Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934952





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Radioactieve bestralingen bij scans bijzonder hoog.
06 juli 2010
Commercieel aanwenden van scanners moet gestopt worden.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 743.400
Genk / Brussel 6 juli 2010.

Dat er door het verkeerd gebruik van radiologische toestellen -zie zaak dodelijke bestralingen in het UZ Gent- ook misbruik is, wordt onvoldoende in de publiciteit gebracht, niet alleen de medische wereld, maar ook het FANC speelt daarin een grote rol.

Regels.
Wie van zijn lichaam, of delen ervan, röntgenfoto's laat maken wordt doorboord met bepaalde doses radioactieve stralen, hoeveel een persoon jaarlijks mag bestraald worden is -ondermeer- in het KB van 20 juli 2001 opgenomen, ook voor personen die zich beroepsmatig in een omgeving bevinden waar radioactieve stralingen voorkomen. In art. 20.1.2. van het KB van 20 juli 2001 geldt als cijferwaarde voor het publiek 1mSv en voor beroepsmensen 20 mSv per jaar. Echter voor deze laatsten gelden er, buiten het KB van 20 juli 2001, nog een paar andere wetgevingen -KB 27 maart 1998, KB van 3 mei 1999-. Zij die beroepsmatig met radioactieve stralingen in contact komen, moeten tijdens het werk ook permanent -ter hoogte van het hart- een dosimeter dragen, dat toestel -of de film- moet maandelijks nagezien worden om te verifiëren dat de toegestane hoeveelheid straling niet werd overschreden.

Merkwaardig.
Het is een feit dat jonge mensen veel kwetsbaarder zijn dan oudere, in art. 20.1.1.3. van het KB lezen we : " Geen enkele persoon onder de 18 jaar mag worden tewerkgesteld op een arbeidsplaats waardoor hij / zij in de categorie van beroepshalve blootgestelde personen zou komen te vallen" ... Maar wanneer kinderen onder de scanner terechtkomen ontvangen deze in één keer minstens 10 mSv/h .... als dat kind binnen één maand een tweede keer door de scanner moet, dan heeft het al meer stralingen ontvangen dan een gecontroleerd persoon!

Misbruik om commerciële redenen.
Tijdens de voorstelling van het jaarrapport van het FANC op 20 en 26 juni 2008 in het Metropole hotel te Brussel, stelde Morsum Magnificat de misbruiken om commerciële reden in de medische wereld in vraag, het FANC veegde die opmerking van tafel door te stellen dat het de verantwoordelijkheid is van de medische wereld om voorzichtig om te springen met het aanwenden van scanners en aanverwanten-sic-. Door de dodelijke bestralingen bij het UZ Gent en de commerciële druk die op de medische wereld staat hun toestellen te laten renderen, hechten wij weinig geloof aan de correcte toepassing van de regels en de ethiek van de medische wereld om de straling te beperken.

Controle.
Hoe triest het gesteld is met de controles bewijst het aantal toestellen en de daarvoor beschikbare erkende organismen, het FANC heeft op de vraag die Morsum Magnificat op 26 juni 2006 stelde nog nooit een antwoord gegeven, er zijn naar schatting meer dan 13.000 medische radiologische toestellen die aan een jaarlijkse fysische controle dienen onderworpen te worden, daarvoor zijn er slechts drie organismen erkend, we schatten dat het aantal bevoegde personen binnen die erkende instellingen op een 25-tal mag worden geraamd. Is met dat aantal controleurs wel een deugdelijke controle van al die toestellen mogelijk? We hebben het dan nog niet gehad over de andere toestellen, zoals diktemeters en de periodieke keuringen van de voertuigen voor de transport, de klasse II lokalen, de meetpoorten bij de schroothandelaars, etc. Deze redactie is er 100% zeker van dat de controle faalt, de bewijslast ligt bij het FANC om aan te tonen dat onze bewering niet juist is.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 06 juli 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.