Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934655





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Politie waarschuwt voor valse jade en ivoor
11 juni 2010
Bejaarde oplichter op heterdaad gevat.

Paginabezoekers Morsum Magnificat : 737.200
Brussel / Genk 11 juni 2010

Vorige week woensdag slaagde de Federale gerechtelijke politie van Brussel er eindelijk in de 70-jarige Jean G. in de boeien te slaan. Na een jarenlang kat-en-muisspel werd de gereputeerde oplichter betrapt op het ogenblik dat zijn voorlopig laatste slachtoffer hem 270.000,- EUR zou overhandigen.

Snel veel geld verdienen.
Het was in 1995 dat de Belgische politie voor het eerst lucht kreeg van de activiteiten van Jean G. uit Frankrijk. Hij toonde zich meteen een meester in wat bekend staat als de ‘oplichtingen met jade, ivoor en oosterse tapijten’. Daarbij laten Franse bendes de geviseerde slachtoffers geloven dat er snel veel geld valt te verdienen als tussenpersoon in een transactie met oosterse kunstobjecten. Er bestaan vele varianten, maar meestal begint de affaire met een rondreizende tapijthandelaar die het vertrouwen wint van de potentiële slachtoffers. Vervolgens vertrouwt de man hen een collectie Chinese beelden in ‘jade’ en ‘ivoor’ toe, zogezegd louter om enkele dagen te bewaren. Daarop duikt er ‘toevallig’ een kunstexpert ter zake op die de slachtoffers van de enorme waarde van die stukken overtuigd. Hij brengt hen op het idee om zelf te investeren in deze handel om de beelden meteen weer met grote winst verder te verkopen via diezelfde expert.

Complicaties.
Maar zodra de daders het geïnvesteerde geld in handen hebben, duiken er allerlei ‘onvoorziene’ complicaties op, zowel de expert als de verkopers van de stukken beweren plots te kampen met gezondheidsproblemen of worden zogezegd ergens in het buitenland gearresteerd. Zo blijft het slachtoffer achter met veel te duur betaalde en onverkoopbare beelden van inferieure kwaliteit.

1,3 miljoen euro.
Jean G. werd in België al twee maal bij verstek veroordeeld voor dergelijke feiten, maar wist tot vorige week woensdag uit handen van het gerecht te blijven. Die dag diende hij zich onder een valse naam en met twee koffers vol oosterse beelden aan bij een gepensioneerde man uit Ukkel. Medeplichtigen hadden het slachtoffer vooraf al voor 29.000,- euro aan tapijten en beeldjes aangesmeerd. Twee zogezegde ‘kunstexperts uit New-York en Bern’ hadden het hem immers wijsgemaakt dat ze de hele collectie gingen overkopen voor maar liefst 1,3 miljoen euro. Op de plaats van de afspraak kreeg Jean G. echter in plaats van de verhoopte 270.000,- euro in cash een politiebadge onder de neus geschoven.

Gouden bergen vereisen voorzichtigheid.
De politie wenst het publiek te waarschuwen voor dit wijd verspreide fenomeen. Alleen al bij de federale gerechtelijke politie van Brussel zijn er voor de afgelopen 15 jaar meer dan 120 gelijkaardige zaken bekend. Samen waren deze oplichtingen goed voor een bedrag van maar liefst méér dan 71.000.000,- euro -!!-, bedrag dat door vele tientallen actieve daders werd buitgemaakt. Wees dus zeker op uw hoede voor vlotte praters die gouden bergen beloven.

Bron : Federale Politie

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
jvds

Laatste update ( 11 juni 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.