Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16935197





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Genk : Restauratiepremie voor Mijnerfgoed in Limburg.
10 augustus 2010
Mijnschacht en Paardenstallen Winterslag vallen in de prijzen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 750.900
Brussel / Genk 10 augustus 2010.

Zowel het Luikse staal als de Kempense steenkolen hebben de belastingbetaler in de loop der tijden miljarden gekost, wie het boek "De Miljarden van de KS" nog niet mocht gelezen hebben, moet dat dringend doen. Minister Bourgeois tast recent nog maar eens in de zakken van arm Vadertje Staat,ten voordele van de Kempense mijnen te Beringen en Genk.

Restauratie.
In de bouwcarrousel rond C-Mine is door de bomen het bos niet meer te zien, toch wil het project niet écht van de grond komen. Wat er vandaag reeds gerealiseerd is oogt niet echt mooi en nodigt niet uit om er eens rustig te toeven, het oud en nieuw coördineert niet met mekaar. Minister Bourgeois komt nu met extra geld over de brug om het schachtgebouw en de paardenstallen, beiden beschermde monumenten, te restaureren.

Veel geld voor paardenstallen.
De paardenstallen hebben al veel aandacht gekregen, ze werden in 1919 gebouwd en in 1951 aangepast, vlak tegenover de paardenstellen wil men het nieuwe project van Site 21 realiseren, maar de grond is vervuild. Nu wil minister Bourgeois voor een herbestemming 442.000 € op tafel leggen. De firma "Painthing with light" wil in het gebouw werkplaatsen maken, ook twee lofts op het gelijkvloers zijn voorzien. Op de verdieping komen ontwerpateliers, kantoren, vergaderzalen en repetitie- en ontmoetingsunits mogen ook niet ontbreken. De vraag is wie dat allemaal rendabel gaat maken want daarvoor is meer nodig dan grootheidswaanzin.

Zoek de Euroscoop op C-Mine.


Wie verwacht naast die ruïne de Euroscoop, je moet zoeken en trappen lopen om het te vinden.

Schachtgebouw.
Het persbericht van minister Bourgeois zegt dat het schachtgebouw tot de gebouweninfrastructuur van de voormalige mijnsite Winterslag in Genk behoort, "het is een wettelijk beschermd monument omwille van zijn industrieelarcheologische waarde", zegt Geert Bourgeois.
De slechte toestand van het gebouw heeft geleid tot een gedeeltelijke instorting ervan. Minister Bourgeois kent voor de restauratie van het schachtgebouw een premie van ruim 310.000 euro toe. Er wordt geopteerd voor een conserverende restauratie, waarbij het gebouw zal geïntegreerd worden in het ondergronds belevingstraject dat momenteel in uitvoering is en waarbij de ondergrondse ventilatiekanalen toegankelijk worden gemaakt.
NVDR :
We zijn erg benieuwd hoe het belevingstraject er in de praktijk zal uitzien, het beleven van dergelijke gebouwen moeten bezoekers waar maken. Genk is een samensmelting van "mijndorpen" die elk hun allochtone clans hebben, de gevestigde Italianen uit de tijd van de mijnen, hebben zich aangepast, maar andere culturen boeren in getto's op zichzelf en leiden tot het multicultureel failliet van de verenigde -mijn-dorpen "Genk" dat barst van de hoogheidwaanzin, drieduizend kandidaten voor een sociale en betaalbare woning staan ondertussen in de rij.
 

Geen "Zwarte kolen" meer in Waterschei.
Het "Mijndossier" is al altijd onderwerp geweest van vreemde praktijken en dat blijkt zich na de sluiting van de mijnen verder te zetten, de ene aannemer na de andere geeft er de brui aan, ondermeer Knippenberg en Janssens-Droogmans. Afwachten hoe lang het nog duurt met Ago Invest projects en Nieuwe Borg die gevestigd zijn in een Antwerpse brievenbus.

In het boek "De miljarden van de KS"
lezen we op pagina 332 volgende passage :

Zwarte kolen in Waterschei
Over de zogenaamde 200.000 ton aan zwarte kolen die in Waterschei zouden zijn verkocht -zoals senator Weyts had beweerd- gaf het rapport Bellen enige opheldering. Uit hun onderzoek bleek dat in 1988 in Waterschei inderdaad 225.000 ton meer kolen lag dan in de boeken genoteerd stond. Uit gesprekken die Bellen had met de verantwoordelijken uit die periode bleek dat het in alle KS zetels de gewoonte was om een appeltje voor de dorst opzij te leggen. Er werd overal een niet-officiële stock aangelegd om te gebruiken in periodes dat de productie tegenviel. In Waterschei was het verschil buiten proporties groot.

De Miljarden van de KS werd geschreven door de huidige hoofdredacteur van Het Belang van Limburg en is uitgegeven door CODA Antwerpen.
  

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 11 augustus 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.