telefonisch te spreken. We krijgen de bevestiging dat het vaatje aanwezig zou moeten zijn en dat ook de volledige procedure werd bekend gemaakt. We hebben aan de man uitgelegd dat dit in theorie misschien wel zó is, maar wij het in de praktijk anders ervaren hebben, "Ik zal er bij Genk nog eens op aandringen dat men de procedures dient te volgen", zegt de man van Limburg.net waarvan we hebben kunnen vaststellen dat hij wél weet waarover het gaat. Hasselt en Genk zijn blijkbaar op vele vlakken erg contrasterend.
--- einde update 2


--- Update 1 19:45 20/8/10
Reactie van het FANC :
Naar aanleiding van onze melding i.v.m. het ontbreken van een conform recipiënt in het containerpark van Genk,
ventileren we een volgende reactie van het FANC : " ... het inzamelscenario is reeds in werking sedert vorig jaar,maar het FANC kan en mag natuurlijk niet alles controleren, daarom werd met de betrokken ondernemingen ruim overleg gepleegd. Het in het containerpark plaatsen van aangepaste recipiënten is niet de bevoegdheid van het FANC, maar het hele systeem werd wel in voege gebracht om trachten te vermijden dat rookmelders met een radioactieve bron in het "gewone" afvalcircuit belanden. Het staat op de planning van het FANC  om met de betrokken bedrijven en diensten te gaan praten om aan te dringen op een degelijke opvolging .."

Genk heeft in haar containerpark nog steeds
geen correct recipiënt voor radioactieve rookmelders!



Als er geen recipiënt is, is er wellicht ook geen wetenschap hoe de rookmelders moeten gemanipuleerd, radioactieve rookmelders moeten NIET bij de AEEA toestellen geplaatst worden, het risico dat de behuizing wordt beschadigd en daardoor de ingekapselde bron vrij komt wordt daardoor groter. Als Genk het niet doet, is het de taak van het FANC om toe te zien op de toepassing van art.64 van het ARBIS. Waar zitten de dokters van "Het Volk"?


NVDR.
De melding aan het FANC inzake het niet aanwezig zijn van een aangepast recipiënt en de onwetendheid van het
personeel in het containerpark aan de Bosdel te Genk, kadert juist in het aankaarten van die hiaten en geeft aan dat het inzamelscenario dat in 2008 met een sensibiliseringscampagne is gestart, niet werkt en dringend dient hernomen. Het personeel van containerparken moet weten dat bij sommige rookmelders, de bronnen heel gemakkelijk los komen en er dan geen sprake meer is van een ingekapselde, maar wel een "open" bron. Het FANC mag niet vergeten dat het gebruikte radioactief materiaal -meestal Am 241- en Alfastralers tot de meest giftige radio elementen behoren, dat Am 241 leverkanker veroorzaakt en dus zeker niet ongevaarlijk is. Het is de taak van het FANC om de bevolking tegen de gevaren van de ioniserende stralingen -én radioactieve besmettingen- te beschermen, niet om de zaken te minimaliseren. Op onderstaande link vindt u meer informatie over Am-241.
http://www.stuarthunt.com/Downloads/RMSDS/Am241.pdf

De Ministerraad heeft op 04 juni 2010 een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx en minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom, waarmee op termijn het gebruik van Ionische rookdetectoren in privé woningen wordt verboden. Het goedgekeurde ontwerp zal aan de Raad van State worden voorgelegd.

Verbod op verkoop.
De beleidsvoerders hebben duidelijk gekozen voor een uitdovingbeleid want de verkoop van de ionisatiedetectoren wordt verboden vanaf 01 september 2010 maar het verbod om ze als particulier in huis te hebben, gaat pas in op 01 september 2020. Het zijn maatregelen die volledig passen binnen de initiatieven van de gewesten om het gebruik van optische detectoren te stimuleren en zelfs te verplichten.

Industrieel nog toegestaan.
In de industrie mogen de Ionische rookdetectoren zonder toelating nog wél gebruikt worden mits de toestellen aan bepaalde veiligheidsvereisten voldoen en het type is goedgekeurd door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle -FANC-.

Doet-het-zelf zaken.
De énige van de doe-het-zelfzaken die we voor commentaar hebben kunnen bereiken was HUBO in Antwerpen, daar was men inderdaad niet op de hoogte van het verbod, maar HUBO heeft vanwege de te hoge Recupel heffing de verkoop van ionische rookmelders al vorig jaar gestopt, legt Bart van HUBO uit. "Van het formeel verbod per 1 september 2010 waren we inderdaad niet op de hoogte, maar voor HUBO is dat niet meer van belang, wij verkopen ze toch niet meer".

Containerpark Genk.
In het kader van de reeds op 1 juli 2008 gestarte campagne ter inzameling van de radioactieve rookmelders, werden in de containerparken speciaal daartoe voorziene metalen vaatjes geplaatst, tenminste dat is wat bij Recupel wordt gezegd.


Dit vat is op het containerpark in Genk niet te vinden ... aanwezig personeel weet van niets, de vandaag aangeboden radioactieve rookmelder werd terug meegenomen ....

Genk :
Wel het gebruik van e-ID maar geen vaatjes.

Genk is zeer fanatiek in het stimuleren van het -te pas en te onpas- gebruiken van de e-ID, via Limburgnet.net hebben ze via het Sectoraal Comité van het Rijksregister RR-023-2008 daarover een akkoord bekomen, daarmee hebben we geen problemen, maar dat in het containerpark van Genk geen container voor radioactieve rookmelders te vinden is, is wel zeer vreemd. Personeel ter plaatse zegt dat het weinig voorkomt en als dat het geval is, deze bij het AEEA -Afgedankt Elektrisch en Elektronisch Afval- wordt gelegd. Omtrent een zwart metalen vaatje weet men van niets, ook de verantwoordelijke, Ronnie B., is niet op de hoogte en verwijst naar Limburg.net
Deze redactie kan met die uitleg geen genoegen nemen en stuurt een melding naar het FANC.
Op onderstaande link vindt u meer informatie over de rookmelders, misschien moet de technische dienst van Genk daar ook eens gaan kijken.
http://www.fanc.fgov.be/nl/news/veilige-verwerking-van-optische-en-ionisatierookmelders-binnenkort-een-feit-in-de-drie-gewesten/198.aspx

nvdr :
Het is een goede zaak dat deze gevaarlijke toestellen verboden worden zeker omdat er afdoende alternatieven voorhanden zijn maar wij vragen ons wel af wat het verschil is tussen een werknemer die verplicht minimaal 40 uur per week op zijn werk onder een dergelijk radioactief onding moet zitten en diezelfde werknemer die 's-avonds thuiskomt en door zijn hal, keuken of zitkamer of stooklokaal loopt waar zo'n zelfde toestel hangt.
De redactie vraagt zich ook af, waarom het Federaal Agentschap Nucleaire Controle nog steeds niets op haar website heeft geplaatst? Worden de verkopers in extremis voor een voldongen feit gesteld? Wie gaat de controle uitvoeren dat de regels worden nageleefd?
 

15:40 20/8/10 Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
evds
 ©

Laatste update ( 24 augustus 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.