Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16934655





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Gingelom : Arbeidsongeval bewijst nogmaals de onveiligheid op bouwwerven.
11 juni 2010
Drie arbeiders vallen van ladderstelling en hebben veel geluk gehad.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 737.200
Genk / Gingelom 11 juni 2010

Gisteren 10 juni, vielen kort voor de middag aan de Borgwormsesteenweg, 20 in Mielen-boven-Aalst, Gingelom, drie arbeiders van aannemer Smolders uit Kortessem bij de verbouwing van een woning van een ladderstelling, arbeider Louis O -54-, die amper tweehonderd meter verder woont, was er het ergst aan toe, maar de kwetsuren blijken achteraf nog mee te vallen.

Alles in orde.
Volgens aannemer Luc Smolders is al het werkmateriaal van prima kwaliteit, ook de ladders hebben een keuringcertificaat. Het moet zijn, zegt de aannemer, dat de ladderstelling met te veel materiaal werd belast en toen ik ter plaatse kwam was alles wellicht door de andere werknemers al opgeruimd, volgens mijn verzekeringsmaatschappij mocht, nadat er foto's werden genomen, e.e.a opgeruimd worden. Luc Smolders refereert naar dak- en torenwerken die zijn bedrijf her en der uitvoert en beweert voldoende op de hoogte te zijn en de veiligheidsvoorschriften toe te passen. Maar wanneer we het over de periodieke keuringen hebben van het werkmateriaal, het -type-keuringsattest van ladders niet eeuwigdurend is en een ladder jaarlijks herkeurd moeten worden, weet de aannemer deze opmerking toch niet in de juiste context te plaatsen, toch is het EDTC -KB 12 augustus 1993- ter zake duidelijk. 

De omgevallen ladderstelling.

  
Dat deze resten niet in beslag werden genomen, of minstens verzegeld is zeer vreemd.

Steigers en stellingen.
Het KB van 31 augustus 2005 art. 15 § 1 is qua stabiliteit en belasting voor "Stellingen en Steigers" duidelijk, als de modaliteiten van dat KB zouden zijn toegepast, was er geen ongeval mogelijk geweest, er zijn dus duidelijk fouten gemaakt, WASO zou dat moeten kunnen uitzoeken. De technische inspectie Limburg werd pas laat op de hoogte gebracht van het ongeval zodat de inspecteur om 18:30u nog aanwezig was, hopelijk heeft deze de nog overeind staande stelling aan de achterkant van het gebouw óók bekeken, misschien gaat er dan bij WASO een lampje branden.

Vreemde combinatie.


Hoe deze twee ladders met mekaar gecombineerd werden is niet meteen duidelijk, de opstaande steunen zijn duidelijk geplooid, dus overbelast geweest, hopelijk schept WASO wel duidelijkheid?

Onveilige werven.
Aannemer Luc Smolders was, toen wij deze morgen omstreeks negen uur telefoneerden, door WASO nog niet gecontacteerd. De eigenaars en opdrachtgevers van de werken, een jong koppeltje, keek raar op toen deze redactie zei dat, wettelijk gezien, ook zij een verantwoording -kunnen- dragen, het  KB van 4 augustus 1996 is in de artikels 9 en 10 immers duidelijk. De echtgenoot stelde terecht de vraag "hoe moeten wij als particuliere opdrachtgevers weten of iets veilig is of niet" en dat is inderdaad juist. Misschien moet de wetgever verplichten om ook voor dergelijke relatief kleine werken, een veiligheidscoördinator in te schakelen. Hoe dan ook heeft deze redactie in Limburg, bij een toevallige passage, nog geen enkele werf gezien waarvan we kunnen zeggen dat ze veilig is, wat óók aan WASO werd gemeld, maar zelfs dat helpt nog niet. Dit is zeker niet het laatste arbeidsongeval in Limburg -en elders-.

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©
  

Laatste update ( 11 juni 2010 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.