Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935193





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Genk : Wanneer gaan de gebouwen van de Oude Kring instorten?
14 augustus 2010
Burgemeester Wim Dries moet dringend gemeentewet toepassen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 751.800
Genk / Waterschei 14 augustus 2010.

--- wijziging 10:00 15/8/10
--- wijziiging 18:10 14/8/10

De laatste weken is de Oude Kring te Waterschei in de belangstelling² gekomen, ook de Vlaamse Overheid is zich op twee fronten met de verkrotting van de gebouwen gaan bemoeien, recent is al één van de drie illegaal gebouwde woonentiteiten door de Vlaamse Wooninspectie met maar liefst veetig strafpunten ongeschikt geadviseerd, het hadden er méér moeten zijn, maar de brandweer van Genk laat zich niet zien. Ook het "Vernieuwingsfonds" van de Vlaamse Overheid -Ruimte & Erfgoed- pakt de eigenaar in het kader van de verkrotting en leegstand van industriegebouwen aan. Hoe lang gaat stad Genk  eigenaar Bormans de hand nog boven het hoofd houden? Ondertussen is ook het Tongerse Parket op de hoogte gebracht van de onveilige toestanden.
²
 Niet in de gazetten, de -gatlik-journalisten mogen daarover immers niets schrijven, enkel op recepties komen en goednieuwsshow in de gazet brengen. Vooral Het Belang van Limburg draagt in Genk graag de slippen van de CD&V.

De Oude Kring wordt verminkt...


Vloeren van de verdieping en enkele steunmuren -1- werden volledig verwijderd, wat latwerk -2- dient als schuine verstevigers die tegen de resten van de voorgevel steun vinden ... wanneer gaat dit kaartenhuisje invallen ? Voor het geval dat zoiets gebeurt, moet de burgemeester aan de buitenkant dranghekken -die hij zo graag aan "Jan en Alleman" uitleent- laten plaatsen  

Zicht langs de Onderwijslaan.


Vloeren -verankeringen/verbanden- werden over de ganse oppervlakte uitgebroken ...

RUP Sintjanssite.
"Het doel van art. 3.4 is om het bestaande gebouw te valoriseren omwille van haar voormalige sociale en culturele betekenis in de tuinwijk en omwille van haar architecturale kwaliteit voor de omgeving. Er werd een functiewijziging toegelaten om het gebouw te kunnen rehabiliteren en om te vormen tot woningen zonder dat de essentiële architecturale en ruimtelijke kwaliteiten van het gebouw te niet worden gedaan. Het blijft echter mogelijk om publieke voorzieningen onder te brengen in het oorspronkelijke gebouw", einde citaat.

Zijgevel Oude Kring.


Ter hoogte van de verwijderde vloeren wijkt de gevel ettelijke centimeters af van de verticaliteit, nogal wiedes, hoekverbanden werden immers verwijderd, zelfs opstaande delen zijn gescheurd -muurtje naast regenpijp-, is dat valoriseren? 

Technologietransfer?
In art. 3.4 van het RUP Sintjanssite is het de bedoeling om de Oude Kring gebouwen te "Valoriseren", zeg maar een technologietransfer, een soort terbeschikkingstelling van eigendomsrechten op universitaire kennis of door verkoop of door het verlenen van de toestemming tot het -her-gebruik aan het bedrijfsleven. In de praktijk betekent het hier echter dat de universitaire kennis heel ver te zoeken is, zelfs de technologische kennis van een landbouwer met een dosis gezond verstand niet wordt gehaald. Gezien de ingrepen van de eigenaar wordt, door het slopen van muren en vloeren, niet alleen de stabiliteit ondermijnd maar dreigt, door toepassing van de Bormanstechnologie, ook de historische waarde van het pand, letterlijk, als een kaartenhuisje in mekaar te vallen.

Onafsplitsbaar ?
In MM 181-06 komen we uitgebreider terug op de nakende ontwikkelingen rond de Oude Kring en de maatregelen die de Genkse burgemeester in het kader van de nieuwe gemeentewet zou moeten nemen. Ook de Inspectie RWO vraagt aan stad Genk om op te treden en PV op te stellen.
 

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
EVER ©

Laatste update ( 16 augustus 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.