Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926485





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Macedonische dievenbende loopt in Mechelen tegen de lamp.
29 juni 2010
Drie leden van de bende bij heterdaad door Federale politie opgepakt.

Paginabezoekers websiet Morsum Magnificat : 741.500
Genk / Mechelen 29 juni 2010


Mechels gerecht deelt klap toe aan Macedonische dievenbende

De federale politie van Mechelen heeft 3 leden van een Macedonische dievenbende bij heterdaad opgepakt, bij 4 navolgende huiszoekingen is nog 1 bijkomende verdachte gearresteerd, deze bende, die actief was in het hele land, lijkt hiermee een zware slag toegebracht.

Het onderzoek.
Een inbraak via het dak in een handelspand te Lier medio april bracht de speurders op het spoor van enkele Macedonische verdachten, die bleken te opereren vanuit Antwerpen. Onder leiding van de Onderzoeksrechter te Mechelen werd een intensief onderzoek aangevat.
Hierdoor werd geleidelijk aan duidelijk dat de dadergroep herhaaldelijk inbraken pleegde en dit verspreid over het ganse land. Zo bracht het onderzoek zicht op inbraken te Lier, Wommelgem, Sint-Niklaas, Zandhoven, Beveren, Dinant en Spa. Ook in de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 juni 2010 bleken de verdachten nog actief in de regio Dinant, vlak voor ze omstreeks 0400 uur met bijstand van een gespecialiseerde interventiedienst van de straat werden geplukt.  Het onderzoek maakte verder duidelijk dat het hier gaat om een bende die bestaat uit meerdere leden in het Antwerpse, met vertakkingen naar Zandhoven en Oostham. De bende beoogt bij haar inbraken vooral geld en juwelen, maar schuwt ook het ontvreemden van laptops, DVD-spelers en andere elektronica niet.

De voorlopige resultaten.
Bij de tussenkomst van afgelopen vrijdagochtend en de 4 huiszoekingen die aansluitend op deze politie-interventie werden verricht - 3 te Antwerpen en 1 in Zandhoven - werden dus samen 4 bendeleden opgepakt. 1 voertuig dat werd gebruikt bij de uitvoering van de diefstallen werd in beslag genomen. In dit voertuig werd inbrekersmateriaal aangetroffen doch geen buit. De activiteit van die nacht bleef beperkt tot een poging. Bij de huiszoekingen echter werden wel juwelen, geld en elektronica in beslag genomen. Verder nazicht hieromtrent liet inmiddels toe weer 3 bijkomende inbraken in kaart te brengen.

Betrokkenen aangehouden.
De gearresteerde verdachten werden vrijdag in de loop van de dag voorgeleid voor de Onderzoeksrechter te Mechelen, die besliste over te gaan tot aanhouding van betrokkenen, zij verschijnen heden voor de Raadkamer te Mechelen, de volgende dagen worden de resultaten van het onderzoek en de interventie verder geëxploiteerd.

Diefstallen en rondtrekkers als prioritair aandachtspunt.
In de respectieve veiligheid- en beleidsplannen van alle betrokken partners (politiediensten en overheden) binnen het gerechtelijk arrondissement Mechelen is de bestrijding van de inbraken in gebouwen, onder meer deze gepleegd door zogenaamde rondtrekkende dadergroepen, verheven tot een absolute prioriteit.
Overeenkomstig deze beleidsoptie werden het afgelopen jaar binnen het gerechtelijk arrondissement dan ook zowel bij lokale als federale politie, alsook bij gerechtelijke en bestuurlijke overheden aanzienlijke inspanningen geleverd om een verscherpte en meer effectieve aanpak van deze problematiek te bereiken:

         ° Zo werd er bijkomend geïnvesteerd in een snelle info-uitwisseling en onderlinge
           communicatie tussen de politiediensten;
         ° De eerste samenwerkingsafspraken met het oog op een verhoogde sporenopname
           werden een feit;
         ° Er werd extra onderzoekscapaciteit vrijgemaakt bij de federale politie
         ° Het overleg tussen politie en gerechtelijke overheden kreeg een bijkomende impuls.

Rondtrekkende dadergroepen.
Een resultaat zoals hierboven beschreven dient dan ook gezien als de resultante van de engagementen van alle partners. De resultaten van heden vormen overigens geen geïsoleerd gegeven. Dankzij vermelde inspanningen, kon de federale politie, specifiek in het domein van de rondtrekkers, al meer dan 80 zware diefstallen ophelderen in de eerste helft van 2010.
Algemene bevinding op basis van de opgehelderde feiten is dat ruim twee derde van de feiten in ons arrondissement, toegeschreven aan rondtrekkers, worden gepleegd door dadergroepen die Brussel als uitvalsbasis gebruiken. Een klein derde van de feiten wordt toegeschreven aan Antwerpse verdachten.
De inspanningen worden onverkort verder gezet en zelfs nog opgedreven. Eens al de gemaakte afspraken binnen het arrondissement op kruissnelheid zullen gekomen zijn, hetgeen verhoopt wordt tegen het einde van dit jaar, zullen in vergelijking met voorgaande jaren, globaal ongeveer 13 à 14000 manuren extra gepresteerd worden in de bestrijding van deze problematiek, en dit door inspanningen bij lokale en federale politie. Complementair aan deze inspanningen bij de politie, bestaat er ook bij de gerechtelijke overheden een engagement om de dossiers die hieruit voortvloeien consequent en met de nodige aandacht te behandelen.

Bron : Federale Politie

Morsum Magnificat ® Professioneel
EVER©

Laatste update ( 29 juni 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.