Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926480





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
RAC Genk : Antennemast wordt verwijderd, rookmelders blijven.
19 augustus 2010
Eigen communicatiesysteem douane buiten dienst.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 752.900
Genk 19 augustus 2010.

Met ons artikel in Morsum Magnificat 180-04 van 29 juli maakten we een aantal verantwoordelijken voor de technische installaties van het RAC te Genk wakker, het heeft wel wat voeten in de aarde gehad om bij de juiste persoon terecht te komen, maar het is ons uiteindelijk dan toch gelukt.

Van het kastje naar de muur.
Om de juiste persoon te vinden ging het van Genk naar Hasselt en Brussel en terug naar Hasselt maar  uiteindelijk is er voor beide aangekaarte items duidelijkheid. De gevaarlijke antennemast, die ondertussen buiten dienst is maar nooit op een conforme wijze met de bliksemafleider werd verbonden en zodoende risico oplevert voor schade aan personen en goederen, zal verwijderd worden. De douane die de antennemast liet plaatsen is ondertussen voor haar communicatie overgestapt op het systeem van de nv A.S.T.R.I.D. Hopelijk zijn ze daarmee, in tegenstelling tot vele andere gebruikers, opgezet.

Ionische rookmelders.
Het probleem van de radioactieve rookmelders in het RAC is nog niet opgelost maar het is wel de eerste keer dat het FANC een goedkeuringsnummer van een Ionische rookmelder kan geven, de in het RAC overal aanwezige Nittan NID 58 AWG, met een bronactiviteit van maximum 0,9 µCi -0,033 MBq- zou sinds 19 november 1989 een goedkeuring hebben en dat is zeer vreemd. Het FANC is pas in 1994 opgericht en pas in 2001 operationeel geworden,  de vraag is dan ook wie dat goedkeuringsattest afleverde, de redactie heeft die vraag dan ook aan het FANC gesteld.

Radioactieve rookmelders voor
huishoudelijk verbruik weldra verboden.

Jaren zijn vele groepen en wetenschappers doende om de rookmelders met radioactieve bronnen te verbieden, deze redactie heeft daarover in het verleden al heel wat gepubliceerd en blijkbaar gaat het FANC tegen begin september 2010 een persbericht verzenden waarin de verkoop van radioactieve rookmelders aan particulieren wordt verboden. Voor industrieel gebruik is het nog niet zover. Waarom niet? Wat is het verschil tussen particulier en industrieel gebruik? Werknemers binnen een bedrijf waar zo'n tuigen hangen, zijn doorgaans toch ook particulieren?

Advies van de Hoge Gezondheidsraad is duidelijk.
De HGR heeft reeds in de vergaderingen van februari, maart en april 2003 advies gegeven over het gebruik en het verwijderen van radioactieve rookmelders. Daarover zegt de HGR het volgende
: " ... Uit oogpunt van slachtofferreductie verdient de detectie van smeulbranden de voorkeur. De responstijd van optische rookmelders is bij smeulbranden beduidend beter dan van ionisatie rookmelders. De technische voorkeur voor huishoudelijke toepassingen gaat dus naar optische rookmelders ... "

en verder zegt de HGR :

" ... Gelet op het bestaan van valabele alternatieven -optische rookmelders- en op de argumenten van milieuhygiënische aard is het gebruik van ionisatie rookmelders bij huishoudelijke toepassing niet langer gerechtvaardigd. Bij industriële toepassingen en grote installaties is een optimalisatie aangewezen, er bestaan verschillende technische mogelijkheden, afhankelijk van de aanwezige risico's, ionisatie rookmelders maken hiervan deel uit ...".

De radioactieve rookmelders in het RAC te Genk zullen wellicht dus nog een poosje blijven hangen, toch kan het ook zónder radioactief materiaal.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 20 augustus 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.