Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926486





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Reumacentrum Genk en de wet op de privacy en het ARBIS?
21 juni 2010
Camerabewaking en dossiers van patiënten in overvloed.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 739.700
Genk 21 juni 2010.

--- wijziging 17:40 21/6/10

Als journalisten artikels schrijven over politici die een vriend of een vriendin hebben, wat relevantie heeft met de maatschappelijke functie van die politicus, riskeert de journalist een klacht wegens schending van de privacy. Morsum Magnificat verkeert in dat geval, maar dat men in de medische wereld, meer bepaald in een Reumacenter te Genk, nonchalant omspringt met de privacy, daar storen patiënten zich blijkbaar niet aan.

Camerabewaking.
In het reumacentrum aan de Weg naar As in Genk hangen overal bewakingscamera's, maar nergens is er een waarschuwing met
ondermeer het waarschuwend icoon -inzet- geplaatst, we wilden daarover -en nog andere zaken- aan de verantwoordelijke Dokter Remans uitleg vragen, maar de Dokter wil dat we daarvoor op afspraak komen, iedereen kan aan de telefoon zeggen wie hij is, zegt Dr. Remans. Zo de waard is ....

Als er camerabewaking is ...


Moet dit icoon plus verwijzing naar de wet van 10 februari 2008 in de bewaakte zone worden bekend gemaakt, als er beelden worden genomen én opgenslagen, is er nóg meer nodig dan dit bericht. De reumakliniek heeft dat blijkbaar allemaal niet.

Privacy.
Wie in het Reumacenter op bezoek komt, moet zich op de tweede verdieping aanmelden, op de toonbank liggen tientallen dossiers met
kleefetiketten waarop de naam en het adres van de patiënten, soms liggen er ook andere documenten met gegevens. Wie voor de eerste keer komt, moet zijn gegevens aan de balie "en publique" opgeven, dat omstanders het telefoonnummer en adres van anderen op die manier kunnen achterhalen vindt men in het Reumacentrum geen probleem. Wie is ingeschreven, diens SIS kaart heeft laten lezen, moet achteraf, alvorens er röntgenfoto's en / of bloedafnamen worden genomen, toch nog de EID afgeven, degene die daarvoor protesteert wordt als zonderling aanzien, in dit Reumacentrum zet men echt de wereld op zijn kop.

Patiënt verwonderd.
Wanneer we een patiënt van de reumakliniek opbellen en meegeven dat wij naam en adres op de balie van de reumakliniek hebben kunnen aflezen, vindt die patiënt óók dat zoiets niet kan, maar wil meteen de zekerheid dat wij diens naam niet zullen bekend maken, mensen hebben vlug schrik daar last mee te krijgen, maar we verzekerden de patiënt dat wij geen namen bekend zullen maken, het gaat over de reumakliniek die voorzichtiger moet omsrpingen met de gegevens van haar patiënten en diens adresgegevens niet voor derden consulteerbaar stellen door ze op de toonbank te laten liggen.

Dosimeter.
Bij de afdeling radiologie ziet men niet dat de persoon die de röntgen foto's maakt, de verplichte dosimeter draagt, deze -ouderwetse met
filmpje- zit verstopt onder de witte jas, het komt ons over dat art. 30 van het KB van 20 juli 2001 hier niet gerespecteerd wordt. We informeren ons daarover nog méér bij het FANC, het is anderzijds nogal wiedes, dat een dosimeter boven op de kledij wordt gedragen, zoniet werkt de kledij nog extra om bepaalde stralingen tegen te houden of te verminderen. We vragen ons zelfs af, of de persoon die de röntgen apparaten bediend, geen loden schort dient te dragen -art.30.6 KB 20 juli 2001-. Hopelijk gaat het FANC aan in de reumakliniek eens een kijkje nemen of art 64 van het ARBIS voor het personeel én de patiënten in de Reumakliniek gerespecteerd wordt.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.
Erik Verbeeck ©

Laatste update ( 21 juni 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.