Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934949





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Maaseik : Twee woningen kregen een bliksemontlading te verwerken.-update2
12 juli 2010
Schouw van een woning geraakt en bij naastliggende ontstaat brand door inductie.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 744.600
Maaseik / Genk 12 juli 2010.

ander artikel ivm bliksemschade.

--- Update 1 20:00 15/7/10.

Ondermeer zó beveiligt men een schouw ..



..... of anders komt de ontlading binnen zonder bellen ... leidingen van bliksemafleiders moeten stevig bevestigd worden omdat een ontlading een grote dynamische druk veroorzaakt.


--- Update 1 06:30 13/7/10.
De zienswijze van deze redactie klopt, aan een sensatiegazet doen de bewoners zelf het verhaal, er is heel wat verbouwingswerk op zolder uitgevoerd, dat heeft ze nu parten gespeeld, hopelijk zijn ze goed verzekerd, het is toch immers altijd bij anderen dat onheil toeslaat. Lezers van Morsum Magnificat weten nu ook, dat zelfs constructies "onder" het dak oorzaak kunnen zijn van schade wegens INDUCTIE, de bliksemontlading gebeurde immers via de schouw van de buren, heeft de -naastliggende- woning van de gedupeerden van n°61 niet geraakt.
--- einde update 1
 
--- wijziging 19:15 12/7/10

Het klank- en lichtspel met het gekende gevolg is weer dagelijkse kost, vandaag was het in Maaseik. Bij ons bezoek ter plaatse kregen we de opmerking dat de mensen al ellende genoeg hadden en niet in "de boekskes" hoeven te staan, misschien terecht, maar sta ons toe dan te zeggen "hebben de bewoners en / of de eigenaars misschien ook gedeeltelijk zelf schuld"?.


De ontlading gebeurt op de schouw van n°63, maar het dak van n°61 vat vermoedelijk wegens het metalen frame en de aanwezigheid van elektrische leidingen op zolder -waaronder wellicht een geaarde nulleider-, vuur. 

Dynamische kracht en inductie.
Voor de zoveelste keer en tot vervelens toe moeten wij herhalen dat het via de schouw-schacht- is dat de ontlading gebeurt, er is immers behalve lucht geen hindernis naar de grond. De ontlading gaat gepaard met een grote kracht -dynamische druk-, dat bewijzen ook hier de stukken die overal in het rond liggen verspreid.  Het is niet vreemd dat er bij het naastliggende huis brand is ontstaan, er werden in dat pand op zolder duidelijk verbouwingswerken uitgevoerd waarbij in de plafonds nogal gebruik werd gemaakt van metalen profielen die wegens inductie voldoende verhit werden om het hout waarop ze bevestigd werden te doen ontbranden.


Onder het dak werd er een metalen frame gemaakt dat wellicht, wegens inductie, het houtwerk heeft aangestoken, er is immers bij zo'n ontlading een immense hitteontwikkeling.

Metalen delen op zolder.
In de regels voor de aanleg van bliksemafleiders is dan ook voorzien dat de zich op zolder bevindende metalen delen met de aarde -bliksemafleider- moeten worden verbonden, die maatregel is niet voor niets genomen. Het feit dat hier op zolder bijkomende kamers werden gemaakt waar ook elektriciteit is aangelegd, kan aanzien worden als de reden dat uitgerekend dáár brand is ontstaan, terwijl de ontlading bij de buur insloeg.

Zó eenvoudig is het -niet-

NVDR:
We maken niet graag publiciteit, maar die Duitse fabrikant produceert goed materiaal, Pröpster heeft ook knowhow in huis, het is sîjtig dat we dat van haar Belgische vertegenwoordiger niet kunnen zeggen-sic-. Neem dus zelf contact met
www.proepster.de   

Niet de laatste woning.
Wie denkt dat dit de laatste woning is die zal getroffen worden, vergist zich schromelijk, vooral alleenstaande woningen in een open bebouwing lopen allemaal het risico door een ontlading geraakt te worden, niet door een "directe" inslag, dat gebeurt pas bij gebouwen die hoger zijn dan 65m, die kunnen geraakt worden door een "leader".

17:23 12/7/10 Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©
Hoofdredacteur, verantwoordelijke uitgever en houder merkenrecht.

Laatste update ( 20 juli 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.