Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926480





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Vlaamse Journalisten Vereniging in het spoor van de VJPP?
16 augustus 2010
VJV wil "First Aid" Juridische bijstand voor leden opstarten.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 752.200
Antwerpen / Genk 16 augustus 2010.

--- wijziging 07:30 20/8/10

Wie als journalist van beroep, lid is van de Vereniging van Journalisten van de Periodieke Pers -VJPP- kan bij problemen, voor een eerste contact met een advocaat rekenen op de VJPP die de eerste kosten voor haar rekening neemt.

Charter advocaat.
Leden van de VJPP nemen een advocaat naar keuze, al dan niet in eigen streek en leggen het probleem aan de advocaat voor, daarbij komt geen "derde" partij kijken, advocaten hebben zich te houden aan een deontologie en vooral een beroepsgeheim -art. 458-. Het charter van de advocaat ziet er als volgt uit :

° Eenieder heeft recht op de bijstand van een advocaat.
° De advocaat oefent een vrij beroep uit: zijn onafhankelijkheid en integriteit waarborgen een doeltreffende tussenkomst.
° De advocaat geeft raad, onderhandelt en verdedigt met de toewijding die de eer van zijn beroep vereist. ° De advocaat waakt over de eerbiediging van rechten en vrijheden.
° De advocaat is de vertrouwenspersoon van zijn cliënt en gehouden tot het beroepsgeheim.
° De verdediging van de belangen van de cliënt die hij met eerbied voor de wet en de deontologie   behartigt, is de eerste bekommernis van de advocaat.
° De advocaat houdt zijn cliënt nauwgezet op de hoogte van de evolutie van de hem toevertrouwde opdracht.
° De advocaat zorgt ervoor steeds zijn kennis te vervolmaken teneinde de complexiteit en de evolutie van het recht te beheersen.
° De advocaat volgt de maatschappelijke ontwikkelingen, hij / zij moet op de hoogte zijn van de internationalisering van het recht en richt zijn praktijk hiernaar.
° De correcte uitvoering van het beroep van advocaat wordt gewaarborgd door zijn Orde en de regels die deze uitvaardigt.

Juridisch adviseur.
De Vlaamse Journalisten Vereniging -VJV- gaat vanaf oktober 2010 voor haar leden óók gratis juridische bijstand verlenen, leden kunnen voor de eerste keer begin oktober 2010 in het VJV lokaal te Antwerpen terecht voor een gesprek met een advocaat én een door de VJV zelf uitgeroepen juridisch adviseur, alleen, die persoon is geen jurist, dus ook niet gebonden aan het beroepsgeheim. Wie zijn dossier met een jurist gaat bespreken waarbij óók een derde aanwezig is die geen partij is, moet er rekening mee houden dat derden inzage hebben van zaken die mogelijk zouden kunnen uitlekken.

De voorwaarden.
De VJV koppelt een aantal voorwaarden aan haar gratis dienstverlening, we geven er enkele verkort weer:
° Leden moeten voorafgaandelijk een schriftelijke aanvraag indienen bij het bestuur waarbij een korte omschrijving van het juridisch probleem dient te worden geformuleerd. Een eerste filter wordt al door het bestuur geplaatst : Aanvaarding.
° Voor de eerste zitdag van een door hun aangesteld advocaat, dient het lid vóór 6 september 2010 de aanvraag te hebben ingediend.
° Het VJV bestuur plaatst een tweede filter door -condito sine qua non- autonoom qua aanvaarding te beslissen, achteraf protesteren is uitgesloten.

NVDR.
Deze redactie heeft toch enkele bedenkingen, ondermeer :
-  de leden werden omtrent het bepalen van de voorwaarden niet voorafgaandelijk geraadpleegd, dit lijkt mij een onderwerp om door de AV goed te keuren.
-  als een aanvraag niet wordt weerhouden is niettemin en minstens het bestuur op de hoogte van de kern van het juridisch probleem van één -of meerdere- van haar leden, wie kan bij eventuele lekken achteraf aangesproken worden?, niemand van het bestuur valt onder de toepassing van art. 458 van het SW.
- heeft het bestuur wel het recht om kennis te nemen van dergelijke informatie?  
- wie weet of de advocaat in een dossier -bijvoorbeeld  wegens mogelijke belangenvermenging- wel mag adviseren of zelfs inzien, kan dat in bepaalde dossiers geen aanleiding geven tot het schenden van de rechten van de verdediging?
- VJV stuurt midden in de vakantieperiode een bericht aan haar leden -16 augustus -, een eerste deadline van 6 september lijkt ons een beetje kort dag.
- een verplaatsing naar de Grote Markt van Antwerpen is een must, niet gemakkelijk met de auto te bereiken en het parkeren is er duur.
VJV wil hier in het spoor van de VJPP lopen, maar het lijkt nog minder dan een vage kopie.

21:27 16/8/10 Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
EVER ©

Laatste update ( 20 augustus 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.